Salta al contenuto principale
caritas-dia-dona-recull

CÀRITAS CATALUNYALa realitat de l'acompanyament que far Càritas té rostre de dona. Segons les últimes dades, Càritas va atendre el 2021 a Espanya més de 13.834 dones en 28 programes específics relacionats amb la dona. D'aquestes, una de cada quatre, en concret 3.500, eren víctimes de violència o es trobaven en contextos de prostitució. Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, Càritas llança la iniciativa 'Elles Som Nosaltres'. Un projecte que vol donar a conèixer a la societat la situació de vulnerabilitat que pateixen les dones a les quals acompanya Càritas.

Amb l’objectiu de visibilitzar les múltiples bretxes i situacions d’exclusió que pateixen les dones, ‘Elles Som Nosaltres’ busca promoure, a més, la solidaritat econòmica amb els programes d’atenció a dones de Càritas en els quals estem presents tant a Espanya com en altres països del món gràcies a projectes de cooperació fraterna amb les Càritas locals.

Sota el hashtag #EllesSomNosaltres, aquesta iniciativa anirà donant a conèixer a les xarxes socials diferents realitats d’exclusió que Càritas acompanya dins i fora de l'Estat. Entre elles, destaquen la bretxa digital, la precarietat laboral, el sensellarisme i les violacions de drets que pateixen les dones a les zones afectades per conflictes.

“Esperem poder donar veu a milers de dones i seguir enfortint la nostra tasca gràcies a la solidaritat de totes i tots, perquè elles som nosaltres i nosaltres som elles”, assegura María Ángeles García, coordinadora de l’Equip de Donants i Institucions de Càritas Espanyola.

“La invisibilitat que pateixes les dones augmenta el risc que pateixin abusos, violències i explotació”

Entre els reptes per avançar en la igualtat, Càritas destaca l’actual sistema de benestar, que fa recaure sobre les dones les tasques de les cures. “Aquesta realitat limita la seva inserció laboral i té greus implicacions en l'àmbit personal i social”, destaca Noelia de Pablo.

En relació amb l’ocupació, elles tenen pitjor taxa d’atur i més dificultats per trobar una feina digna i igualitària. La bretxa salarial se situa en el 9,4%. “A això s’uneix el gran nombre de dones que no treballen ni busquen feina per haver d’ocupar-se de les cures”, assenyala de Pablo. La bretxa digital és també una bretxa de gènere que afecta més les dones grans.

A més, bona part de les ocupacions més precàries recauen en elles. Dins del sector del treball de la llar, només 39.852 persones figuren com a cotitzants a la Seguretat Social. “Gran part de les treballadores de la llar, un sector altament feminitzat, realitzen la seva tasca sense els drets i la protecció que haurien de tenir”, apunta la responsable dels programes de Dona, Tracta i Prostitució de Càritas Espanyola.

Càritas reclama respostes urgents i valentes per posar fi a la desigualtat de gènere i les violències masclistes

Un altre dels reptes de Càritas és la lluita contra la violència. Un fet que té un impacte més gran en persones en situació de pobresa i exclusió social. “La invisibilitat que pateixes les dones no només vulnera, exclou i estigmatitza les dones que arriben als nostres recursos, sinó que també augmenta el risc que pateixin abusos, violències i explotació”, apunta de Pablo.

En l’àmbit internacional, els conflictes, les guerres i les crisis humanitàries agreugen pautes preexistents de discriminació contra dones i nenes i les exposen a majors riscos de patir violacions de drets humans.

Per exemple, en la guerra d’Ucraïna les persones en situació d’ajuda humanitària urgent ascendeixen a 17,7 milions, de les quals 9,5 són dones, segons fonts de DG-ECHO. Així mateix, la realitat de la dona i la nena en el conflicte colombià mostra que la violència contra elles és utilitzada com a estratègia de guerra pels actors armats. Són diferents formes de violència física, psicològica i sexual. En concret, han estat registrades 51.919 dones víctimes d’aquest conflicte armat.

Davant aquesta realitat, Càritas reclama respostes urgents i valentes per posar fi a la desigualtat de gènere i les violències masclistes. “Els avenços de les últimes dècades han estat importants, però encara queda molt camí per recórrer”, explica Noelia de Pablo.

64% de les persones ateses són dones

En els últims anys, expliquen des de Càritas, s’ha produït un augment en el nombre de dones en situació de sense llar. Aquesta realitat ha obligat les Càritas diocesanes a augmentar els seus recursos. Actualment, una de cada tres compta amb algun projecte específic per a dones a causa de l’augment de les demandes.

A més, el 64% de les persones acompanyades en els programes d’ocupació són dones. “Aquesta tendència es manté al llarg dels anys, fruit de les múltiples barreres i obstacles que enfronten les dones a l’hora d’accedir, mantenir-se i progressar en el mercat laboral”, explica Noelia de Pablo, responsable dels programes de Dona, Tracta i Prostitució de Càritas Espanyola.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.