Salta al contenuto principale
jubileu 2025
Fotografia: Vatican News.
Galeria d'imatges

CR / Vatican News El papa Francesc ha convocat oficialment aquest dijous a la tarda el Jubileu que se celebrarà l'any 2025. Una convocatòria que, com mana la tradició, ha fet oficial llegint la butlla papal a la basílica de Sant Pere del Vaticà. En el seu text de convocatòria, el Papa ha demanat que el Jubileu ofereixi "signes tangibles d'esperança" i que, durant l'any sant, els governs apliquin mesures per "abolir la pena de mort" i "acabar amb les armes".

Spes non confundit o el que és el mateix: "L'esperança no decep". Així és com el Papa ha titulat una butlla papal pel Jubileu 2025 centrada específicament en l'esperança i dedicada als presos, els malalts, a la gent gran els pobres i els joves. Per a Francesc, l'esperança és "el bàlsam a estendre sobres les ferides d'una humanitat sotmesa a una prova nova i difícil". Ha parlat de "poblacions oprimides per la brutalitat de la violència" i afectades per un creixement exponencial de la pobresa. 

Francesc s'ha referit als joves en un any jubilar que, ha dit, “no els pot decebre”

El Papa, amb la lectura de la butlla papal, ha demanat que el primer signe d'esperança es tradueixi en pau per al món. Un món que "es torna a trobar submergit en la tragèdia de la guerra", ha dit. "És massa somiar que les armes callin i deixin de causar destrucció i mort?", s'ha preguntat. 

Per a la pau, el Papa ha exigit que tothom s'hi senti interpel·lat i que es proposin "projectes concrets". A la diplomàcia, una crida concreta: "Construir amb valentia i creativitat espais de negociació orientats a una pau duradora".

El Papa també ha reflexionat sobre la natalitat i a "recuperar l'entusiasme per la vida". S'ha referit als "ritmes frenètics de la vida", "els temors davant del futur", i la "manca de garanties laborals"; per parlar d'una "preocupant disminució de la natalitat". 

Pel Papa, és urgent que, a més del compromís legislatiu dels Estats, hi hagi "un suport convençut" dels creients i de la societat civil al "desig" dels joves per tenir fills. "La comunitat cristiana no es pot quedar enrere en el suport a la necessitat d'una aliança social per a l'esperança", ha dit.

Sobre els presos, el Papa ha demanat que l'any sant ofereixi "signes tangibles d'esperança" per a persones que "experimenten cada dia el buit afectiu i, en força casos, la manca de respecte". La proposta per als governs és que el Jubileu 2025 serveixi per "emprendre formes d'amnistia o de condonació de la pena" així com "itineraris de reinserció a la comunitat". 

"També necessiten esperança els joves", ha dit el Papa, qui ha explicat que "sovint veuen que els seus somnis s'esfondren". "No podem decebre'ls", ha explicitat. 

“És escandalós que, en un món dotat d'enormes recursos, els pobres siguin la majoria”

Bergoglio ha parlat de migració i dels prejudicis d'aquesta. "Que l'acollida vagi acompanyada per la responsabilitat", ha manifestat. També ha demanat que no se li negui a ningú el dret a "construir un futur millor". Ha exigit que als nombrosos exiliats i refugiats per conflictes bèl·lics se'ls garanteixi la seguretat, l'accés a la feia i al nou context social. 

En aquesta línia, s'ha referit concretament a la comunitat cristiana destacant la importància d'estar sempre "disposats a defensar el dret dels més febles". 

A la butlla papal, Francesc no s'oblida tampoc dels pobres que experimenten "soledat i abandonament". Amb ells, hi ha l'Església i la societat té "el compromís" de treballar juntes. 

Per al Papa és "escandalós" que, en un món dotat d'enormes recursos, destinats en gran part als armaments, els pobres siguin "la majoria". I en aquesta línia ha recordat no oblidar que els pobres, gairebé sempre, són "víctimes, no culpables".

