Salta al contenuto principale
papa-dones-00
Fotografia: Vatican News.

Què ha canviat en els deu anys del papa Francesc?

Glòria Barrete –CR “Amb les dones en alts càrrecs al Vaticà les coses han canviat per a millor”. Ras i curt. Aquesta és una de les darreres afirmacions del papa Francesc sobre el paper de la dona. La va fer el novembre passat a l’avió de tornada del seu viatge a Bahrain. Una afirmació sobre les dones que se suma a moltes d’altres en aquests deu anys de pontificat. Afirmacions acompanyades, en molts casos, de gestos i petits canvis per reivindicar i posicionar la dona en el rol que ell anomena de “reciprocitat”. Què ha canviat, doncs, en aquests deu anys de pontificat de Francesc pel que fa al paper de la dona a l’Església?

El papa Francesc sovint ha expressat que era urgent oferir espais a la dona dins l’Església, i que això es traduiria en implicar-les en la responsabilitat pastoral, en l’acompanyament espiritual de persones, i també en la reflexió teològica. Deu anys d’homilies, frases, discursos i directrius que mostren com el Papa veu i pensa la dona dins l’Església.

L’abril de 2013 Francesc va dir que les dones havien tingut sempre una missió especial a l’Església com a primeres testimonis de la resurrecció de Crist, i com a transmissores de la fe als fills i nets. Va ser també aquell mes, durant la neteja de peus de Dijous Sant, quan va incloure dones en el ritual. I serà tres anys més tard, el 2016, quan amb una carta a la direcció de Culte i Sagraments del Vaticà, Francesc oficialitzi incloure dones en el ritual.

El papa Francesc ha expressat amb contundència injustícies que pateixen les dones en molts àmbits de la vida

A l’octubre d’aquell any 2013, i durant el discurs amb motiu dels vint-i-cinc anys de la carta apostòlica Mulieris Dignitatem de sant Joan Pau II sobre la dona, Francesc afirma que pateix quan veu a l’Església i a les organitzacions eclesials que el paper de la dona es redueix “a la servitud i no al servei”.

Serà el 2015 quan el papa Francesc faci una crida concreta sobre la diferència salarial injusta entre homes i dones, qualificant-la com a “escàndol” i com una pràctica que els cristians haurien de rebutjar fermament. “Per què es dona per bo que les dones han de guanyar menys que els homes? No! Tenen els mateixos drets. La discrepància és un escàndol pur”, va dir a desenes de milers de persones en la seva audiència general a la plaça de Sant Pere.

I comencen els petits canvis. L’any 2016 el Papa forma una comissió per estudiar el paper de les dones diaconesses. La comissió està integrada per sis homes i sis dones sota la presidència d'un bisbe. També aquell mateix any hem de sumar el nomenament d’una dona com a directora dels Museus Vaticans, la italiana Barbara Jatta. I a l’estiu del 2016 el Papa dedica un dels seus vídeos mensuals a parlar sobre el paper de la dona a la societat.

Mesos més tard, ja l’any 2017, el Papa nomena dues subsecretàries del Dicasteri pels Laics, la Família i la Vida, Gabriella Gambino i Linda Ghisoni.

L’Església és ‘la’ Església, en femení i té “una dimensió femenina d’acollida i regeneradora de vida”

L’any 2020 Vatican News publica un informe amb motiu del Dia de la Dona en què s’afirma que “el nombre de dones en alts càrrecs mai ha estat tan alt com avui”. En aquell moment representaven el 22% de la plantilla. Segons la Santa Seu, es tractava d'una xifra rècord, ja que “el nombre de dones en alts càrrecs mai havia estat tan alt com aleshores”.

Just al gener d’aquell any 2020 té lloc el nomenament de Francesca Di Giovanni com a sotssecretària de la Secció per a les Relacions amb els Estats. Aquest càrrec la col·locava per sobre d’alguns bisbes, concretament dels nuncis apostòlics.

Serà l’any 2021 quan el papa Francesc estableixi amb un Motu Proprio que els ministeris de Lector i Acòlit siguin oberts a les dones, de manera estable i institucionalitzada amb un mandat especial. Es tracta amb aquest document de fer oficial allò que les dones ja duien fent força temps. També el 2021 Francesc s’expressa sobre les dificultats de les dones durant la gestació i la maternitat en l’àmbit laboral. Serà durant el Fòrum ‘Estats Generals de la Natalitat’ on el Papa criticarà la situació de moltes dones a la feina. Es referirà a la incertesa laboral, juntament amb la cada vegada més difícil i costosa criança dels fills. Afirmarà aleshores amb tristor que moltes dones es desanimen a tenir fills o que fins i tot han d’amagar la panxa. El novembre de 2021 Francesc nomena a la religiosa Raffaella Petrini secretària general del governador del Vaticà.

En definitiva, deu anys de pontificat en què el papa Francesc ha expressat amb contundència injustícies que pateixen les dones en molts àmbits de la vida, deu anys en què ha incorporat dones a càrrecs, però també a la Comissió Teològica Internacional, a les comissions que van investigar les finances vaticanes i a la Comissió Pontifícia de Protecció de Menors. I deu anys en què sovint ha recordat que l’Església és ‘la’ Església, en femení i que té “una dimensió femenina d’acollida i regeneradora de vida”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.