Salta al contenuto principale
Autories
pau-vidal-jesuites-documental
Fotografia: 3Cat.

CR “Vam decidir participar en aquest documental per voluntat de transparència, per demanar perdó i per reconèixer el passat”. Amb aquestes paraules el delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya, Pau Vidal, ha explicat la participació dels jesuïtes al documental ‘La Fugida’, que relata els abusos per part de dos religiosos a col·legis jesuïtes de Barcelona i Bolívia. Vidal ha estat aquest matí al programa d’Els Matins de TV3, després de l’estrena aquest dilluns del llargmetratge coproduït per 3Cat, i ha assegurat que els jesuïtes volen “posar llum a la cultura del silenci dels abusos”.

Pau Vidal també va ser aquest dilluns a l’estrena del documental. Després de la projecció, el delegat dels jesuïtes a Catalunya ha admès que va sentir “vergonya, tristor i indignació” pels fets ocorreguts en el passat a la Companyia. Ha subratllat que el documental és valent perquè “dona veu a les víctimes”. Unes víctimes que van ser silenciades per la institució i també pel conjunt de la societat.

Per aquest motiu, en nom dels jesuïtes de Catalunya, Vidal ha demanat perdó i ha reconegut que la institució “va ser part del problema”. I ha afegit: “No teníem la consciència ni les eines per abordar això i la institució es va posar per davant de les persones i les víctimes”. “Avui volem ser part de la solució i hi estem plenament compromesos”, ha assegurat.

Un compromís que s’inicia l’any 2012 a les escoles i institucions dels jesuïtes amb protocols i sistemes que, segons ha explicat Pau Vidal, asseguren la sensibilització i la prevenció immediata d’abusos. Ha parlat de formacions en col·laboració amb la Fundació Viki Bernadet, especialitzada en casos d’abusos, i xerrades amb tota la comunitat educativa. “Estem compromesos perquè això no torni a passar”, ha dit.

“Aquests casos em generen una revolta interior immensa i, alhora, un compromís absolut per mirar d’assegurar que això no pot tornar a passar mai més”

Pau Vidal també ha parlat dels processos de reparació que engega la Companyia de Jesús: “Sé que aquest mal és irreparable, però la Companyia està en plena disposició d’aquelles persones que vulguin engegar un procés com aquest”. Assegura que “les víctimes demanen ser escoltades” i que aquests processos es fan a través de la Companyia i, molt sovint, acompanyats d’entitats especialitzades.

De fet, algunes de les víctimes que són testimonis directes al documental estrenat aquest dilluns formen part d’aquests processos de reparació. “Algunes estan rebent ajuda psicològica que paga la Companyia”, ha subratllat després de confirmar que també hi ha “reparació econòmica”.

“Qui garantirà que aquesta persona no té contactes amb menors avui si no hi ha una institució al darrere?”

Durant l’entrevista a Els Matins, Pau Vidal ha explicat que l’estiu passat, la Companyia de Jesús va engegar una investigació pública de la mà del bufet d’advocats RocaJunyent. Fruit d’aquesta investigació, el jesuïta ha informat que Francesc Peris, el jesuïta acusat d’abusos per diversos exalumnes de l’escola de Casp, ha reconegut haver comes abusos des de 1972. “Fem públic aquest reconeixement amb la voluntat que això ajudi a la reparació de les víctimes”, ha explicat Vidal assegurant que “no tenim res a amagar”.

En un cas com el de Peris, avui, el religiós seria apartat i abandonaria la Companyia de Jesús, ha relatat Vidal. Però en aquest cas, de fa 50 anys i que ja ha prescrit, ha dit Vidal, tenien dues opcions: desprendre’s d’aquesta persona o assumir la responsabilitat.

“Qui garantirà que aquesta persona no té contactes amb menors avui si no hi ha una institució al darrere?”, s’ha preguntat Vidal. Per aquest motiu, els jesuïtes han optat per la segona opció subratllant que Peris ja no representa la Companyia de Jesús; té l’obligació de dur a terme “un procés de reconeixement del mal que ha causat”; i viu en una comunitat de jesuïtes “amb totes les restriccions possibles i sense poder-ne sortir en cas que no hi hagi l’autorització expressa del superior”.

Amb tot, Vidal ha insistit amb la col·laboració de la Companyia amb la justícia: “Animem a totes les persones que es dirigeixin als jutjats i als mossos i expliquin els que els ha passat”.

Abans d’acabar la conversa, el delegat dels jesuïtes a Catalunya ha recordat: “Sóc jesuïta, però primer sóc persona i m’indigna pensar que un menor hagi estat abusat en una institució”. Per a ell, els casos com aquests suposen “una revolta interior immensa i, alhora, un compromís absolut per mirar d’assegurar que això no pot tornar a passar mai més”.  

*Si necessiteu contactar amb algun servei d'atenció a les víctimes d'abusos en l'Església, podeu trobar la manera de fer-ho aquí.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.