Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
festa-carrosses
Fotografia: OAR.

Lucía Montobbio –CR Un dels dies més assenyalats en alguns punts de l'Índia és el Ratha Yatra, també conegut com el festival de les carrosses. Se celebra aquest dimarts 20 de juny, en especial, a Puri, la capital d'Odisha, a la costa est de la república. Tanmateix, es festeja en altres ciutats europees on hi ha comunitats que segueixen la religió hinduista és present. Entre elles, Barcelona que segueix la cerimònia amb petites variacions.

El Ratha Yatra, tal com explica Ashi, membre del Temple ISKCON de Barcelona, és una antiga tradició que convida a lloar a Jagannath com a senyor de l'univers. La cerimònia és seguida, en especial, pels devots del senyor Jagannath, que és una manifestació de Krishna.

A Puri, es traslladen tres carrosses, representant a Jagannatha, Balarama i Subhadra, del temple de Jagannatha al temple de Gundicha, on romanen una setmana abans de tornar al temple de Jagannatha.

Aquesta processó d’anada i tornada commemora el retorn de Jagannatha, acompanyat dels seus dos germans Balarama i Subhadra, al temple de la seva tieta: la reina Gundicha, on van passar els seus dies quan eren nens. L’escenificació també vol convidar els seguidors a fer el seu viatge intern, cap a la seva espiritualitat.

De la mateixa manera, que les carrosses surtin al carrer es viu com a una trobada amb les deïtats, que surten del temple per compartir amb la seva comunitat. És un motiu d’alegria.

Una petita carrossa a Ciutat Vella

Hi ha molts devots que peregrinen a Puri per celebrar aquesta jornada. Tanmateix, a les ciutats on hi ha una representació important de la religió hinduista és fàcil trobar a l’agenda aquesta festa. Per exemple, a Londres es poden veure exposades tres carrosses a l’emblemàtica Trafalgar Square. Es calcula que hi ha més d’un centenar de ciutats que acullen el Ratha Yatral als seus carrers; Barcelona inclosa.

Ashi explica que ja fa més de 30 anys que es gaudeix d’aquest acte a la ciutat comtal: “Enguany, el festival tindrà lloc el 15 de juliol, començarem a la plaça Reial a les 16 h i farem una processó de dues hores per Ciutat Vella, després farem actuacions de 18 h a 22 h”.

El districte de Ciutat Vella s’omple de persones que segueixen la religió hinduista i de curiosos que volen unir-se a l’alegria, als colors, als balls, a les lloances. Es comparteix l’esperit de la festa amb tothom i es transmeten els valors i les ensenyances de la religió hinduista.

El que varia a Barcelona, en comparació amb la festa que transcorre a Puri, és el nombre de carrosses. Només n’hi ha una, que no tres. Una que representa les tres deïtats. I a més a més, és petita en comparació a les carrosses que trobem a l'Índia que poden a arribar fins als 18 metres d’alçada. Aquesta petitesa permet un pas àgil pels carrers estrets de Ciutat Vella. La carrossa es conserva any rere any al temple ISKCON de Barcelona.

Oferir menjar al final de la festa

Quan la processó finalitza, s’ofereixen espectacles de dansa i també menjar i aigua. Perquè com diu Gundicha, antic membre de la comunitat ISKCON de Barcelona: “Prasadam vol dir misericòrdia, exactament, menjar que s’ofereix a la divinitat, considerem que el festival no arriba a completar-se fins que ofereixes aigua, menjar a les persones que han assistit a celebrar.”

Els organitzadors reparteixen als assistents allò que han cuinat, tant si es troba a peu de carrer, com si es troba ja assegut per contemplar els espectacles d’escenari. “Servim fins que s’acaba tot el que hem preparat”, explica Gundicha. Es cuinen tant plats dolços com salats: arrossos, curri, llenties, pa fregit, fruits secs, pastissos farcits de verdures o carn, begudes de iogurt o pastes dolces.

Gundicha destaca que perquè aquesta festa sigui possible hi ha una col·laboració entre ciutadans de diferents cultures, religions, condicions que l’impressiona: “Sense tots aquests voluntaris seria impossible aquest festival tan acollidor i inclusiu, obert a tots els barcelonins i barcelonines, i a tots els que estiguin passant uns dies visitant la nostra ciutat”. Ashi afegeix que també reben una subvenció de l’Ajuntament, que vetlla per la diversitat religiosa de Barcelona.

Les carrosses tradicionals

Les carrosses que surten a la processó a Puri són tres. Representen a Jagannatha, a Balarama i a Subhadra. Aquestes es construeixen cada any amb fusta d'arbres específics com el phassi o el dhausa.

En muntar-les, s'ha de parar atenció en imitar la forma dels temples que trobem a Odisha. Els vehicles poden arribar a mesurar fins a 18 metres d'alçada. La manera de decorar-los també és específica. Es combinen els colors vermell i negre, groc i blau, amb marquesines brillants. Tot segueix un esquema exacte que es transmet de generació en generació.

La carrossa vol significar, de manera metafòrica el cos de la persona; i la figura que s'erigeix a dins, representant a Jagannatha, Balarama o Subhadra: l'ànima. Es diu que tot aquell que toqui el carro, porti les corretges del carro, o sigui esguardat per la figura de dins, és beneit per les deïtats.

Els fidels canten i ballen acompanyant les tres carrosses. I repeteixen el mantra: “Hare Krishna Hare Krishna, Krishna Krishna Hare Hare. Hare Rama Hare Rama, Rama Rama Hare Hare”. Sovint els acompanyen instruments de vent i percussió que animen el pas dels convocats: trompetes i tambors.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.