La comunitat ecumènica de Taizè, des de la seva fundació de la mà del germà Roger l’any 1949, ha sabut trobar la manera d’unir els joves cristians de tota Europa en la fraternitat de la seva fe, tot reconciliant, en certa manera, les diverses denominacions cristianes. Per aquest motiu, cada any milers de joves s’acosten a l’Església de la Reconciliació, al mig de la Borgonya, per poder viure uns dies d’enriquiment espiritual en comunió.
La Comunitat de Taizé, essent conscient de la seva tasca amb la difusió de la fe cristiana entre els joves, decideix organitzar des de l’any 1978 unes trobades de joves pels volts d’Any Nou per aplegar els joves en una ciutat europea -que varia cada any- amb la voluntat que els participants retornin a les seves comunitats d’origen renovats espiritualment després de l’experiència. L’any 1985, Barcelona va acollir una d’aquestes trobades, fet que va comportar que moltes persones volguessin tenir una vinculació amb la Comunitat de Taizé. Aquest és l’origen d’Acollida Barcelona.
Rebeca Molinero, voluntària d’Acollida, explica que la seva organització va néixer de l’interès d’un grup de joves que van decidir per la seva pròpia iniciativa, tot i les dificultats tècniques i comunicatives del moment, fer-se responsables dels primers busos que acostarien els joves de Catalunya a Taizé: “En els seus inicis, no hi havia el ressò que produeixen actualment les xarxes socials, així com tampoc existien les connexions amb transport que faciliten els viatges a l'estranger. Aquest neguit va despertar l'interès d'un grup de joves, que van decidir salvar les distàncies i fer-se càrrec dels primers busos que unirien aquests dos indrets, sense saber que la seva tasca es mantindria amb el pas dels anys”.
Actualment, segons indica Molinero, l’Acollida està formada per una onzena de voluntaris que, mantenint l’esperit dels joves que van iniciar l’organització, s’encarreguen de coordinar logísticament la gestió dels busos que es dirigeixen cap a Taizé durant les quatre setmanes del mes d’agost, a més de gestionar també les estades de Setmana Santa i del pont de la Puríssima amb la Comunitat. En el marc de les Trobades Europees de Cap d’Any, Acollida Barcelona també té un rol important, organitzant busos per anar a la capital europea on se celebra aquell any la trobada, com és el cas de Praga (2014), València (2015), Basel (2017), Madrid (2018) i Ljubljana (2023).
“Tota aquella feina innovadora que es va iniciar per establir una connexió directa de Barcelona amb Taizé encara es manté viva i s'ha anat actualitzant amb el pas dels anys. Avui dia encara seguim portant una cinquantena de joves i adults en cada bus, que desitgen conèixer o retrobar-se amb el poble de Taizé”, recorda Rebeca Molinero.
Des de l’organització s’informa que durant aquest mes d’agost sortiran busos cada dissabte a la nit des de Barcelona -concretament des de l’estació d’Autobusos de Fabra i Puig- per poder arribar a Taizé diumenge al matí i gaudir d'una setmana en comunitat amb joves d'altres regions. Aquest, com tants d’altres, és un exemple del compromís, encara vigent, dels joves d’Acollida Barcelona per acostar aquell qui ho desitja a la pau de la Comunitat de Taizé.