Vés al contingut

Marta Moya és professora

Faig un cafè amb l’Alba Garcia Valdés, una jove escolta de 24 anys del barri de Poblenou (Barcelona). Fa poc que s’ha llicenciat en telecomunicacions i actualment està estudiant un màster en creació i direcció d’empreses innovadores i de base tecnològica. No treballa, tot i que està buscant feina. Gran part del seu compromís passa per l’Agrupament Escolta Rakxa, però per moltes altres iniciatives més, com Acció Escolta de Catalunya i també Poblenou Sense Fils o el Fòrum Aerotelecom.

Fes-me cinc cèntims de la teva implicació al barri.

Doncs ja fa 16 anys que formo part de l’Agrupament Escolta Rakxa. Vaig començar com a infant, després com a cap, i ara sóc a l’equip de coordinació. De fet, m’estan fent el traspàs per assumir el càrrec de coordinadora a partir del curs vinent. Volem fer un relleu progressiu per assegurar-ne la qualitat.

I com vius això d’haver d’assumir una responsabilitat com aquesta?

Ho visc bé: si et sents a gust en un lloc i sents que comparteixes objectius amb la gent, tens ganes de tirar endavant el projecte, perquè és un projecte compartit en què tothom hi creu: caps, infants, adolescents, joves i famílies.

I quins són aquests objectius compartits?

Volem canviar el món en la mesura del possible, a partir de l’educació no formal. Es tracta de fer petites accions per canviar la realitat propera que no ens agradi. Acompanyem els infants, adolescents i joves en el seu creixement personal, perquè esdevinguin ciutadans oberts, amb actitud crítica; que puguin analitzar la realitat i fer petits projectes per canviar l’entorn, sempre de manera voluntària i a través de l’escoltisme.

També formes part de la Junta Permanent d’Acció Escolta de Catalunya. ¿Què és i com t’hi has implicat?

Acció Escolta és una associació que aglutina diferents agrupaments escoltes laics de Catalunya. Forma part del Moviment Laic i Progressista de Catalunya, com també forma part de la Federació d’Escoltisme i Guiatge. Acció Escolta de Catalunya constitueix una proposta d'educació en la llibertat des de l'escoltisme.

Coordino l’àmbit de territorial. La meva tasca consisteix a fer anàlisi, seguiment i suport dels agrupaments, veure quines mancances tenen i ajudar-los.

Però el teu compromís va més enllà de l’Escoltisme...

Sí, també col·laboro amb “Poblenou Sense Fils”, un grup de treball a nivell local de “Guifinet”. Ens encarreguem de crear una xarxa de telecomunicacions oberta i neutral. Tenim l’objectiu de facilitar l’intercanvi d’informació entre usuaris: música, fitxers, internet, etc. Funcionem connectant antenes en xarxa. Quan s’instal·la un node (antena) en un edifici, es fa formació als veïns i veïnes per si també volen formar part de la xarxa oberta. Actualment Guifinet compta amb 12.000 nodes operatius a tot Catalunya.

I fora del barri?

Em vaig adonar que feia molta acció a Poblenou però a la universitat m’havia quedat més al marge. Per això em vaig animar a formar un fòrum d’empreses junt amb vuit altres estudiants, el Fòrum Aerotelecom. Tenim l’objectiu de crear vincles entre empreses i estudiants: que les empreses puguin donar a conèixer les seves iniciatives i que els estudiants puguin oferir-se per a possibles llocs de treball.

Estàs implicada en mil projectes! Què et mou a fer-ho?

La motivació i la satisfacció personal. Tinc ganes de transformar, de canviar la realitat; de conèixer altra gent... en definitiva, d’enriquir-me com a persona! Tinc clar que si no hagués estat al cau no tindria tanta inquietud per implicar-me: el fet d’estar en una entitat que treballa el creixement personal i l’educació en valors fomenta el compromís a nivell local i territorial. I això es nota quan participes en altres iniciatives, assemblees, etc.: el jove que ve de l’escoltisme o de l’esplai es nota que té un bagatge participatiu, aporta de manera diferent.

Què és el millor que t’emportes de totes aquestes experiències?

A part de sentir-me transformada jo mateixa, he vist com creixen altres persones, i això t’ajuda a seguir. Com més t’impliques més gent coneixes, crees xarxa, t’enriqueixes, tires endavant i continues treballant en el projecte i en el compromís, també a través de la formació i de l’autoaprenentatge.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.