Salta al contenuto principale
itinerari-tgn-4.
Fotografia: Arquebisbat de Tarragona.
Galeria d'imatges

Arquebisbat de Tarragona Coincidint amb la festivitat de Sant Francesc de Sales, l'arquebisbe Joan Planellas ha celebrat la tradicional trobada amb els mitjans de comunicació de l'arxidiòcesis. En aquesta trobada, Planellas ha presentat la nova Oficina Diocesana de Transparència i ha continuat amb la presentació del nou itinerari arqueològic de la catedral de Tarragona.

L’Oficina Diocesana de Transparència és una aposta "per anar fent control intern de tot el que es fa a l’arxidiòcesi", ha assegurat l’arquebisbe, qui ha donat la paraula al seu coordinador, Santiago Aragonés, diaca, per a exposar-ne el funcionament.

En aquest sentit, Aragonés ha exposat els tres àmbits d’actuació de l’Oficina, establerts a partir del codi de dret canònic i de la legislació civil. Per una banda, pel que fa a l’àmbit intern, que inclou els organismes de govern de la cúria, l’Oficina vetllarà per a "millorar i regular els procediments que afecten el funcionament de l’arxidiòcesi, aplicant els protocols de la Conferència Episcopal Espanyola i d’altres diòcesis que ens permetin estandarditzar el funcionament per assolir una manera de treballar amb més eficàcia".

L'Oficina de Transparència informarà de les dades econòmiques, els protocols i també tindrà un canal de denúncies confidencial

Per altra banda, el segon àmbit d’actuació fa referència a les fundacions i associacions canòniques establertes a l’arxidiòcesi de Tarragona. En aquest cas "es donarà compliment al deure de vigilància per a fomentar que les institucions compleixin amb els criteris de transparència, així com també per a veure com es va desenvolupant el compliment de les seves finalitats".

I, finalment, el darrer aspecte sobre el qual té competència l’Oficina de Transparència és "la comunicació, al poble de Déu i a tothom, de les dades econòmiques, els protocols d’actuació", que es gestionaran a través del portal de transparència del web de l’arquebisbat. A més, també es compta amb un canal de denúncies en què es garanteix, sempre que la persona que denunciï ho vulgui, l’anonimat i la confidencialitat.

El nou espai arqueològic visitable permetrà descobrir els murs de tancament del recinte de culte imperial romà

En el marc d’aquesta mateixa convocatòria, l’investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Josep Maria Macias, i el director del Museu Diocesà de Tarragona, Andreu Muñoz, han fet la presentació a la premsa del nou itinerari arqueològic de la Catedral de Tarragona, que s’ha inaugurat aquest mateix dimecres.

Es tracta d’un espai al voltant del subsol de la Casa dels Canonges, darrere les galeries medievals del claustre, a través del qual "s’explica com la fesomia mateixa de la ciutat medieval de Tarragona ens pot mostrar com era la ciutat romana", ha assegurat Macias. En aquest sentit, Muñoz ha recordat que "l’origen de l’Església de Tarragona està marcat per les arrels romanes, i aquesta consciència de romanitat i de cristiandat queden totalment unides".

Aquest nou espai visitable permetrà, doncs, descobrir un recorregut diacrònic pels espais que formen els murs de tancament del recinte de culte imperial romà i entendre com aquest espai va servir de base per poder generar el projecte medieval de la Catedral, i com s’hi han anat superposant els elements arquitectònics des de l’època renaixentista fins a l’actualitat.

Torn de preguntes a l’Arquebisbe

Durant aquesta trobada amb els mitjans, els periodistes també han tingut ocasió per a plantejar diverses qüestions a l’arquebisbe. Per una banda, li han preguntat sobre la creació d’aquesta Oficina Diocesana de Transparència, i ha respost mostrant la seva voluntat que "hi hagi transparència en tots els aspectes, també quan hi ha problemes importants".

Sobre el tema dels abusos, Planellas ha explicat que l’informe publicat pel Defensor del Poble parla de la "transparència que hi ha hagut a l’Església de Tarragona en els casos d’abusos que s’han produït des dels anys 40 del segle passat", i també detalla que l’arxidiòcesi de Tarragona "és un exemple de comunicació completa i exhaustiva dels abusos".

Per altra banda, també ha estat preguntat sobre l’estat de diferents obres patrimonials, com ara la restauració del campanar de l’església de Sant Joan Baptista de Valls o l’estat de l’església de Santa Maria de Barberà de la Conca. L’arquebisbe ha assegurat que "comencem a tenir fulls de ruta en coordinació amb els estaments públics que ens ajuden" i que convé "fer pedagogia amb la cultura cristiana, present en els diferents espais monumentals, que cal presentar a tota la ciutadania".

Una quinzena de periodistes amb l'arquebisbe

La trobada d'aquest dimecres l'ha organitzat la delegació diocesana per a la comunicació. En aquesta ocasió s’hi han fet present una quinzena de periodistes de mitjans de comunicació d’àmbit local, nacional i estatal.

L’acte ha començat amb la benvinguda per part de Planellas, que ha aprofitat uns breus moments per a presentar als periodistes la seva darrera exhortació pastoral Heu estat fills, sigueu també mares, on s’indiquen "alguns aspectes de cara a fer present l’Evangeli de Jesucrist en els nostres ambients".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.