Salta al contenuto principale
Autories
EUSS IA

CRTres professors universitaris han creat una eina innovadora que imita el funcionament d'una xarxa neuronal per facilitar l'estudi de la química sintètica: Carlos Luque-Corredera, de l'Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS);  Elena Bartolomé, del centre de recerca ICMAB; i  Ben Bradshaw, de la Universitat de Barcelona (UB). Els tres professors han desenvolupat un organitzador visual que busca simplificar i facilitar l'estudi d'aquesta disciplina per als estudiants universitaris.

L'eina, accessible gratuïtament al web syntheticmap.com, està disponible en català, castellà i anglès, i està dissenyada per ser aplicable a estudiants de diverses disciplines, incloent-hi Farmàcia, Química, Nutrició, Ciència i Tecnologia dels Aliments, i Bioquímica. Aquesta eina segueix l'estructura d'un mapa conceptual per ajudar els estudiants a treballar els diferents aspectes de la síntesi química de manera més àgil.

La química orgànica sintètica és una branca de la química que es dedica al disseny i desenvolupament de rutes sintètiques per preparar nous productes químics i optimitzar els processos ja existents. Molts d'aquests productes tenen un gran interès comercial, tant en aplicacions industrials com en el sector farmacèutic. "La química orgànica t'ensenya, no només la reactivitat bàsica de cada grup funcional característic que pot tenir una entitat molecular, sinó també les reaccions que es poden produir entre les diferents funcionalitats", explica Carlos Luque-Corredera. "De fet, la síntesi d'un ingredient actiu farmacèutic requereix múltiples transformacions, fent que el disseny d'una ruta sintètica pugui ser una tasca complexa".

Segons Luque-Corredera, la química orgànica sintètica es percep com una assignatura "molt difícil" entre els estudiants, a causa de l'alt volum d'informació i l'alta exigència d'assimilació de conceptes necessaris per resoldre problemes. "Es tracta d'una assignatura complicada, i així es demostra per diverses evidències de tipus acadèmic com ho són: alt percentatge de suspensos, baixa motivació a l'hora d'afrontar la matèria, i alta taxa d'abandonament prematur", assenyala.

La idea d'aquest organitzador visual va sorgir del paral·lelisme entre el procediment mental que segueix un expert a dissenyar una ruta sintètica i el funcionament d'una xarxa neuronal. "Ens va semblar que el procediment mental que segueix una persona experta en l'àmbit a l'hora de dissenyar una ruta sintètica es podria assemblar al funcionament d'una xarxa neuronal, ja que és com una seqüència on hi ha un producte de partida 'input', molècules intermedis 'capes ocultes' i un producte final 'output'", explica Luque-Corredera. La seva intenció és que aquest organitzador visual ajudi els estudiants a tenir un mapa mental on tots els conceptes estan relacionats entre si, imitant el procés d'assimilació de la intel·ligència artificial.

L'eina virtual interactiva es basa en teories de didàctica cognitiva com la Taxonomia de Bloom i la teoria de l'Aprenentatge significatiu. "Els alumnes cada vegada volen menys paper, per això teníem clar que l'havien de poder adquirir a través dels canals digitals", destaca Luque-Corredera. "Ha estat un repte important, però en només tres anys treballant amb aquesta plataforma, ja estem notant millores en l'alumnat que la fa servir", conclou.

Sobre l'EUSS

L'Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) és una institució amb una tradició educativa que es remunta a finals del segle XIX. La seva missió és la formació integral dels futurs enginyers i responsables industrials, posant un accent especial en la part pràctica dels estudis i en la inserció laboral, alhora que es promou la participació activa i l'esperit emprenedor. L'EUSS ha implementat el programa "Engineering by doing", basat en el desenvolupament de competències professionals dels estudiants, resultat d'una consulta amb empresaris, representants de l'àmbit universitari i agents socials.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.