Salta al contenuto principale
Autories
primer-maig
Fotografia: Canva.

CR El secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya es compromet a lluitar per "una millora substancial del sistema públic de salut perquè pugui continuar oferint un bon servei". És un dels punts que remarca el manifest que ha fet públic el secretariat per aquest 1 de maig, dia en què se celebra la Jornada Internacional dels Treballadors i les Treballadores. Un comunicat que enguany se centra en la "dignitat en la fragilitat".

En el comunicat fet públic aquesta setmana, el Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera també es compromet a treballar per la creació d'ocupació de qualitat per garantir  l'atenció de cura a les persones i la disminució de l'atur; la dignificació de les condicions laborals de cuidadors i cuidadores; una reducció del temps de treball que afavoreixi la conciliació familiar i laboral; i la dotació dels recursos públics necessaris per a l’atenció de les persones en situació de dependència i vulnerabilitat.

“La fragilitat en la salut de la societat es trasllada en la fragilitat en l'ocupació”

Aquest Primer de Maig, la Pastoral Obrera dedica la seva habitual reflexió a la gent gran i els col·lectius "fràgils" per diverses causes com malalties cròniques, salut mental o diversitat funcional. Uns col·lectius que "configuren un grup nombrós" que necessita "suport i recursos sanitaris i socials" per poder viure "amb la qualitat que mereixen". 

Constaten també "la fragilitat d’un sistema de salut que ha estat modèlic i del, menys consolidat, sistema de Serveis Socials". Subratllen la llei de la dependència encallada i "una manca endèmica" de recursos que deixen als llimbs moltes d’aquestes persones tan vulnerables.

Aquesta "fragilitat en la salut" es trasllada també en la "fragilitat en l'ocupació". La Pastoral Obrera parla de cuidadores que compten amb "salaris insuficients" i no sempre disposen de les condicions de formació i d'acompanyament que necessiten. També remarquen que es tracta d'una feina "dura i poc valorada", i per aquest motiu pot repercutir "en la qualitat del servei".

En el seu comunicat també es posen a la pell dels contractants d'aquestes cuidadores que poden ser persones amb pocs ingressos i sense ajuts suficients. Un fet que provoca que aquestes tasques s'arribin a fer "en l'economia submergida, sense contracte, sense la necessària cotització a la Seguretat Social i amb incertes". "Que moltes de les treballadores d’origen immigrant no puguin disposar de permís de treball és un factor més que afavoreix l’explotació", conclou la Pastoral Obrera.

“Continuem lluitant en pro de la justícia”

Des del Secretariat Interdiocesà recorden que el Primer de Maig és una jornada reivindicativa en la qual es commemora la solidaritat dels obrers de Chicago de 1886 i les víctimes de la defensa dels drets laborals. "I encara avui, el 2024, continuem lluitant en pro de la justícia envers les noves víctimes de la desigualtat, de l’explotació i de l’atur en el món del treball", diuen.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.