Salta al contenuto principale
abat-marcet-2023
Fotografia: Universitat de Barcelona | Fragmenta Editorial | CCMA.

Lliga de la Mare de Déu de Montserrat En la seva tercera edició, el premi Abat Marcet ha estat atorgat als escriptors Jordi Tomàs i Montserrat Camps en la categoria de llibre religiós en català. Enguany, el premi ha obert també la modalitat audiovisual de valors religiosos que l'ha guanyat a Santi Trullenque. Els premis s'entregaran aquest dijous 16 de novembre a dos quarts de vuit del vespre a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona.

En aquesta ocasió, el jurat del premi ha decidit per consens unànime atorgar el premi ex aequo a l'obra Cuixà, exili i refugi. Un testimoni al peu del Canigó (1965-1985) de Jordi Tomàs i Pregàries cristianes antiguesc de Montserrat Camps.

Dos premis a la història recent i l'aportació a la cultura

De l'obra sobre Cuixà, el jurat ha destacat que es tracta d'un llibre important perquè gràcies a la publicació es pot "resseguir per primera vegada uns anys interessantíssims de l'Església i la història". Parlen dels anys de repressió que va suposar el tardofranquisme i el paper clau que va assumir la comunitat benedictina de Cuixà. "És una obra que posa en relleu, una vegada més, el paper de l’Església catalana en un període de la nostra història recent, amb unes accions fins ara secretes o poc divulgades", subratlla el jurat.

D'altra banda, de l'obra de Camps, el jurat destaca la importància de recopilar les pregàries de la primera Església que fins ara no es tenia. "Més de la meitat de les pregàries del llibre han estat traduïdes del grec, però també del siríac, l’hebreu, el copte, el llatí i l'armeni", diuen. El llibre presenta la traducció catalana de cada pregària confrontada sempre amb el text original. "El que volem destacar d’aquesta obra és la normalització cultural que representa per a la nostra llengua", hi afegeixen.

En aquest sentit, el jurat ha considerat que la primera obra era important per a la història recent i d’un clar interès general, més enllà del lector interessat en afers d’Església, mentre que la segona també mereixia un reconeixement per l’aportació de qualitat a la cultura, tot i anar adreçada a un públic més especialitzat.

Premi Abat Marcet a la millor pel·lícula humanista en català

La junta de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat va decidir en la reunió ordinària de l'11 d'abril del 2023 convocar la modalitat audiovisual de valors religiosos en la tercera edició del Premi Abat Marcet, premi biennal creat l’any 2019 en reconeixement al llibre religiós més rellevant publicat en català.

El jurat del Premi Abat Marcet en l’apartat audiovisual, doncs, ha decidit atorgar el premi a la pel·lícula El fred que crema del director Santi Trullenque, filmada a Andorra en català i estrenada l’any 2022. Per al jurat, es tracta d'una història de la vida rural a l'Andorra en temps de la Segona Guerra Mundial en què "es troben valors propis de l'humanisme, la superació del mal en l'infantament d'una nova vida".

Un acte amb cloenda musical

El jurat del premi al llibre religiós ha estat format pel president de la Lliga de Montserrat, Joan Maluquer; Pere Codina; Concepció Huerta; i com a secretari, Jordi de Nadal. El del premi a l'audiovisual ha estat format pel director de continguts de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, Peio Sánchez; el director del diari digital El Matí, Marçal Llimona; i Pere Navalles, doctorat en comunicació audiovisual i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona.

A l'acte d'aquest dijous per entregar els premis hi intervindran Maluquer, Navalles, Huerta i Josep Taberner, rector de Pals i Begur, i Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. L'organista assistent de la Catedral de Girona, Pau Riuró, serà l'encarregat de tancar l'acte amb una cloenda musical.

Reconèixer l'obra més rellevant

Anteriorment, el Premi Abat Marcet s'ha lliurat al bisbe Sebastià Taltavull (2019); i a Jordi Cervera i Marion MullerCollard (2021). L’objecte d’aquest premi biennal al llibre religiós en català és "reconèixer l’obra més rellevant des del punt de vista del seu interès temàtic i de qualitat del text", original o bé traduïda, i publicada en un determinat termini.

El premi porta el nom de l’abat de Montserrat Antoni Maria Marcet i Poal (1878-1946), en homenatge a la seva descada tasca en favor de la llengua: va promoure la traducció de la Bíblia, va iniciar la Revista Montserratina, va patrocinar l’important Primer Congrés Litúrgic de Montserrat, va restaurar la impremta del Monestir i va promoure el català com a llengua de relació interna en el cenobi.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.