Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
Roma
Fotografia: Canva.

Find out more

Arxius adjunts

Els professors catòlics de religió de les escoles públiques i concertades de Catalunya peregrinaran a Roma el 2025. El pelegrinatge, que tindrà lloc durant els dies 1 i 2 de març, és una iniciativa coorganitzada pel Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC), que aplega tots els delegats d’ensenyament dels bisbats amb seu a Catalunya i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC). L’esdeveniment, a més d’estar fonamentat en clau espiritual a manera de pelegrinatge, compta, alhora, com una formació de quinze hores reconeguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Segons els organitzadors, el pelegrinatge porta per lema “AprendrEnsenyar en l’Esperança” i respon a la fusió de dos conceptes. Per una part, “AprendrEnsenyar” és el títol de les Jornades de mestres i professors de Religió a Catalunya, que compten ja amb divuit edicions i han rebut el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Per altra part, “en l’Esperança” respon al lema propi del Jubileu de 2025 “Pelegrins d’esperança”. Així doncs, reunir els educadors amb aquest lema és una invitació a viure l’afirmació del papa Francesc en el seu missatge de llançament del Pacte Educatiu Global, d’octubre de 2020, “Educar és un acte d’esperança”. 

Pepe Chisvert, delegat d’ensenyament del Bisbat d’Urgell, recorda que aquesta activitat sorgeix com a continuació de les jornades que durant més de 18 anys han organitzat les dues entitats un cop a l’any: “Cada any preparem una jornada que amb els anys ha anat rodant pel territori dels 10 bisbats de Catalunya. L’any passat vam fer la 18a, i com que ja érem ‘majors d‘edat’ vam decidir sortir a l’estranger, a Roma, perquè coincidia que el 2025 és un any jubilar”. “Per un docent de religió, que dia rere dia imparteix l’assignatura de religió catòlica als seus alumnes, el fet d’anar a Roma suposa un signe de comunió amb el Papa Francesc i tota l’Església universal, per aquest motiu també hem volgut assistir a celebrar el jubileu”, explica Chisvert.

Al llarg dels dos dies de pelegrinatge es preveu la visita de diversos llocs emblemàtics del cristianisme - com són Basílica de Santa Maria la Major, Basílica de Sant Joan de Laterà, l’Escala Santa i la Basílica de Sant Pere - així com una audiència amb el Papa Francesc o una conferència de José Tolentino Mendonça, Cardenal Prefecte del Dicasteri per la Cultura i l’Evangelització -aquestes dues darreres activitats, encara estan pendents de confirmació-.

Segons Chisvert, un dels elements més importants d’aquesta peregrinació és la convivència entre els docents i el fet que s’interrelacionin entre ells, essent tots professors de religió, però amb la particularitat que alguns ho són de la pública i d’altres de la concertada: “des del minut zero durant la sortida cap a Roma des de la Terminal 2 de l’aeroport del Prat ja s’inicia la trobada i la convivència entre nosaltres”. Una idea important d’aquesta convivència és encara vers la línia de l’església sinodal. “La sinodalitat la viurem nosaltres i entre nosaltres, com un element de la convivència entre els 10 bisbats, que són les esglésies germanes que fan camí a Catalunya i a Andorra”, afegeix Chisvert. 

Per poder dur a terme aquest projecte, els organitzadors han posat a la disposició dels participants un avió sencer -amb els seus 174 seients- per poder desplaçar-se a la ciutat eterna. Davant d’aquesta oportunitat per fomentar les relacions i els vincles entre els docents de religió en un marc tan emblemàtic com la ciutat de Roma, el SIERC i la FECC conviden a tots els docents de religió a participar-hi.

 

Persones

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.