Salta al contenuto principale
Autories
esglesia-sant-francesc-valls-rehabilitació-00
Fotografia: ACN.
Galeria d'imatges

Les obres de la segona fase de rehabilitació de l'antiga església de Sant Francesc de Valls ja han començat. Des de fa un parell de setmanes, els tècnics treballen en la reconstrucció de les voltes i les cornises, la reparació del campanar i l'obertura d'una sortida d'emergència, entre altres, perquè l'equipament compleixi amb les condicions de seguretat i accessibilitat idònies per acollir activitats. Des del consistori calculen que els treballs finalitzaran a la primavera. La voluntat és que l'edifici -declarat Bé Cultural d'Interès Local- es converteixi en un centre d'art contemporani i auditori musical, després d'haver estat 50 anys clausurat. La inversió total del projecte ha estat de 640.000 euros -174.000 euros en la segona fase-.

L'any passat van finalitzar les obres de la primera fase del projecte, les quals es van centrar en la protecció estructural de l'equipament, amb la restauració de la totalitat de la coberta i la rehabilitació de la volta de la nau, així com la reparació de diverses fissures en els murs. Una primera actuació que es va allargar durant dos anys i que va tenir un cost de 450.000 euros.

En aquesta segona fase, s'està treballant, sobretot, a la zona de l'antiga sagristia, on s'instal·laran serveis adaptats i també s'obrirà una sortida d'emergència que donarà directament al carrer Muralla de Sant Francesc. També es reconstruiran les voltes d'arestes de tres capelles laterals, es repararan diverses cornises i es restaurarà la barana del cor.

La regidora d'Urbanisme, Activitats, Patrimoni i Centre Històric de l'Ajuntament de Valls, Sònia Roca, ha subratllat que la segona fase també contempla diverses actuacions al campanar, després dels danys que va patir per la caiguda d'un llamp. En aquest sentit, les actuacions se centraran en la reposició d'un conjunt de boles vidriades del templet superior de la torre, així com en la reparació i gravat d'esquerres i la reposició d'aplacats de maó malmesos. Paral·lelament, s'equiparà l'edifici de l'enllumenat d'emergència necessari i de la protecció contra incendis.

Roca, qui confia que els treballs de la segona fase finalitzin la primavera del 2025, també ha reconegut que ja tenen la mirada posada en la tercera fase. De fet, ha afirmat que la voluntat és licitar la redacció d'aquesta última etapa del projecte a finals d'any.

Un nou equipament cultural

L'objectiu final de l'Ajuntament és que el temple, amb una superfície de més de 715 metres quadrats, reobri les portes, definitivament, convertit en un centre d'art contemporani i auditori de música. De fet, l'antiga església de Sant Francesc ja va reobrir, puntualment, per les Decennals del 2022, abans de finalitzar la primera fase de rehabilitació i després de 50 anys clausurada. Ho va fer per acollir l'exposició 'Lúmens 21+1', la qual es va instal·lar a la nau central, que consta de 34 metres de llarg i vuit d'ample.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Laia Castells, ha subratllat que "l'excel·lent acústica" de l'equipament, el convertiran en un "auditori excepcional per a petites actuacions". En aquesta línia, ha recordat que l'església també va acollir l'any passat un concert de la Jove Capella Reial de Catalunya.

En conjunt, i segons els primers estudis, l'antiga església de Sant Francesc acollirà des d'exposicions temporals d'art contemporani i concerts, fins a altres actes de petit format com conferències, projeccions, tallers, cursos o residències artístiques, entre altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.