Salta al contenuto principale
caixaforum-macaya
Fotografia: Fundació "la Caixa".

Amb el suport de:

Fundació "la Caixa" L’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa”, presenta el proper dimecres 13 de març a les 18:30 h a CaixaForum Macaya el debat 'Les polítiques sobre discapacitat en perspectiva comparada. Polítiques socials a França, Regne Unit i Espanya'. Es tracta d’una sessió coorganitzada amb la UNESCO, que té l’objectiu d’analitzar les polítiques socials adreçades a les persones amb discapacitat d’aquests tres països.

Aquesta sessió anirà a càrrec d’Anne Revillard, professora de Sociologia i directora del Laboratory for Interdisciplinary Evaluation of Public Policies (LIEPP) de SciencesPo; Lucy Delap, professora d’Història Britànica Moderna de la Universitat de Cambridge; i Eduardo Díaz Velázquez, professor de Sociologia de la Universitat d’Alcalá (UAH).

Els experts dissertaran sobre fets com l’obligació dels poders públics a garantir el benestar de les persones amb discapacitat. En aquest sentit, es debatrà sobre com es desenvolupen polítiques socials que s’han d’orientar tant a facilitar els suports que les persones amb discapacitat necessiten per a la seva autonomia com a transformar els entorns perquè siguin inclusius i accessibles. Des d’una perspectiva comparada, els participants analitzaran les polítiques socials adreçades a les persones amb discapacitat a tres països: França, el Regne Unit i Espanya.

La discapacitat, des d'un món canviant

Aquest debat s’emmarca en el cicle 'La discapacitat davant el mirall d’un món canviant', que va començar el passat 28 de febrer i que finalitzarà amb aquesta tercera sessió a CaixaForum Macaya. Durant les tres sessions d’aquest cicle de reflexió, diferents experts i expertes han examinat el concepte de la discapacitat. D’aquesta manera, s’ha posat sobre la taula l’anàlisi d’allò que entenem per discapacitat, en el passat, però també en l’actualitat, tenint en compte el context social en què vivim.

Una oportunitat per debatre sobre la discapacitat i sobre com ha evolucionat el terme i les polítiques socials al respecte, en una societat canviant.

Història britànica, sociologia i desigualtats

Lucy Delap és professora d’Història Britànica Moderna de la Universitat de Cambridge. Delap també és membre del Murray Edwards College i ha publicat àmpliament sobre la història del feminisme, el gènere, la sexualitat i el treball. La seva recerca s'ha centrat principalment en la història dels feminismes, que abasta Gran Bretanya, els Estats Units i l'imperi britànic. Actualment, està escrivint un llibre sobre el treball de les persones amb discapacitat i recentment ha publicat Slow Workers: Labeling and Laboring in Britain, c. 1909–1955 (Història social de la medicina, 2023).

Anne Revillar és professora de sociologia a Sciences Po (París), on és membre del Centre de recerca sobre les desigualtats socials (CRIS) i directora del Laboratori d'avaluació interdisciplinària de polítiques públiques (LIEPP). Està especialitzada en l'avaluació de polítiques basades en enfocaments qualitatius i teòrics, i fa més de deu anys que treballa en polítiques de discapacitat, centrant-se en la discapacitat i l'ocupació. En aquest àmbit, ha coordinat diversos projectes d'investigació participativa, i ha publicat temes com la quota d'ocupació per a persones amb discapacitat, l'especialització de les treballadores amb discapacitat en el sector de la discapacitat i els obstacles específics que pateixen les dones amb discapacitat en el treball.

Eduardo Díaz Velázquez és professor de Sociologia a la Universitat d'Alcalá (UAH). Especialitzat en discapacitat i desigualtat, té experiència en recerca, planificació i avaluació de polítiques socials sobre discapacitat i inclusió social. Ha estat director del Centre Espanyol de Documentació sobre Discapacitat del Real Patronat i coordinador de la Revista Española de Discapacidad, així com consultor social i professor de la Universitat Complutense de Madrid.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.