Salta al contenuto principale
Pla Calor

ACN/CRL'Ajuntament de Barcelona ha posat en funcionament 350 refugis climàtics d'estiu, 120 més que l'any passat. Es tracta d'una de les mesures que el consistori ha activat en el marc del 'Pla Calor 2024', que va començar aquest dissabte i que s'allargarà fins a mitjans de setembre. Com a novetat, el govern municipal ha incorporat a la xarxa de refugis una quarentena de piscines municipals de la ciutat, així com alguns mercats, administracions i espais privats i set parròquies.

Així ho ha explicat aquest dilluns la primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, que ha afegit que tots els espais inclouen ombres, fonts per beure aigua i zones d'estada. Els refugis funcionaran en l'horari d'obertura habitual de cada equipament, que pot variar segons l'espai.

Concretament, les set parròquies que formen part d’aquest pla son la parròquia de Crist Rei, a la Sagrera;  Santa Maria de Sants, al barri del mateix nom;  Sant Josep Oriol, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample; i Basílica de la Puríssima Concepció, a la Dreta de l’Eixample com a refugi climàtic d’estiu. D’hivern són la parròquia de Sant Miquel del Port a la Zona Franca; Santa Agnès al barri de Sant Gervasi, i Sant Vicenç de Sarrià.

Altres centres són dos espais de la Universitat de Barcelona, mercats municipals, centres comercials - el de Diagonal Mar i el de les Arenes- i diversos equipaments culturals, alguns de caràcter privat, com els Lluïsos de Gràcia o algunes parròquies que s'han volgut acollir a la xarxa.

La primera tinenta d'alcaldia ha remarcat que l'objectiu de l'Ajuntament és aconseguir que el 2025 el conjunt de la població tingui un refugi climàtic a menys de deu minuts de casa. Actualment, segons ha dit Bonet, un 98% dels habitants de Barcelona tenen un refugi a menys de deu minuts, i un 68% a menys de cinc.

En el marc del 'Pla Calor', el consistori també ha posat en marxa altres mesures i recursos, com per exemple la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques per a la creació d'espais amb ombres.

L'horari dels refugis serà l'habitual en cada equipament, i que la ciutadania "s'haurà d'informar" sobre les característiques de cada espai. Per a fer-ho, el govern municipal ofereix un mapa en línia per a trobar refugis pròxims des de punts geogràfics diferents. Aquesta eina es troba a l'aplicació 'Barcelona a la butxaca'.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.