Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
catedral-barcelona-tik-tok
Galeria d'imatges

El 2023 va ser un any especial per Puiggraciós i especialment per a les monges benedictines, que van festejar els 50 anys de la seva arribada en aquest Santuari vallesà. Conferències, concerts, sardanes i moltes trobades espirituals van farcir un any d’activitats que va acabar el passat mes de setembre. Una de les més especials, sens dubte, va ser la proposta que les monges van rebre de cinc joves garriguencs que setmanalment fan el programa ‘Al fons a l’esquerra’ a Ràdio Silenci, l’emissora municipal de la Garriga.

Els joves, atrets per la vida de les dues benedictines, i coincidint amb la celebració, els van proposar de passar 24 hores amb elles i així poder fer un programa especial de ràdio relatant l’experiència.

La data pactada va ser el cap de setmana del 24 i 25 de febrer de 2024. De bon matí els joves van pujar a peu pel camí de Puiggraciós des de la Garriga mentre l’equip tècnic de l’emissora pujava amb una furgoneta. La biblioteca del Santuari, situada a la tercera planta -des d’on en un dia clar es veu Mallorca- va quedar convertida en un estudi de ràdio que els tècnics de l’emissora van estar muntant durant una bona estona. A baix s’acomodava a les estances d’hostes aquest grup de garriguencs nascuts entre 1992 i 1997 conformat per Andreu Clapés, treballador social i mestre de primària, Eduard Guerra, politòleg, Carles Riba, advocat i politòleg, Laura Garriga, comunicadora audiovisual especialista en producció i Judith Torner, periodista. Començaven així les 24 hores de convivència amb les benedictines Maria Teresa Botey, de 88 anys i Roser Caminal, de 64 anys.

La proposta

Per als garriguencs, Puiggraciós és un símbol, un santuari i un paratge natural on es puja sovint i on es fusionen a parts iguals espiritualitat, cultura i natura. ‘Vam voler descobrir i conèixer com viuen i què pensen les monges de Puiggraciós’ explica Carles Riba, un dels joves. Seguint el ritme que marca la litúrgia de les hores i la regla de Sant Benet, els cinc hostes van compartir l’ora et labora benedictí amb moltes estones de conversa sincera i amb una clara repartició de tasques compartides amb les dues benedictines. Roser Caminal ho deixa ben clar ‘Quan es parla des del cor, es crea una sintonia on no hi ha edats que separin les persones i així va ser’. ‘Va ser un goig total, quins joves!’ afegeix Maria Teresa Botey.

Va arribar diumenge i el comiat, que es preveia després de l’eucaristia que té lloc al Santuari a les 10 del matí es va demorar. En Carles, l’Andreu i la Laura van participar activament amb la guitarra i els seus cants a la missa que oficia Jordi Vilà, provincial dels escolapis catalans i capellà del Santuari. Amb ell va crear-se també una sintonia i connexió especials, compartint unes converses molt profundes a tres bandes, allargant-se l’estada dels cinc joves al Santuari fins ben entrat el migdia, quan ja tocava baixar cap a la Garriga. Aquella missa les monges encara recorden amb afecte ‘L'experiència viscuda va ser un regal per a tots’ explica Maria Teresa Botey.

Aquell diumenge de quaresma va tocar llegir la Transfiguració de Jesús segons l’evangeli de Marc. Com els apòstols, aquests cinc joves garriguencs també van pujar a la muntanya i van quedar tocats per aquestes 24 hores d’intensa convivència amb les monges. No era el Mont Tabor, però sí Puiggraciós, i en baixar -i al cap d’uns mesos- han volgut explicar el que allà van viure i veure a través de la ràdio local garriguenca després de mesos d’una ingent feina de realització.

El resultat, 4 capítols 

Malgrat l’agitada vida dels cinc garriguencs -tots ells tenen molts compromisos socioculturals- l’estada al Santuari va donar per a molt i ha comportat moltes tardes i hores d’edició i tria dels moments més especials compartits amb les monges. La pregària, la reflexió, la convivència així com les llargues converses sobre temes del país, de l’església i de la societat s’han traduït en quatre programes de prop d’una hora de durada cadascun.

Dilluns 25 de novembre a les 9 del vespre a Ràdio Silenci es clourà la temporada actual del programa ‘Al fons a l’esquerra’ fent un repàs de tots aquests anys i donant pas a la cirereta de comiat: la presentació dels quatre capítols sobre l’estada a Puiggraciós.

De cara al 2025, el programa canvia de format i dilluns vinent s’explicaran alguns canvis i s’introduirà els oients als quatre capítols següents que parlaran sobre l’estada al Santuari. El primer programa l’han titulat ‘Pujarem dalt del cim’, tot explicant l’inici de l’aventura i l’arribada al Santuari. El títol és una clara al·lusió a la cançó ‘Pujarem dalt dels cims’ amb lletra del garriguenc Martí Sunyol, un cant referent de l’escoltisme i dels muntanyencs. El capítol dos porta per títol ‘Silenci’, el tercer ‘Ora et labora’ i el quart l’han titulat ‘la Transfiguració’. L'emissió doncs dels quatre capítols dedicats al Santuari seran els dilluns 2, 9, 16, i 23 de desembre de 9 a 10 del vespre en directe per Ràdio Silenci, però també quedaran disponibles al pòdcast de l’emissora.

Tornen les sardanes per Cap d’Any

Un dels actes més sonats que van organitzar-se al Santuari per celebrar els 50 anys de presència benedictina va ser la ballada de sardanes de Cap d’Any a primera hora del matí. La cobla Principal de Terrassa tornarà enguany al Santuari per tal que els sardanistes de la contrada i amics del Santuari celebrin l’entrada al nou any al compàs de la dansa més bella a partir de les 7.30 h del matí, veient així sortir els primers raigs de sol del 2025 tot puntejant sardanes.

Per celebrar-ho, les monges juntament amb l’equip de laics que impulsen la nova associació d’Amics de Puiggraciós, convidaran  tothom a coca i xocolata desfeta per passar el fred mentre es fa de dia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.