Pasar al contenido principal

fuku.jpg

A la central nuclear de Fukushima les coses van malament, i es percep ja fa temps que empitjoraran. L’accident ha malmès el vas de contenció com a mínim d’un dels quatre reactors amb problemes. L’exposició de l’entorn a elevats nivells de radioactivitat no només passarà factura a la població d’aquí a uns anys sinó que ara mateix dificulta qualsevol acció per intentar aturar les fuites. Ningú sap com actuar en una situació tan desesperada. El problema de l’energia atòmica és que se sap com iniciar una reacció de fissió nuclear en cadena a partir d’una massa crítica d’àtoms d’urani enriquit, però es desconeix com revertir el procés. En el millor dels casos, i sota els mecanismes de control per neutralitzar la propagació de la reacció de fissió nuclear aconseguint una virtual apagada del reactor (ara mateix està fora de control), el combustible d’alta activitat continuarà irradiant i caldrà confinar-lo en condicions d’estanqueïtat durant alguns centenars o milers d’anys. És responsable engegar una màquina perillosa que no se sap com aturar?

Al cap de poc de l’accident de la central de Fukushima, Greenpeace i companyia es van manifestar a Barcelona en solidaritat amb els afectats de les catàstrofes del Japó i per exigir al govern espanyol, molt oportunament en un moment de commoció i d’angoixa, el tancament immediat de les centrals nuclears. L’acte esperpèntic escenificava “un agraïment al poble japonès que amb el seu sofriment ens podia redimir del nostre pecat nuclear”. Ho poso en cursiva perquè és la meva percepció subjectiva d’una acció grotesca.

Responent a la pregunta d’abans, i al marge de la falta d’escrúpols, la qüestió, benvolguts amics de Greenpeace, no és quan es tanquen les centrals nuclears sinó quan serem capaços de reduir el 10,9% de l’energia primària que consumim a l’Estat espanyol que és d’origen nuclear. La irresponsabilitat, si de cas, va lligada a exigències del nostre estil de vida, que demana més i més energia. Estem immersos en un encara tímid canvi de model energètic on les renovables substituiran les centrals nuclears. Però qui sigui capaç d’estalviar l’11% a la seva factura energètica domèstica que tiri la primera pedra.

Salvador Clarós

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.