A la basílica de Sant Pere, Francesc ha plantejat la necessitat que tots aquells que tenen riqueses “siguin generosos” amb aquells “que no tenen aigua i aliment”. I ha renovat la seva crida, llançada amb motiu de la COP28, per tal que "els diners que es fan servir en armes i altres despeses militars es construeixi un fons mundial per acabar amb la gana".

Una altra proposta del Papa s'ha adreçat directament a les nacions més pròsperes perquè "reconeguin la gravetat de tantes decisions preses i determinin condonar els deutes dels països que mai no podran saldar-los".

Bergoglio també ha parlat dels malalts, el testimoniatge dels màrtirs o la importància de la confessió. A més, també ha destacat la importància de la coincidència l'any 2025 de la Pasqua pels creients d'orient i occident. "Encara avui hi ha diferents postures que impedeixen celebrar el mateix dia l'esdeveniment fonamental de la fe, però per una circumstància providencial, això tindrà lloc precisament l'any 2025", ha explicat. Per això, ha demanat que aquest esdeveniment sigui una crida per a tots els cristians a fer "un pas decisiu cap a la unitat al voltant d'una data comuna per a la Pasqua". "Molts, és bo recordar-ho, ja no tenen coneixement de les disputes del passat i no comprenen com puguin subsistir divisions sobre això”, hi ha afegit.

Finalment, i com a desig final, el Papa ha demanat que el Jubileu 2025 ajudi a tothom a "recuperar la confiança necessària, tant en l'Església com en la societat". També, que sigui un impuls pels vincles interpersonals, les relacions internacionals, la promoció de la dignitat de tota persona i el respecte de la creació.

Què és un Jubileu?

Un Jubileu o any sant, en la tradició de l'Església catòlica, és el nom d'un any particular que se celebra cada 25 anys. Es proposa com una oportunitat per "restablir la bona relació amb Déu, amb les persones i la creació i comporta el perdó dels deutes". En aquest sentit, la participació del Jubileu comporta l'obtenció de la indulgència plenària. Durant el Jubileu es proposen un munt de cerimònies i actes culturals per celebrar aquest any sant. 

El Jubileu pot ser ordinari, que se celebra cada 25 anys, o extraordinari. En aquest darrer cas, el Papa l'ha de convocar de forma expressa. En el cas del 2025, el Jubileu serà ordinari i tindrà lloc del 24 de desembre del 2024 al 6 de gener del 2026. 

Un dels símbols més destacats dels jubileus és el de la porta santa. Originàriament, la tradició manava que el Papa obria la porta que es troba a la basílica de Sant Joan de Laterà, que és la catedral del bisbe de Roma, perquè els pelegrins poguessin creuar-la en un gest que simbolitza "una meta final" i el desig de "seguir i deixar-se guiar per Jesús". Actualment, els jubileus comporten l'obertura de diverses portes santes.

En el cas del 2025, el Papa ha anunciat que el 24 de desembre de 2024 obrirà la porta santa de la basílica de Sant Pere del Vaticà, oficialitzant així l'obertura del Jubileu. Un dia després ho farà amb la porta de la basílica de Sant Joan de Laterà. L'1 de gener del 2025, solemnitat de Maria Mare de Déu, s'obrirà la porta santa de la basílica de Santa Maria la Major i el 5 de gener ho farà la de la basílica de Sant Pau Extramurs.

La de Sant Joan de Laterà, Santa Maria la Major i Sant Pau Extramurs es tancaran el 28 de desembre del 2025. En canvi, la de la basílica del Vaticà serà el 6 de gener del 2026, moment en què clourà oficialment l'any jubilar. 

Com a novetat enguany, el Papa ha anunciat que, en "un signe concret de proximitat", obrirà ell mateix “una porta santa en una presó". Una proposta que vol ser "un símbol que convida a mirar el futur amb esperança i amb un renovat compromís de vida”.

L'any jubilar també comporta multitud de pelegrinatges a Roma. En aquest sentit, el Papa ha expressat que "les esglésies jubilars podran ser oasi d'espiritualitat en els quals revitalitzar el camí de la fe i beure de les fonts de l'esperança".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.