Salta al contenuto principale
Autories
Eleanor Roosevelt
Foto: Wikimedia. De FDR Presidential Library Museum - CC BY 2.0

CR Enguany, el dia 10 de desembre es commemora el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Fa setanta-cinc anys va tenir lloc l'adopció de la Declaració Universal dels Drets Humans –DUDH– per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948. Aquesta efemèride va establir un conjunt de principis universals que garanteixen la dignitat, la igualtat i els drets fonamentals inherents a tots els éssers humans, independentment del seu origen, raça, religió, gènere o qualsevol altra condició. Amb motiu d'aquest aniversari, Catalunya Religió s'ha fixat en un dels drets fonamentals, el dret a la llibertat religiosa.



El dret a la llibertat religiosa és un dret fonamental consagrat en la Declaració Universal dels Drets Humans, així com en nombrosos tractats i documents internacionals de drets humans. Aquest dret està consagrat en la Declaració Universal de Drets Humans –DUDH– de 1948, en l'article 18, i també es troba protegit en altres instruments internacionals de drets humans, com el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.



Aquest dret reconeix la llibertat individual de pensament, consciència, religió i creences, tant en l'àmbit privat com públic, i abasta la llibertat de canviar de religió o creença, així com la llibertat de manifestar aquesta religió o creença sigui en privat o en públic, individualment o col·lectivament, en culte, ensenyament, pràctica i observança. Aquest dret implica que cada individu té la llibertat d'adoptar, practicar, canviar i professar la religió o creença de la seva elecció, així com la llibertat de no tenir cap religió o creença. Garanteix també el respecte a la diversitat religiosa i la tolerància cap a les diferents pràctiques i conviccions religioses.



En termes generals, Espanya té una tradició de respecte per la llibertat religiosa, garantida per la Constitució espanyola de 1978, que reconeix la llibertat de culte i la separació entre l'Església i l'Estat. A Catalunya, a més, la llibertat religiosa està protegida per la llei i les persones tenen dret a practicar la seva religió o creences, sigui en l'àmbit privat o públic, sense discriminació per motius religiosos. Catalunya té competències en àrees com l'educació, la cultura i el registre civil. Per tant, pot tenir polítiques específiques en relació amb la gestió de llocs de culte, l'ensenyament de religió a les escoles públiques, entre altres aspectes que afecten la llibertat religiosa dins del seu àmbit de competència.



La situació de la llibertat religiosa, però, varia considerablement a tot el món a causa d'una sèrie de factors que inclouen qüestions polítiques, socials, culturals i econòmiques. Encara que la Declaració Universal dels Drets Humans reconeix aquest dret fonamental, desafortunadament, en molts llocs, no es reconeix a la pràctica.



En algunes regions, existeix una protecció sòlida de la llibertat religiosa, on les persones poden practicar les seves creences amb relativa llibertat i sense por de la discriminació o persecució. No obstant això, en altres llocs, la situació és més preocupant. Es viu en moltes zones del món persecució i discriminació religiosa. Les minories religioses poden patir discriminació sistemàtica, restriccions en la pràctica de la seva fe i fins i tot persecució per part del govern o de grups extremistes. Aquests problemes poden incloure la prohibició d'unes certes pràctiques religioses, la violència, l'assetjament i la marginació social.



També hi ha països que compten amb lleis restrictives, que restringeixen la llibertat religiosa, com la prohibició d'unes certes pràctiques religioses, la discriminació en l'accés a serveis públics o ocupació, i fins i tot la criminalització d'unes certes creences o actes religiosos. En altres zones es viuen actualment i sistemàticament conflictes religiosos.

En àrees on existeixen tensions religioses, els conflictes poden sorgir a causa de diferències religioses, provocant violència i desplaçament de poblacions senceres. Això pot generar dificultats per a la pràctica pacífica de la religió. També en alguns països, el govern exerceix un control estricte sobre la pràctica religiosa, limitant la llibertat d'expressió religiosa i reprimint a grups religiosos que no estan alineats amb la ideologia oficial.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.