Salta al contenuto principale
gaza
Àrea destruïda a Gaza | ACN

CRISTIANISME I JUSTÍCIA El centre d’estudis Cristianisme i Justícia ha publicat aquest divendres la seva reflexió de cap d’any, que porta per títol 'Davant del dolor dels altres: aturem-ho tot!'. El conflicte de Hamás i Israel ha marcat l'agenda política i social, i des de l'entitat destaquen la impassivitat al dolor de la majoria de la societat. Es pregunten com davant d'aquest patiment no s'ha aturat el món. Demanen que la injustícia no es converteixi en costum i que aquest costum es torni en una pedra en els cors de la gent.

Recuperar la lògica 'del que és evident'

Citant a Pepe Laguna, CiJ reivindica la lògica 'del que és evident': "Aquest discurs troba en la indignació la seva expressió més adequada. Davant el sofriment de les víctimes l’asèpsia del llenguatge políticament cor- recte no té lloc, cal cridar contra la perversió d’un sistema assassí".

CiJ afirma que "el que és evident, en aquest cas, és la mort de milers de civils innocents sota les bombes d’un exèrcit que en nom d’una suposada legítima defensa actua contra el dret internacional humanitari". Recuperar 'el que és evident' és ja un primer pas per superar la indiferència que ens afebleix els sentiments, assenyalen.

Trascendir la indiferència

L'entitat reflexiona sobre la importància d'interpretar i analitzar la realitat, les desigualtats i les violències per poder comprendre-les i comprometre's. Però, destaquen que, la transformació del reconeixement en acció és encara més crucial per a una implicació efectiva enfront del sofriment dels altres. "Fer-nos càrrec de la realitat, del seu pes i encarregar-nos-en: aquesta és l’acció que ens exigeix l’Evangeli, fonamentada en la promesa d’aliança de Déu amb el poble i del poble amb Déu", consta en el text.

També citen el papa Francesc en la VII Jornada Mundial dels Pobres, on destacava que l’externalització dels problemes socials i de les seves solucions no era la resposta. "Delegar en uns altres és fàcil; oferir diners perquè uns altres facin caritat és un gest generós, però la vocació de tot cristià és implicar-se en primera persona", deia el Papa.

En el text es subratlla que transcendir la indiferència i prestar veritable atenció implica conversió, una desconstrucció profunda de l’individualisme interioritzat que s'ha inoculat des de la Il·lustració als nostres dies, "amb més força si és possible els últims cinquanta anys de neoliberalisme ferotge".

Des de CiJ sóin clars: "en aquesta anestèsia col·lectiva ens estem jugant la nostra pròpia humanitat". Alerten que és urgent deixar la impassibilitat instal·lada per a la recuperació d’una societat més compassiva i compromesa amb el bé comú, amb la pau i amb els drets humans més bàsics, que.

Podeu llegir el text complet de la reflexió en aquest enllaç.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.