Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
nou-programa-tv-campaners
Fotografia: Frame del programa 'Ben sonat' | La Xarxa.

D’un temps ençà la importància del campanar i el paper de qui li dona vida, el del campaner, ha agafat una certa volada a casa nostra després d’anys d’una certa invisibilitat pública. És sens dubte gràcies a la ingent feina que feta per la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, una entitat formada per entusiastes de les campanes d’arreu del país, gent que alhora s’encarrega que els campanars tinguin vida juntament amb aspectes com la neteja, el manteniment, la restauració i l’estudi històric de la tradició campanera de cada població. Aquesta projecció ve recolzada sens dubte amb la inscripció del Toc manual de campanes a la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, que va tenir lloc el 2022, un fet  que va projectar aquesta tradició en via de perdre’s -o perduda- en molts municipis, però que sortosament ha revertit la tendència els darrers anys.

Conscients de l’alt valor i de la singularitat del món de les campanes, la Xarxa de Televisions locals de Catalunya comença aquesta setmana l’emissió del programa ‘Ben sonat!’ una sèrie de 13 capítols produïts per Olot televisió que s’estrenarà aquest dissabte 5 d’octubre a les 21.30h. i que es podran veure per la Xarxa TV així com per La Xarxa+.

Presentat pels periodistes Albert Brosa i Joel Tallant, el programa té la intenció d’anar recorrent bona part dels campanars de Catalunya - n’hi ha 2.250 - coneixent i entrevistant els seus responsables, els campaners. El programa, que en aquesta primera temporada s’endinsarà en 13 campanars, compta amb la col·laboració de la Confraria de campaners i carillonistes de Catalunya i de l’Escola de Campaners Llorenç Llongarriu, de la Vall d’en Bas. Cada programa, amb una durada aproximada 30 minuts, comença a l’escola de campaners a Joanetes i des d’allà s’aproximarà a campanars tan diferents com el de Moià, el de Sant Joan de les Abadesses o el del Santuari de Montserrat, per citar algun dels campanars protagonistes. De cada campanar, ultra les campanes es pretén conèixer la tasca de les persones que hi estan vinculades i les fan sonar, els campaners.

L’escola de campaners engega la seva segona edició

Després de l’èxit de la primera edició, que en pocs dies va exhaurir les places, el passat 20 de setembre divuit alumnes van començar el nou curs que alterna les classes teòriques amb les sessions pràctiques al campanar de Joanetes. Les places d’aquesta nova edició, com va passar amb la primera, van exhaurir-se ràpidament deixant molts alumnes en llista d’espera que hauran de provar sort l’any vinent. I és que l’Escola ha agafat tanta volada que els participants d’aquesta segona edició provenen de comarques tan diverses com la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, Osona, el dos vallesos, el Barcelonès, el Maresme i la Segarra. Una prova  de la projecció nacional de l’Escola més enllà dels límits comarcals.

Durant la primera sessió, Xavier Pallàs, impulsor i coordinador de l’Escola, va oferir una introducció a la campana com a element patrimonial, exposant els aspectes clau que es treballaran durant el curs i posant èmfasi en la importància cultural i històrica de les campanes. Donada la importància de l’Escola, ja des de la primera edició, l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona  ha donat suport, aixopluc i reconeixement a l’Escola de campaners.

L’ISCREB inaugura el curs parlant de campanes

El proper dilluns 14 d’octubre, a les 19 h, l’Aula Magna del Seminari de Barcelona acollirà  la lliçó inaugural del nou curs acadèmic de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB). Serà a càrrec de Xavier Pallàs, l’impulsor i director de l'Escola de Campaners de la Vall d'En Bas, que oferirà la ponència titulada “El llenguatge de les campanes a Catalunya”.

L’acte començarà amb unes paraules de benvinguda de Ramon Batlle, director de l’lSCREB i seguirà amb el lliurament de diplomes a les promocions de diplomats i llicenciats. Prendrà part també Joan Torra, rector de l’Ateneu Sant Pacià i el bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadías, que serà l’encarregat de tancar l’acte. A continuació tindrà lloc un apunt musical.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.