Salta al contenuto principale
màster
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
▶️ Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB)
Adreça (carrer i número)
Carrer de la Diputació, 231
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport - Blanquerna / Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB)
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment

Màster en diàleg interreligiós, ecumènic i cultural

PRESENTACIÓ

La complexitat creixent del nostre món depèn en bona part del fet que el grau de comunicació i d’intercanvi entre les cultures ha augmentat vertiginosament en els darrers decennis. El que fins fa pocs anys podíem considerar com a referents cultural relativament llunyans a la nostra realitat, avui constitueixen elements que intervenen d'una forma decisiva en la conformació de les nostres societats. En tot aquest procés, la categoria de diàleg és central per tal d’afavorir la trobada, l’intercanvi, el contrast, l’enriquiment, la recerca conjunta. Per això, quan ens proposem de reflexionar sobre la nostra realitat necessitem noves claus interpretatives.

Aquests nous signes del nostre temps ens han esperonat a preparar el Curs de Màster que ara presentem. El curs se suggereix no només obrir una via de coneixement ordenat i acadèmicament rigorós a les religions de més influència en el món, sinó també reflexionar sobre les claus del diàleg interreligiós i intercultural. L’acostament a la comprensió de les tradicions religioses suposa també una oportunitat d’aprofundir en la comprensió dels mateixos plantejaments en aquest àmbit de coneixement.

CONTINGUTS

Totes les assignatures s’imparteixen presencialment i virtual, excepte la Metodologia i tècniques per a l’elaboració de la Tesina que es farà només de forma virtual. Per tant l’estudiant pot optar per una fórmula combinada (presencial-virtual) a l’hora de matricular-se o bé cursar tot el màster virtualment.

L’estudiant no és un mer receptor d'una matèria que s’imparteix magistralment, sinó que intervé de manera activa i continuada en el procés d’aprenentatge. D'aquesta manera cada estudiant pot seguir el curs posant l’èmfasi en els aspectes que li resultin més interessants.

L’avaluació serà continuada i comptarà amb una diversitat d’estratègies d’avaluació que s’especificaran en cada matèria en funció de la seva especificitat (exposicions orals, treballs en grup, elaboració de recensions i monografies...). Aquest tipus d’avaluació requereix l’assistència de l’alumnat a les sessions del Màster, així com la seva implicació i adquisició estratègies metodològiques d’aprenentatge autònom. El Màster compta amb un treball de fi d’estudis que consisteix en l’elaboració d’una tesina a través de la qual l’alumnat mostra una aptitud real per a la recerca científica amb l’assumpció d’una metodologia rigorosa, una expressió lingüística precisa i l’haver assolit un coneixement aprofundit del tema tractat.

Als estudiants que, si bé disposen d'un grau acadèmic, no han cursat la Diplomatura en Ciències Religioses se’ls recomana cursar Fenomenologia de la religió com a assignatura propedèutica que millorarà el seu grau l’aprofitament del Màster.

OBJECTIUS

- Explicitar la pertinença per a l’actual conjuntura cultural del coneixement i del reconeixement de les principals tradicions espirituals de la humanitat.

- Valorar l’especificitat de les aportacions de les diverses tradicions espirituals en l’àmbit d’estudi de les Ciències de la Religió: sagrat, divinitat, fe, creença, culte, moral... per tal de copsar els punts de confluència així com l’originalitat de cada tradició religiosa estudiada.

- Dominar els instruments d’anàlisi històrica i conceptual que calen per comprendre els trets bàsics del pensament occidental a principis del segle XXI que configuren el nostre context cultural.

- Demostrar que sap fer una lectura filosòfica i una crítica raonada dels trets culturals que es desprenen dels continguts mediàtics de gran consum.

- Valorar la diversitat i riquesa de les aportacions de les diferents confessions cristianes que es troben presents en el nostre context social.

- Conèixer i avaluar els àmbits, estratègies i institucions que treballen per afavorir el diàleg entre les diverses tradicions religioses amb incidència en el propi context cultural.

DESTINATARIS

El curs està pensat per a persones que tenen interès en conèixer aspectes fonamentals de diferents tradicions religioses de gran impacte mundial.

El coneixement de la pluralitat religiosa és un factor cada cop més rellevant en diferents àmbits de la vida professional (món educatiu, sanitari, de l’educació social, de l’esport, de la comunicació...). Per això aquest Curs de Màster possibilita un enriquiment acadèmic i també suposa una millora de la qualitat en l’exercici de la pròpia professió.

MODALITAT D'IMPARTICIÓ: Virtual

ECTS: 60

CALENDARI: del 30 setembre de 2023 a juny de 2024

PREU

Preu del màster:

45€ per ECTS (60).

17€ taxes matrícula per semestre.

MATRÍCULA

La matrícula per als estudis virtuals del curs 2023-24 s’obrirà del 5 al 26 de setembre de 2023 (per al primer semestre) i de l'1 al 13 de febrer de 2024 (per al segon semestre).