Vés al contingut

Audiència general del papa Francesc. Dimecres 10 de febrer de 2016

7. El Jubileu a la Bíblia. Justícia i compartir

Estimats germans i germanes, bon dia i bon camí de la Quaresma!.

És bonic i també significatiu tenir aquesta audiència precisament aquest Dimecres de Cendra. Comencem el camí de la Quaresma, i avui reflexionem sobre l’antiga institució del “jubileu”; és una cosa antiga, atestada en la Sagrada Escriptura. La trobem sobretot en el Llibre del Levític, que la presenta com un moment culminant de la vida religiosa i social del poble d’Israel.

Cada 50 anys, «en el dia de l’expiació» (Lv 25,9), quan la misericòrdia del Senyor s’invocava sobre tot el poble, el so del corn anunciava el gran esdeveniment de l’alliberament. Llegim en el llibre del Levític: «Declarareu sant l’any cinquantè i proclamareu l’alliberament en la terra per a tots els seus habitants. Serà per a vosaltres un jubileu; cada un de vosaltres tornarà a la seva propietat i a la seva família […] En aquest any del jubileu cadascú tornarà a la seva propietat» (25,10.13). D’acord amb aquestes disposicions, si algú s’havia vist obligat a vendre la seva terra o la seva casa, en el jubileu podia recuperar-ne la possessió; i si algú havia contret deutes i, no podent-los pagar, s’havia vist obligat a posar-se al servei del creditor, podia entornar-se’n lliure amb la seva família i recuperar totes les propietats.

Era una mena d’“amnistia general”, que permetia a tots tornar a la situació original, amb la cancel·lació de tots els deutes, la restitució de la terra, i la possibilitat de gaudir altra vegada de la llibertat pròpia dels membres del poble de Déu. Un poble “sant”, on les prescripcions com la del jubileu servien per lluitar contra la pobresa i la desigualtat, garantint una vida digna per a tots i una justa distribució de la terra per viure i per treure’n els aliments. La idea central és que la terra pertany originàriament a Déu i ha estat confiada als homes (cf. Gen 1,28-29), i per això ningú se’n pot considerar l’amo exclusiu, creant situacions de desigualtat. Això, avui, ho podem pensar i repensar; que cadascú pensi en el seu cor si té massa coses. Però per què no deixar-ne als que no tenen res? El deu per cent, el cinquanta per cent… Jo dic: que l’Esperit Sant us inspiri a cada un de vosaltres.

Amb el jubileu, el qui s’havia empobrit tornava a tenir el necessari per viure, i qui s’havia fet ric tornava al pobre el que li havia pres. La finalitat era viure en una societat basada en la igualtat i la solidaritat, on la llibertat, la terra i els diners es convertien en un bé per a tots i no tan sols per a alguns, com passa ara, si no m’erro… Més o menys, les xifres no són exactes, però el vuitanta per cent de les riqueses de la humanitat estan en les mans de menys del vint per cent de la població. És un jubileu – i això ho dic recordant la nostra història de la salvació – per convertir-se, perquè el nostre cor es faci més gran, més generós, més fill de Déu, amb més amor. Us dic una cosa: si aquest desig, si el jubileu no arriba a les butxaques, no és un veritable jubileu. Ho heu entès? I això és en la Bíblia! No s’ho inventa aquest Papa: és en la Bíblia. La finalitat – com us ho he dit – és una societat basada en la igualtat i en la solidaritat, on la llibertat, la terra i els diners es converteixen en un bé per a tots i no només per a alguns. De fet el jubileu servia per ajudar el poble a viure una fraternitat concreta, feta d’ajut recíproc. Podem dir que el jubileu bíblic era un “jubileu de misericòrdia”, era viscut en la recerca del bé per al germà pobre.

