Marta Moya és professora
Faig un cafè amb l’Alba Garcia Valdés, una jove escolta de 24 anys del barri de Poblenou (Barcelona). Fa poc que s’ha llicenciat en telecomunicacions i actualment està estudiant un màster en creació i direcció d’empreses innovadores i de base tecnològica. No treballa, tot i que està buscant feina. Gran part del seu compromís passa per l’Agrupament Escolta Rakxa, però per moltes altres iniciatives més, com Acció Escolta de Catalunya i també Poblenou Sense Fils o el Fòrum Aerotelecom.
Fes-me cinc cèntims de la teva implicació al barri.
Doncs ja fa 16 anys que formo part de l’Agrupament Escolta Rakxa. Vaig començar com a infant, després com a cap, i ara sóc a l’equip de coordinació. De fet, m’estan fent el traspàs per assumir el càrrec de coordinadora a partir del curs vinent. Volem fer un relleu progressiu per assegurar-ne la qualitat.
I com vius això d’haver d’assumir una responsabilitat com aquesta?
Ho visc bé: si et sents a gust en un lloc i sents que comparteixes objectius amb la gent, tens ganes de tirar endavant el projecte, perquè és un projecte compartit en què tothom hi creu: caps, infants, adolescents, joves i famílies.
I quins són aquests objectius compartits?
Volem canviar el món en la mesura del possible, a partir de l’educació no formal. Es tracta de fer petites accions per canviar la realitat propera que no ens agradi. Acompanyem els infants, adolescents i joves en el seu creixement personal, perquè esdevinguin ciutadans oberts, amb actitud crítica; que puguin analitzar la realitat i fer petits projectes per canviar l’entorn, sempre de manera voluntària i a través de l’escoltisme.
També formes part de la Junta Permanent d’Acció Escolta de Catalunya. ¿Què és i com t’hi has implicat?
Acció Escolta és una associació que aglutina diferents agrupaments escoltes laics de Catalunya. Forma part del Moviment Laic i Progressista de Catalunya, com també forma part de la Federació d’Escoltisme i Guiatge. Acció Escolta de Catalunya constitueix una proposta d'educació en la llibertat des de l'escoltisme.
Coordino l’àmbit de territorial. La meva tasca consisteix a fer anàlisi, seguiment i suport dels agrupaments, veure quines mancances tenen i ajudar-los.
Però el teu compromís va més enllà de l’Escoltisme...
Sí, també col·laboro amb “Poblenou Sense Fils”, un grup de treball a nivell local de “Guifinet”. Ens encarreguem de crear una xarxa de telecomunicacions oberta i neutral. Tenim l’objectiu de facilitar l’intercanvi d’informació entre usuaris: música, fitxers, internet, etc. Funcionem connectant antenes en xarxa. Quan s’instal·la un node (antena) en un edifici, es fa formació als veïns i veïnes per si també volen formar part de la xarxa oberta. Actualment Guifinet compta amb 12.000 nodes operatius a tot Catalunya.
I fora del barri?
Em vaig adonar que feia molta acció a Poblenou però a la universitat m’havia quedat més al marge. Per això em vaig animar a formar un fòrum d’empreses junt amb vuit altres estudiants, el Fòrum Aerotelecom. Tenim l’objectiu de crear vincles entre empreses i estudiants: que les empreses puguin donar a conèixer les seves iniciatives i que els estudiants puguin oferir-se per a possibles llocs de treball.
Estàs implicada en mil projectes! Què et mou a fer-ho?
La motivació i la satisfacció personal. Tinc ganes de transformar, de canviar la realitat; de conèixer altra gent... en definitiva, d’enriquir-me com a persona! Tinc clar que si no hagués estat al cau no tindria tanta inquietud per implicar-me: el fet d’estar en una entitat que treballa el creixement personal i l’educació en valors fomenta el compromís a nivell local i territorial. I això es nota quan participes en altres iniciatives, assemblees, etc.: el jove que ve de l’escoltisme o de l’esplai es nota que té un bagatge participatiu, aporta de manera diferent.
Què és el millor que t’emportes de totes aquestes experiències?
A part de sentir-me transformada jo mateixa, he vist com creixen altres persones, i això t’ajuda a seguir. Com més t’impliques més gent coneixes, crees xarxa, t’enriqueixes, tires endavant i continues treballant en el projecte i en el compromís, també a través de la formació i de l’autoaprenentatge.