Vés al contingut
¿Les celebracions són úniques?
¿Les celebracions són úniques?

Fa temps en una conversa entre amics, algú va comentar: «Si ho penseu bé, els cristians, vivim en un espòiler constant: ja sabem com acabarà la història; i tot i això continuem celebrant l’Eucaristia cada setmana i continuem preparant les celebracions cada setmana com si fossin úniques». Després d’aquesta afirmació el company del costat li va respondre: «Bé, és que encara que sempre celebrem el mateix, en el fons, cada celebració és diferent». I la conversa es va transformar en un debat per veure qui tenia raó. En aquell moment no es va arribar a cap conclusió; però fa poc vaig topar amb aquest fragment del llibre La missa dominical pas a pas, de Joaquim Gomis i Josep Lligadas, que em va donar la resposta.

Maria Guarch

Cada celebració és diferent

Per tal com cada persona és diferent, i cada grup és diferent, també ha de ser diferent cada celebració. En una en què la majoria d’assistents siguin gent gran, les coses seran més pausades, i àdhuc alguna part, per exemple, es cantarà en gregorià. En una amb gent més jove, el ritme serà més viu, i més agressiu i tot, si voleu.

Convé tenir-ho en compte, això. Convé que a cada parròquia i a cada lloc hi hagi en tant que es pugui celebracions amb tarannàs diferents, perquè responguin als diferents estils i mentalitats. No que s’hagin de fer grans canvis entre cada celebració (ni es tracta de celebracions de grups concrets i homogenis, sinó de celebracions obertes), sinó que el to que tinguin respongui més particularment als diversos estils de gent: amb cants més o menys vius, amb espais més o menys amplis de silenci i música, amb més moviment de gent que intervé o amb més pau...

En tot cas, però, el que cal és ser molt fidel a l’assemblea. Això vol dir, per exemple, no fer-li fer coses que no li encaixen (per exemple, fer intervenir a l’homilia, o fer dir pregàries espontànies, o fer cantar cants molts rítmics, a una gent que no en té ganes: aquestes coses, en efecte, poden ser senyals de vivor o de participació en segon quines assemblees, però en moltes d’altres, en canvi, la participació es manifestarà de maneres més quietes). I vol dir, alhora, fer-li fer els passos que realment li convé de fer i pot fer (des de fer que els lectors es preparin bé, fins a ensenyar a no escandalitzar-se el dia que els joves que van a aquella missa llegeixen unes pregàries dels fidels una mica punxegudes, passant per muntar una petita coral que prepari i sostingui el cant).

En el fons de tot això, el que hi ha, certament, és l’element decisiu de la sensibilitat litúrgica i la sintonia amb l’assemblea per part dels responsables de cada celebració. I per a això, és clar, no hi ha receptes.

Repetició i novetat

A la celebració hi ha un joc entre repetició i novetat, i jugar bé en aquest joc és el que li dona gràcia i ritme.

És important que a la celebració hi hagi repetició. És a dir, que ressonin en els fidels textos i paraules coneguts, als quals hom s’hi pugui associar amb facilitat, amb el cor, sense haver de tenir el cervell amb la permanent tensió de captar coses noves. Poder-se associar amb pau al parenostre, a la pregària eucarística, als cants coneguts, ajuda de manera decisiva a la creació del clima de pregària que la celebració ha de tenir. Com quan per Sant Jordi hom regala, sempre i cada any igual, una rosa.

Però és important, alhora, que hi hagi elements nous, que donin color a les coses repetides. L’element sempre nou de la celebració és, és clar, la lectura de la Paraula. Però alhora n’hi ha d’altres, a nivell més de signe: l’ambientació diferent de l’església, les breus frases que acoloreixen el gest de pau, aquell cant peculiar al qual avui es dona un relleu especial. Aquestes coses ajuden a ressaltar i donar personalitat pròpia a cada un dels dies i moments, i impedeixen que les coses repetides esdevinguin monòtones. Com quan per Sant Jordi hom regala, cada any diferent, un llibre.

El joc i la dosificació d’aquests dos elements, la repetició i la novetat, és una de les arts bàsiques que hauria de dominar tot responsable de celebració.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.