En la mateixa línia, també altres institucions i altres lleis regien la vida del poble de Déu, perquè es pogués experimentar la misericòrdia del Senyor a través de la dels homes. En aquelles normes trobem indicacions vàlides també avui, que fan pensar. Per exemple, la llei bíblica prescrivia el pagament dels “delmes” que eren destinats als Levites, encarregats del culte, als que no tenien terra, i als pobres, als orfes, a les vídues (cf. Dt 14,22-29). Estava previst que la dècima part de la collita, o del que es guanyava amb altres activitats, fos donada als que no tenien cap mena de protecció i patien necessitat, així s’afavorien les condicions de relativa igualtat dintre d’un poble en el qual tots devien comportar-se com a germans.

Hi havia també la llei relativa als “primers fruits”. Què és això? La primera part de la collita, la part més valuosa, s’havia de compartir amb els Levites i els estrangers (cf. Dt 18,4-5; 26,1-11), que no tenien camps, per tal que també per a ells la terra fos font d’aliment i de vida. «La terra és meva i vosaltres sou a prop meu com a forasters i hostes», diu el Senyor (Lv 25,23). Tots som hostes del Senyor, esperant la pàtria celestial (cf. Heb 11,13-16; 1Pt 2,11), cridats a fer habitable i humà el món que ens acull. I quants “primers fruits” que el més afortunat podria donar a qui viu en dificultat! Quants primers fruits! Primers fruits no només de fruits del camp, sinó de tot altre producte del treball, dels salaris, dels estalvis, de tantes coses que es posseeixen i que de vegades es malgasten. Això passa també avui. A l’Almoineria apostòlica arriben tantes cartes amb alguns diners: “Aquesta és una part del meu salari per ajudar els altres”. I això és bonic; ajudar els altres, les institucions de beneficència, els hospitals, les residències de gent gran…; donar també als forasters, als qui són estrangers i que estan en trànsit. Jesús va estar en trànsit a Egipte.

I pensant en això, la Sagrada Escriptura exhorta amb insistència a respondre generosament a les peticions de préstecs, sense fer càlculs mesquins i sense pretendre interessos impossibles: «Si el teu germà que és a prop teu es troba en la misèria i no disposa de recursos, ajuda’l, fes-ho també a un immigrant i a un foraster, perquè pugui viure amb tu. No li demanis interessos, ni compensacions; demostra així que reverencies el teu Déu i fes viure el teu germà amb tu. No li prestis diners a interès, i no li donis menjar per treure’n un profit» (Lv 25,35-37). Aquest ensenyament és sempre actual. Quantes famílies es troben al carrer, víctimes de la usura! Per favor preguem, perquè en aquest jubileu el Senyor elimini del cor de tots nosaltres aquest desig de tenir més, la usura. Que ens faci ser generosos, grans. Quantes situacions d’usura ens veiem obligats a veure i quants sofriments i angoixes porten les famílies! I moltes vegades, en la desesperació, quants homes acaben amb el suïcidi perquè no poden més i no tenen esperança, no troben una mà estesa que els ajudi; només la mà que els ve a cobrar els interessos. La usura és un pecat greu, és un pecat que fa plorar davant de Déu. El Senyor en canvi ha promès la seva benedicció a qui obre la mà per donar amb generositat (cf. Dt 15,10). Ell et donarà el doble, potser no de diners però sí d’altres coses, el Senyor et donarà sempre el doble.

Estimats germans i germanes, el missatge bíblic és molt clar: obrir-se amb coratge a compartir, i això és misericòrdia! I si nosaltres volem la misericòrdia de Déu, comencem a fer-la nosaltres. És això: comencem a fer-la nosaltres amb els conciutadans, amb les famílies, entre els pobles, entre els continents. Contribuir a fer realitat una terra sense pobres vol dir construir una societat sense discriminacions, basada en la solidaritat que porta a compartir tot el que es posseeix, en un repartiment dels recursos basat en la germanor i en la justícia. Gràcies.

Traducció: Josep M. Torrents –Catalunya Religió

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.