Pasar al contenido principal
Por Lluís Serra Llansana .
En Gerasa

La llei negra és el títol d’un reportatge del programa «30 minuts» de TV3, emès el 17 de juliol del 2011. Es tracta d’un documental dur, impactant, que regira l’estómac. El contingut resumit a la web de la televisió catalana diu així: «Al Pakistan, la llei contra la blasfèmia s’ha convertit en una arma islamista devastadora contra les minories cristianes i musulmanes moderades. El gener de 2011, Salman Taseer, el governador del Panjab, l’estat més gran del Pakistan, va ser assassinat pel seu guardaespatlles. Per què? Va ser un dels pocs polítics que havien denunciat públicament la islamització radical del Pakistan. Havia defensat la causa d’Asia Bibi, una dona camperola cristiana condemnada a mort per blasfèmia. Després d’una disputa per un got d’aigua, dos veïns musulmans la van acusar d’insultar el profeta Mahoma. Des de llavors, Asia Bibi continua a la presó esperant la sentència d’execució. Alguns mul·làs han posat preu al seu cap en cas que els tribunals la puguin absoldre.» La Vanguardia digital presentava una informació, on en un dels seus fragments s’hi afirma: «Per què “llei negra”? Al Pakistan, hi ha una llei que castiga qualsevol insult a l’Alcorà amb la cadena perpètua, i un insult al profeta, amb la pena de mort. El governador del Panjab, Salman Taseer, va batejar aquesta llei com “la llei negra”, una llei obscurantista, ja que qualsevol pot ser acusat de blasfèmia basant-se en denúncies no verificables. Així, les minories religioses cristianes i musulmanes són víctimes d’aquesta llei, i els que els defensen jurídicament són també el blanc dels extremistes.» El vídeo, despenjat de TV3 per motius de drets d’emissió, es pot veure en tres documents de Youtube.

Tres consideracions. Primera, els fonamentalistes musulmans segresten l’islam amb postures extremes. Sherry Rahman, diputada, amenaçada de mort per proposar una forma més suau de la llei afirma: «Els fonamentalistes sempre pressionen el Govern. Com que no tenen pes polític a les urnes i tenen pocs representants al Parlament intenten aconseguir més poder al carrer al Pakistan i volen segrestar el debat repetint que són els únics que saben interpretar l’Alcorà. Per a molts altres pakistanesos això és un insult. Que no som musulmans nosaltres?» Amb tot, el Govern es va fer enrere davant de tanta pressió.
Segona, l’enfrontament amb els cristians. Els radicals escupen, insulten, colpegen amb sabates... una figura de Benet XVI per haver defensat Asia Bibi i criticat la llei de la blasfèmia. Un cristià diu: «Els altaveus de les mesquites no paraven de cridar: “Sortiu de casa i aneu a tallar a trossos els cristians que deshonren la vostra religió.”» Abdul Kashmiri, un mul·là, que havia estat 14 mesos a la presó per incitar a l’odi, respon: «Els infidels no distingeixen el bé del mal. Són capaços de qualsevol cosa per diners. El mateix Al·là ho diu a l’Alcorà. Tothom qui falti al respecte al Profeta ha de ser eliminat. L’islam es va estenent i si Déu vol acabarà triomfant i imposant-se a tot el món.» La periodista li pregunta: «Si com diu vostè l’islam s’imposa, què passarà amb els critians?» Abdul respon: «Els convertirem.»
Tercera, la por. Malgrat que hi ha excepcions. Sherry Rahman respon a la pregunta sobre si té por: «No. Perquè em nego a viure amb por. Per això vaig decidir prendre la iniciativa encara que em costi la carrera política i fins i tot la vida. Penso defensar les meves conviccions amb el cap alt. És el que ens va ensenyar Bhutto.»
Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.