Salta al contenuto principale
Autories
papa francesc
Fotografia: Vatican News.

Dilexit Nos - en llatí, 'ens va estimar'-, és el títol que el Papa Francesc ha triat per la seva quarta encíclica. Centrada en la profunditat de l'amor humà i diví representat pel Sagrat Cor de Jesucrist, reprèn els posicionaments que prèviament ja havia defensat a les seves anteriors encícliques com: Lumen Fidei (2013), Laudato si' (2015) i Fratelli Tutti (2020).

En aquesta quarta encíclica del pontífex reflexiona sobre la importància de centrar-se sobre el cor -en concret el Cor de Jesús- en un món que sovint oblida la tendresa de la fe, la missió de servei i l’alegria d’estimar els altres. El text fa una crida a redescobrir aquest amor com a motor de fraternitat i justícia social, i es publica en el marc dels 350 anys de la primera manifestació del Sagrat Cor de Jesús a Santa Margarita Maria Alacoque.

"el cor de Jesús va davant nostre, ens espera sense condicions ni requisits PER la seva amistat"

El cor com a símbol de l'amor de Crist

El cor de Jesús esdevé l’eix vertebrador d’aquesta encíclica, on Francesc subratlla que el cor, com a centre unificador de la persona, transcendeix les simples emocions humanes. El Papa recorda que l'amor de Crist, reflectit en el seu Cor, és el punt d'unió entre el diví i l'humà. Segons ell, "el cor de Jesús va davant nostre, ens espera sense condicions ni requisits previs per oferir-nos la seva amistat". Citant Sant Pau, recorda que aquest amor és incondicional i que res no podrà separar-nos d’ell (Rm 8,37-39). En aquest sentit, convida a renovar la devoció al Sagrat Cor com a símbol d'aquest amor diví que abraça i transforma la humanitat sencera.

El Papa també adverteix que vivim en una societat que sovint oblida aquesta connexió personal amb Déu, multiplicant "formes de religiositat sense referència a un Déu d'amor". D'aquí la importància de recordar que el Cor de Crist "conté tot l'Evangeli", sent el lloc on "finalment ens reconeixem i aprenem a estimar".

La importància de tornar al cor

En el primer capítol de l'encíclica, Francesc insisteix en la necessitat de "tornar al cor", en un món que ens tempta a convertir-nos en "consumistes insaciables, esclavitzats pels engranatges del mercat". Segons el Papa, el cor és el nucli autèntic que està més enllà de les aparences i on s’amaguen les veritables intencions. Aquesta devaluació del cor, continua, prové d’una llarga història filosòfica que ha prioritzat la raó, la voluntat i la llibertat per sobre de l’amor com a centre unificador de la persona. Francesc subratlla que el cor és allò que ens "distingeix, ens configura en la nostra identitat espiritual i ens posa en comunió amb els altres".

"Cal tornar al cor en un món que ens tempta a ser consumistes insaciables"

El Papa, tot i la crítica cap a aquesta devaluació, reafirma la centralitat del cor per a la vida espiritual, presentant-lo com l'element que pot unir els fragments de la nostra vida i permetre relacions autèntiques basades en l'amor. Així, el cor no només ens uneix a Déu, sinó també a la comunitat, superant el "narcisisme i l’individualisme" que fragmenten les relacions humanes.

Un amor que transforma el món

Francesc dedica gran part del document a la crida a l'acció social i a la transformació del món a partir d'aquest amor. Segons el Papa, només el cor, entès com a centre espiritual, pot unir les voluntats diverses per construir una societat més justa i fraternal. En paraules seves, "el món pot canviar a partir del cor". Això s'exemplifica en l'amor compassiu de Crist, que no només ens crida a una vida de santedat, sinó també a una acció concreta de servei als altres. Aquest amor "ens impulsa a construir el Regne de Déu en aquest món", superant les barreres de l'individualisme i treballant per la pau i la justícia social.

"EL MÓN POT CANVIaR A PARTIR DEL COR"

Gestos i paraules d'amor de Crist

El segon capítol de l'encíclica aborda els gestos i les paraules d'amor que Jesús ens ha mostrat al llarg de la seva vida. Francesc ens recorda que Crist ens tracta com a amics, mostrant-nos la proximitat, la compassió i la tendresa de Déu. Els seus gestos —com la trobada amb la samaritana o el perdó a l'adúltera— reflecteixen un Déu que "s'apropa als més necessitats i marginats" amb amor. Aquests exemples serveixen per recordar-nos que Jesús sempre escolta, cuida i es preocupa per cada un de nosaltres, fins i tot quan la resta ens ignora.

"Déu s'apropa als més necessitats i marginats amb amor"

A més, el Papa destaca que l'amor de Crist és més que paraules: la seva entrega en la creu és la manifestació més eloqüent del seu amor per la humanitat. Aquesta entrega, que culmina en la seva mort, esdevé la base de la nostra fe, mostrant un amor capaç de transformar les vides.

El misteri del Cor que tant va estimar

El tercer capítol de l'encíclica aprofundeix en la devoció al Sagrat Cor de Jesús com a font de renovació espiritual. Francesc recorda que la devoció al Cor de Crist és una tradició que ha estat reflexionada per la història de l’Església, citant encícliques com Haurietis Aquas de Pius XII. Aquesta devoció, explica, no consisteix en l'adoració d'un òrgan aïllat, sinó en la contemplació de la persona de Jesús, el seu amor diví i humà, representat en el seu cor obert. El Papa descriu l'amor de Crist com a "triple", incloent-hi l'amor físic del seu cor de carn, així com el seu amor espiritual i diví.

Francesc fa una crida a renovar aquesta devoció, subratllant que el Cor de Jesús és una síntesi viva de tot l'Evangeli, un recordatori constant del seu amor infinit per la humanitat. Aquest misteri del Cor de Crist és essencial per a la vida cristiana i per a comprendre el camí cap a la salvació.

L'amor que dona a beure

Als dos últims capítols, el Papa Francesc destaca la importància d'unir l'experiència espiritual personal amb el compromís comunitari i missioner. El quart capítol, titulat "L'amor que dona a beure", aprofundeix en el símbol del Cor obert de Jesús com a font d'aigua viva que sacia la set espiritual de la humanitat. Aquesta font, descrita en les Escriptures, simbolitza l'amor de Déu que purifica i renova els creients.

Una devoció que ens envia als germans

Finalment, en el cinquè capítol, titulat "Estimar per amor", Francesc reflexiona sobre la dimensió comunitària i social de la devoció al Cor de Crist. Aquest amor no es pot separar de la missió d'estimar els altres, ja que estimar els germans és "el major gest que podem oferir a Déu a canvi del seu amor". Així, el Papa destaca l'exemple de figures com Sant Ignasi de Loiola o Santa Teresa de Lisieux, que van comprendre que l'amor a Déu es manifesta en l’amor als altres.

"Estimar és el major gest que podem oferir a Déu a canvi del seu amor"

Amb Dilexit Nos, el Papa Francesc convida la comunitat cristiana a redescobrir el valor del Cor de Jesús com a camí per transformar-se interiorment i portar aquest amor al món.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.