La 21a edició de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya arrenca aquest 6 de novembre amb una programació que s’estén fins al 30 de novembre en 35 municipis catalans i inclou un total de 96 projeccions. Les sessions especials a la Filmoteca de Catalunya, així com les projeccions en centres penitenciaris i de menors, són una part destacada d’aquesta edició, que manté el seu objectiu de consolidar un espai de diàleg entorn de la religió, l’espiritualitat i els valors humans universals. Aquest dimecres 30 d'octubre s'ha celebrat l'acte de presentació de la Mostra en el Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Enguany, la Mostra compta amb dos grans eixos temàtics: "Relats de resistència" i "Metamorfosi", que aborden tant històries de superació com de transformació espiritual. També es posa especial èmfasi en temes com la dona, el gènere i la revisió de tradicions religioses en el context contemporani.
Durant la presentació, el director general d’Afers Religiosos, Ramon Bassas, ha destacat el creixement de l’esdeveniment: "L’objectiu de la Mostra és promoure la coneixença de la diversitat i la cohesió". Per això, Bassas ha relatat que "a través de les històries dels diferents films, el cicle ofereix un vincle entre el fet religiós i la narrativa, i permet conèixer els fonaments i elements vitals que motiven a acostar-se al llenguatge religiós." També expressa la seva satisfacció pel treball conjunt de tantes entitats per dur la Mostra a més públics i destaca la vigència del cinema com a eina cultural per abordar les necessitats espirituals de la societat actual.
Una presència destacada del cinema espiritual en la cultura contemporània
El director de continguts de la Mostra, Peio Sánchez, ha assenyalat que "hi ha una presència molt forta del cinema espiritual en l’actualitat, fet que demostra la preocupació humana pel coneixement de les tradicions religioses i la seva relació amb la vida moderna." Sánchez ha subratllat que el cicle de 'Relats de resistència' es focalitza en històries d’individus que superen dificultats amb una mirada espiritual que els permet reubicar-se. Per altra banda, "Metamorfosi" destaca pel seu caràcter contemplatiu, com exemplifica el film Perfect Days (2023).
A més, Sánchez posa en valor la tasca educativa de la Mostra amb els joves, que inclou material didàctic per treballar la diversitat i promoure la formació de consciències obertes, allunyades del fonamentalisme. També reconeix que Catalunya ha estat pionera a treballar amb un cinema que reflecteix aquestes realitats socials amb gran vigència.
Aquest any, la Filmoteca de Catalunya dedica un cicle especial a Ermanno Olmi, amb 11 films acompanyats per experts en cinema italià. La primera projecció, el 6 de novembre, és La llegenda del Sant Bevedor (1988), i el cicle s’allargarà fins al desembre. El director de la Filmoteca, Pablo La Parra, descriu Olmi com “un poeta de la senzillesa que, des d’una perspectiva cristiana, aborda problemàtiques socials com la pobresa obrera, el medi ambient o el pacifisme”.
La retrospectiva inclou títols emblemàtics com L’arbre dels esclops (1978), on Olmi retrata la industrialització del sud d’Itàlia i la migració; Camina que caminaràs (1983), que explora la relació entre espiritualitat i medi ambient, i Ofici de les armes (2001), una visió pacifista del conflicte bèl·lic. Amb una gran sensibilitat cap a les persones de nivell social humil, Olmi connecta amb el cristianisme de base i la teologia de l’alliberament.
Expansió territorial i l’estrena de Els Pastorets del dret i del revés
La col·laboració de 64 entitats, la Mostra creix en abast territorial i ofereix més opcions d’accés al cinema espiritual, incloses les projeccions en centres de menors i en centres penitenciaris. A més, s’estrena la sèrie documental Els Pastorets del dret i del revés, coproduïda per TV Mataró i La Xarxa, el 22 de novembre a la Sala Cabanyes de Mataró. La producció actualitza una de les tradicions teatrals més emblemàtiques de Catalunya amb una mirada fresca que fomenta la cohesió social i la diversitat cultural. També es manté la col·laboració amb Filmin, on estaran disponibles 36 títols representatius del cinema espiritual.
La clausura de la Mostra tindrà lloc el 30 de novembre a l’Auditori Unida de Terrassa amb la projecció de Io Capitano, una pel·lícula que reflecteix la dignitat humana i connecta la pantalla amb la vida quotidiana. Aquesta projecció clou la 21a edició coincidint amb la celebració del centenari de l’església protestant a Terrassa, reafirmant el compromís de la Mostra amb la diversitat religiosa i cultural del país.