Salta al contenuto principale
roda-premsa-organs
D'esquerra a dreta: Mariona Badia, Laura Vilagrà, Manel Balcells i Ruth Giordano | Generalitat de Catalunya.

Generalitat de Catalunya La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller de Salut, Manel Balcells, han presentat la 'Guia sobre diversitat religiosa i donació d’òrgans i teixits' dirigida als coordinadors de trasplantaments, professionals sanitaris responsables del procés de donació en els hospitals autoritzats, aprofitant la proximitat de la celebració del Dia del donant, el 7 de juny. La guia ha estat elaborada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya (DGAR) i per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i ha comptat amb les aportacions d’una cinquantena d’entitats cultures i religioses de Catalunya.

La guia pretén ser una eina útil pels coordinadors de trasplantaments, professionals que han d’acompanyar les famílies dels possibles donants. L’objectiu és oferir informació sobre les diferents religions que faciliti l’aproximació dels professionals a les famílies de les diferents cultures, en el moment de plantejar la donació tenint en compte les diverses identitats i sense violentar els seus sentiments.

"Sempre serà la voluntat de la persona i de la família la que decidirà el consentiment a la donació”

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha subratllat que "des del Govern apostem pel diàleg interreligiós amb l’objectiu de promoure la convivència pacífica en tots els àmbits de la societat, especialment el de la salut".

Per la seva part, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha qualificat la guia de “novedosa” i ha afirmat que “serà de referència pels professionals a l’hora d’abordar aquest moment delicat amb la sensibilitat que cal”. El conseller ha explicat que volen que les persones, vinguin d’on vinguin, "segueixin la bona dinàmica de país en qüestió de trasplantaments i donacions d’òrgans". En aquest sentit, s’ha mostrat confiat que la guia hi ajudarà.

A la roda de premsa, també hi ha participat la coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Mariona Badia. “Com a metge, la guia és una eina informativa que ens apropa, però sempre serà la voluntat de la persona i de la família la que decidirà el consentiment a la donació” ha remarcat.

I finalment, la teòloga, pastora evangèlica i col·laboradora de Catalunya Religió, Ruth Giordano, ha assenyalat que “totes les religions volem afavorir la vida i el proïsme; però cal entendre les fonts de cadascuna de les tradicions, per poder ser sensible i arribar a cada família en el moment de la mort”.

La guia ofereix informació general sobre aspectes legals, diversitat i els valors presentes a totes les religions

La guia desenvolupa, per a cada una de les tretze confessions, una part introductòria i una part específica sobre la donació, a més d’oferir altres recursos sobre la qüestió que poden ser d’utilitat per a professionals o familiars.

Destaca, com a elements clau per l’actitud favorable de la donació, els principis i els valors presents a totes les religions, com l’amor, la caritat, la compassió o els conceptes de donació en puresa o de servei desinteressat.

A banda, el document ofereix informació general sobre aspectes legals, diversitat, concepció de salut, activitat de donació i trasplantament específica o sobre el cicle de reflexió precursor d’aquest material. Així mateix, proporciona recursos bibliogràfics sobre diversitat religiosa i confessions religioses i contactes amb entitats de diàleg interreligiós i entitats religioses.

La guia ha estat elaborada per la DGAR i l’OCATT amb la col·laboració de coordinadors de trasplantaments i representants d’una seixantena d’entitats culturals i religioses de Catalunya. Està disponible en català i en, aviat, ho estarà en castellà, perquè els equips de coordinació dels hospitals d’arreu de l’Estat també es puguin beneficiar.

Un document pioner que sorgeix d'un cicle de xerrades

Cap de les religions majoritàries s’oposa a la donació d’òrgans, però entre un 2 i un 8% de les negatives familiars a la donació tenen com a causa els motius religiosos en els darrers cinc anys. No obstant això, el desconeixement sobre la donació, les barreres culturals, els costums, les creences i els ritus funeraris o les dificultats idiomàtiques d’algunes comunitats de la nostra societat, dificulten el consentiment a la donació.

Per millorar aquesta situació, l’OCATT amb el suport de la DGAR va iniciar el 2018 un projecte sobre donació i religions amb l’organització de set activitats al Palau Macaya de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”. El projecte va comptar amb la intervenció directa de més de 90 persones, entre coordinadors de trasplantaments d’hospitals catalans, experts en diversitat religiosa o líders culturals i religiosos d’una cinquantena d’entitats representants de tot l’arc confessional de Catalunya. Va ser una experiència pionera en l’entorn sanitari molt ben rebuda per les diferents comunitats.

Fruit d’aquelles trobades es van dissenyar els 6 tríptics sobre donació i religions, ara disponibles en diversos idiomes, i la guia per a professionals que avui es presenta.

La guia sobre diversitat religiosa i donació d’òrgans i teixits és un document pioner a l’Estat espanyol. Ofereix de manera estructurada i esquemàtica informació sobre les principals confessions presents a Catalunya: Església Catòlica, esglésies Evangèliques, Islam, Testimonis Cristians de Jehovà, Budisme, esglésies Ortodoxes, Hinduisme, Església Adventista del setè dia, Església de Jesucrist dels Sants dels darrers dies, Fe bahá’í, Sikhisme, Taoisme i Judaisme.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.