Salta al contenuto principale
Autories
festival-mil·lenari-montserrat-presentació
Fotografia: Abadia de Montserrat.

Els mil anys d’història del monestir de Montserrat han convertit el cenobi benedictí en molt més que una abadia situada en una muntanya. És un monestir que ha assolit una dimensió que va des del simbolisme de vetllar la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya, fins a l’aportació que ha fet en àmbits com la cultura, la llengua i, especialment, la música. Justament la música és un àmbit on Montserrat ha tingut una aportació històrica i, per tant, és un dels elements que no podien faltar en les celebracions que el monestir acull enguany per commemorar els seus mil anys d’història. Així ho ha presentat l’Abadia de Montserrat de la mà del comissari del Mil·lenari, Bernat Juliol, en un lloc tan simbòlic com és el Palau de la Música Catalana, que acollirà cinc dels concerts programats. En aquest acte, celebrat aquest dimecres 6 de novembre i que ha comptat amb l’acompanyament del director general del Palau, Joan Oller, s’hi ha presentat el Festival de Música del Mil·lenari, un esdeveniment que agrupa tots els concerts que se celebraran els mesos vinents i durant tot el 2025 en el marc d’aquesta celebració.

El conjunt de concerts que s’hi duran a terme compta amb una important presència montserratina, amb la participació destacada de l’Escolania de Montserrat i concerts a càrrec d’alguns dels escolans que hi han passat en la seva història més contemporània. Aquesta presència es completa amb la participació de la Schola Cantorum de Montserrat, el cor mixt creat el curs 2023-2024, i de la Capella de Música de Montserrat. Els concerts del festival, que pot definir el seu estil com a música montserratina, volen escenificar l’aportació que ha fet Montserrat a la música catalana i eclesiàstica. Una manera de formular la continuïtat entre tres elements com són la cultura, la música i l’espiritualitat durant mil anys més.

Per fer-ho es comptarà amb artistes i grups de renom que es combinaran amb els mateixos grups montserratins per oferir més d’una vintena de concerts. Entre ells hi trobem pianistes com Albert Cano, organistes com Jordi Vergés, Miquel Gónzalez, Juan de la Rubia i Winfried Böning; i cors com el Cor Bruckner de Barcelona, l’Orfeó Català i el cor i l’orquestra del Gran Teatre del Liceu. També destaquen alguns directors de renom del panorama català, com Daniel Mestre i Xavier Puig, i de l’àmbit internacional, com Maria Guinand i Josep Pons. La gran majoria d’aquests concerts tindran com a escenari la Basílica de Santa Maria de Montserrat. Tanmateix, també l’acompanyaran com a escenari del festival el mateix Palau de la Música Catalana de Barcelona i, acollint el “Llibre Vermell de Montserrat”, el Teatre l’Atlàntida de Vic. 

En la presentació Bernat Juliol ha mencionat que “la música ens ajuda a fer el pas cap a la transcendència. Per això des de Montserrat sempre hem buscat l’essència més espiritual en ella”. Per altra banda, també ha afegit que “en aquest festival hi ha tan música de Montserrat com també d’intèrprets universals i internacionals, però especialment hi hem volgut donar un pes específic als antics escolans que segueixen al món de la música”.

Serra d’Or posarà el focus en l’aportació de Montserrat a la cultura

L’Abadia de Montserrat és en si mateixa un exemple de cultura, que es troba representada en tots els àmbits de la vida comunitària del monestir. Tant és així que una part del lema que s’ha escollit per a aquest Mil·lenari i que representa la comunitat benedictina és ”LEGE”, en referència a llegir i formar-se. Per aquest motiu els pròxims números de la revista Serra d’Or faran un repàs de les principals aportacions que Montserrat ha fet a la cultura al llarg de mil anys, un repàs que comença en l’edició d’aquest mateix mes de novembre posant el seu focus en la música, una de les peces clau en la vida quotidiana a Montserrat d’ara i de sempre.

Música i Montserrat són la simbiosi que reflecteix "la riquesa cultural del país i la seva capacitat per combinar espiritualitat, tradició i innovació". Així ho ha explicat el cap del Consell de Redacció de la revista, Joaquim Noguero, que ha estat present per part de Serra d’Or en la presentació. Concretament, el número d’aquest novembre posa el focus en elements com l’amplitud de l’aportació de Montserrat anant des de l’Escolania fins a la música litúrgica. El contingut cristal·litza amb el repàs que fan diferents autors de la seva història i que incorpora alguns testimonis que justament formen part d’alguns dels concerts del Festival de Música del Mil·lenari.
 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.