Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
Nom
cinema-budista-apropar-public
Fotografia: Frame del film 'En el camí' | Festival de Cinema Budista de Catalunya.

ANNA GUIMERÀ –CR La Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes (CCEB) i la Fundació Dharma-Gaia (FDG) organitzen la segona edició del Festival de Cinema Budista de Catalunya (FCBC), que tindrà lloc als cinemes Verdi de Barcelona del 23 al 27 d’octubre de 2024. Enguany les temàtiques que destaquen durant aquesta mostra són el de la no-violència, la interdependència de tots els éssers vius i el respecte pel medi ambient. “L’objectiu d’aquest festival és apropar el budisme i els seus valors a tots els públics”, declara la codirectora del festival Montse Castellà.

El cinema budista es defineix com aquell que film de qualsevol tradició budista amb valors budistes. Segons Castellà aquests valors budistes alhora són similars als valors universals i transversals també ho són a moltes de les tradicions espirituals. “Volem que aquests temes transmetin i apropin a un públic universal al budisme”, explica la codirectora. 

Un dels trets característics i “peculiar” d’aquest festival és que el Festival de Cinema Budista de Catalunya està vertebrat per les comunitats budistes de Catalunya. “A diferència d’altres festivals que són dues o tres persones les que gestionen el festival, aquí som les diferents entitats budistes les que ens en fem càrrec”,  relata Castellà.

“El festival sorgeix arran d'una inquietud per mostrar els valors del budisme a la nostra societat a través del cinema”

La segona edició del FCBC exhibirà vuit pel·lícules amb temes que travessen totes les tradicions budistes, com la reencarnació, el bard, el sofriment i la vida monàstica mitjançant situacions sovint llunyanes a la nostra cultura, i “és aquí on resideix el seu atractiu”. Les pel·lícules es presenten en les seves versions originals subtitulades en català i també en castellà; en total de 12 passis, 6 en català i 6 en castellà. 

Posteriorment de cada film s’organitza un col·loqui entre membres de la comunitat budista i destacats experts com ara el neurocientífic Àlex Gómez-Marín, el doctor Manuel Sans Segarra, la doctora Lujan Comas, o l'editor Agustí Paniker, entre d'altres. “Volem crear aquest diàleg amb el budisme i temes cadents avui en dia”.

“Donar a conèixer la nostra religió a través dels valors”

Es projectaran pel·lícules com Tukdam: between words (Tukdam: entre mons) de Donagh Coleman, The Departure (La Partida) de Lana Wilson o Zen for nothing (Zen per no res) de Werner Penzel. A més de The monk and the gun (El monjo i el fusell) de Pawo Choyning Dorji i Samsara de Lois Patiño. Durant l’acte d’inaguració es projectarà El gran 14è: Tenzin Gyatso, el 14è Dalai Lama segons les seves pròpies paraules de la convidada d’honor de la segona edició del festival i cineasta, Rosemary Rawcliffe.

“El Festival de Cinema Budista de Catalunya va sorgir arran d'una inquietud per mostrar els valors del budisme a la nostra societat a través del cinema”, relata Montse Castellà. Aquest festival és una iniciativa conjunta de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes i la Fundació Dharma-Gaia. Ambdues són entitats que participen activament del procés de producció del festival: “L’any passat va venir molta gent, vam exhaurir les entrades; aquest és el nostre objectiu, donar a conèixer la nostra religió a Catalunya a través dels nostres valors”. 

El festival també compta amb el suport destacat de la Buddhist Film Foundation (BFF), organitzadora del Festival Internacional de Cinema Budista que se celebra a les principals ciutats del món.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.