Salta al contenuto principale
Autories
Benedicció dels aliments de la comunitat ucraïnesa a Guissona.
La comunitat ucraïnesa a Guissona, durant la benedicció dels aliments a la Pasqua d'aquest any.
Galeria d'imatges

CR Una setmana després de la celebració de la Pasqua catòlica a les parròquies de Catalunya, aquest dissabte a la nit ha arribat la joia del Crist ressuscitat a les 57 comunitats ortodoxes del país. Una celebració marcada, habitualment, pel seu caràcter ecumènic i comunitari. Guissona n'és l'exemple. “Des de fa molt de temps que ja compartim l’església la comunitat de romanesos, els ucraïnesos i els catòlics”, explica Ramon Balagué, rector de Santa Maria de Guissona des de 2005.

Amb una població on més de la meitat dels habitants són migrants, i per tant amb molta diversitat cultural i religiosa; el temple de Guissona acull tres comunitats que comparteixen el mateix espai els dies festius i els cap de setmana. Per fer-ho, Balagué reconeix que és necessària una gran coordinació en els horaris, però que ja fa molts anys que conviuen sense problemes.

“Abans que russos o ucraïnesos, som tots cristians”

Tot i això, amb la guerra a Ucraïna s’ha intensificat més l’activitat: “La guerra només ha sigut un motiu perquè es descobrís el que ja hi havia a Guissona anteriorment, però amb l’arribada dels refugiats la comunitat d’ucraïnesos ha crescut molt". "L’acolliment o el compartir ja hi era", diu. De fet, Balagué explica que, fins i tot, conviu al dia a dia amb els mossens ortodoxos, que tenen un despatx a la rectoria.

Una Pasqua ecumènica

Balagué reconeix que la comunitat d’ucraïnesos de Guissona té un sentiment religiós molt profund, i això es va veure reflectit en la celebració de la Pasqua, que va reunir fins a 700 persones a l’església de Santa Maria: “m’omple de satisfacció veure als pares i mares que van amb els fills a la missa, i els joves també responen molt bé”.

Aquest any, la comunitat ucraïnesa de Guissona va celebrar la Pasqua el mateix dia que ho van fer tots els catòlics de les parròquies catalanes, i això va fer que durant tota la nit de dissabte l’església de Santa Maria estigués plena amb els cants i la joia del Crist Ressuscitat. “Nosaltres vam acabar la Vetlla Pasqual a les 12 de la nit, i ells van començar la seva a les 5:30 de la matinada del diumenge. Jo vaig estar amb ells al final de la missa, per felicitar la Pasqua, i després vam fer un dinar tots plegats”, explica.

El mateix rector reconeix que la convivència entre les tres comunitats durant tota la Setmana Santa i la Pasqua s’ha viscut d’una manera molt natural, tot i que cadascú visqui la seva fe d’una manera molt diferent: “Els ucraïnesos són molt complidors amb els preceptes, però tenen un concepte de la fe que teníem nosaltres fa 20 o 25 anys. No obstant això, són molt respectuosos, sobretot els nens, que entren a l’església, fan el senyal de la creu, i estan tota la missa en silenci”, explica.

“L’acolliment o el compartir a Guissona, ja hi era”

La col·laboració entre les diferents comunitats que conviuen a Guissona va més enllà de la celebració de la Pasqua, ja que és molt comú veure com el capellà del ritu grec-catòlic concelebra una missa ecumènica juntament amb Ramon Balagué: “Podem celebrar junts, per exemple a la missa crismal sempre hi és, i també organitzem celebracions ecumèniques per reforçar la relació de les nostres comunitats”, manifesta.

Tot això és possible gràcies al suport del bisbat d’Urgell, que fins i tot té en nòmina un dels capellans del ritu grecocatòlic. Aquest mossèn forma part del presbiteri diocesà com tots els altres de la diòcesi.

Russos i ucraïnesos, junts per celebrar la Pasqua

Un altre punt de Catalunya on trobem una gran col·laboració entre l’església ortodoxa i les diòcesis catalanes és a Tarragona, on aquest cap de setmana la comunitat ortodoxa ha celebrat la Pasqua. Es tracta d’una comunitat plurinacional, on tothom té cabuda, sigui del país que sigui, com explica la Katya, filla del pare Giorge Pinko, que és el rector d’aquesta parròquia: “Som molta gent, sobretot els dies festius, una mescla de russos, ucraïnesos, moldaus, serbis... això sí, tots som rusoparlants”.

La cooperació de l’arquebisbat de Tarragona amb aquesta comunitat permet, des de l’any 2012, celebrar les misses al Santuari de la Mare de Déu de la Pineda, on també tenen una petita biblioteca i un magatzem on recullen roba i aliments per les persones que ho necessiten.

Des de l’any passat, quan molts dels refugiats ucraïnesos que es trobaven en aquesta zona ja van anar a celebrar la Pasqua a la Pineda, russos i ucraïnesos conviuen sense cap problema a la comunitat. Un fet que omple de satisfacció a la Katya: “M'omple d'alegria veure que mai hem tingut cap problema. Al nostre temple es resa pel patriarca rus i per l’ucraïnès. Entenem que la gent ho està passant molt malament, i abans que russos o ucraïnesos som tots cristians, i hem de ser cristians de veritat”, manifesta.

La celebració de la Pasqua a la parròquia de la Pineda ha començat aquest dissabte amb la tradicional benedicció dels aliments. Més de 200 persones s’han apropat fins a aquest santuari, cadascú portant els aliments típics del seu país, com els ous de Pasqua, el pastís de formatge i el Kulitx, en el cas dels russos.

esglesia pineda

Després de la benedicció, a les 12 de la nit del mateix dissabte s’ha fet una processó que consisteix a fer tres voltes al voltant de l’ermita, per finalment entrar al temple i celebrar la resurrecció del Crist. Després de la missa cada família torna a casa seva, i tothom es felicita la Pasqua: “Recordem que Crist ha ressuscitat, i després mengem el menjar que s’ha beneït durant la missa”, explica la Katya.

Aquesta celebració, la de Guissona o la que també ha tingut lloc a Solsona amb la comunitat romanesa a l'església del Cor de Maria compten amb el suport de les diòcesis catalanes. Els bisbats ofereixen els seus recursos per ajudar als cristians que viuen la seva fe seguint altres ritus que no són el catòlic-romà.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.