Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
bisbes-parlen-butlla-convocacio-jubileu
Fotografia: Revista de Educación Social | Genoveva Masip.

"Genoveva Masip i Adrià Trescents representen els religiosos més entregats amb els exclosos de la segona meitat del segle XX". I per aquest motiu, la Direcció General d'Afers Religiosos (DGAR) ha decidit homenatjar-los amb un llibre biogràfic que ha escrit Antoni Batista i que presenten aquest 12 de juny a Barcelona. Per a Marcel·lí Joan, de la DGAR i que va coincidir amb els dos religiosos en la seva etapa a la Direcció General de Presons, explica que, Masip i Trescents també representen "una generació de religiosos que practiquen l'Evangeli de veritat". 

Des de la Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR) expliquen que la idea del llibre La pastoral dels pobres. Genoveva & Adrià va sorgir arran de la commemoració de la Generalitat del centenari del naixement de la religiosa Genoveva Masip. “La idea era fer un llibre biogràfic, però érem conscients que hi havia altres religiosos que també havien optat per l’opció de la pastoral dels pobres i els marginats”, expliquen. I en aquest sentit, sor Genoveva i el germà Adrià Trescents compartien un mateix àmbit de treball i havien estat coetanis. “Ells dos representen els religiosos més entregats amb els exclosos de la segona meitat del segle XX”, diu Marcel·lí Joan.

Així, el llibre neix com un homenatge de la DGAR a una generació de religiosos que “practiquen l’Evangeli de veritat”. Des d’Afers Religiosos es refereixen a aquesta ajuda, acompanyament i solidaritat que Genoveva i Adrià van compartir.

Un “ferm i sacrificat” servei pels altres

Per fer el llibre, Antoni Batista ha consultat fons documentals de La Salle i les filles de la caritat, arxius diversos i ha fet entrevistes amb testimonis que van conèixer personalment els dos personatges. Un treball que Batista assegura que ha gaudit molt i que l'ha enriquit "humanament". 

Dels dos religiosos, Batista en destaca el servei "ferm i sacrificat" pels altres. Genoveva i Adrià van tractar amb persones drogodependents, malalts de VIH, presos i prostitutes. I en tot aquest treball sempre hi havia la voluntat d'estar al costat dels més vulnerables, explica Batista. Un exemple d'això és com el germà Adrià dedicava les seves vacances a visitar joves interns o facilitava als presos de segon i tercer grau que no tenien arrelament familiar que poguessin sortir de permisos.

Per a Batista, Genoveva i Adrià, dins l'Església, són també "uns referents personals inqüestionables" d'una tasca que multitud d'entitats religioses han fet en el passat i continuen fent actualment. Aquesta és, per a l'autor, "la part més bona de l'Església" i considera que religiosos com els protagonistes d'aquest llibre, amb "veu pròpia" i amb "una aura de santedat", potencien aquest treball d'acció social.

Per explicar tot això, l'autor no ha fet dos grans capítols biogràfics l'un darrere l'altre sinó que ha optat per entrellaçar les dues biografies en un mateix relat. Una decisió que ha estat "un esforç metodològic, però que ha permès fusionar el treball dels religiosos i mostrar la implicació constant de l'un amb l'altre", explica Batista.

Música i col·loqui, a la presentació del nou llibre

El llibre es presentarà aquest 12 de juny a dos quarts de la set de la tarda a La Salle Barceloneta, el barri on van viure i treballar una part important de la seva vida els dos religiosos. L’acte comptarà amb les intervencions de l’arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, Joan Planellas, i el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol.

També tindrà lloc un col·loqui moderat per la comunicadora Esther Romero, qui va entrevistar els anys 90 sor Genoveva Masip en el programa religiós de TV3 ‘Signes dels Temps’. En el col·loqui participaran l’autor, Antoni Batista; Maria Cruz Arbeloa, filla de la Caritat i exvisitadora de la província de Barcelona i va conviure amb sor Genoveva vint anys; i Josep Canal, visitador auxiliar de La Salle del Districte ARLEP.

Al final de l’acte, Batista interpretarà diverses peces musicals religioses al piano dels compositors Bach, Beethoven, Franck, Millet i Mompou.

Les inscripcions per a participar de l'acte es poden fer a través d'aquest enllaç.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.