Salta al contenuto principale
Jornada sobre el Dret a triar escola organitzada pel Sindicat de Mares i Pares
Jornada sobre el Dret a triar escola organitzada pel Sindicat de Mares i Pares

Dijous passat, dia 2 de març es va realitzar una Jornada sobre el Dret a triar escola organitzada pel Sindicat de Mares i Pares i que va tenir lloc al saló d’actes de la Universitat Abat Oliba. Es van organitzar dues taules rodones. A la primera, quatre ponents (representants d’OIDEL, de FAPEL, de la Fundació Bofill i el Secretari general adjunt de la FECC, Miquel Mateo) van exposar línies de pensament i van poder debatre sobre aquest dret. Una segona taula, moderada per l’Oriol Nolis, cap de RTVE a Catalunya, va comptar amb la presència de la pràctica totalitat dels diputats portantveus d’educació al Parlament de Catalunya així com representants d’altres forces polítiques, i van tenir ocasió d’exposar els criteris de les seves organitzacions respecte del dret concret que era objecte de la jornada.

A tenor de les intervencions dels diferents representants de les forces polítiques, va resultar especialment suggestiu un contingut que va ser comú en tots ells, com era la coincidència en què la llibertat d’educació , i una de les seves manifestacions com el dret d’elecció d’escola, no es pot qüestionar. Amb diferents matisos, propis del discurs polític d’unes forces que representen opcions i ideologies molt diverses, però amb coincidència amb allò que és essencial: la lliure elecció d’escola.

Van abordar l’infrafinançament -que en la ponència anterior es va posar en evidència-, reconeixent tots els ponents la seva existència així com, algun d’ells, fent esment a la propera aprovació dels pressupostos que significarà un “avenç molt important encara que no total” respecte de la dotació econòmica de l’escola concertada.

No deixa de tenir un bri d’esperança aquesta concordança de criteri en l’aspecte substancial de la matèria que es debatia. En aquell moment, es va poder recordar que alguns d’aquets assistents (Sr. Ignacio Martín, Sra. Esther Niubó , Sra. Eva Parera) han tingut oportunitat de conèixer in situ la realitat de l’escola cristiana a través de les visites que s’han anat organitzant des de la FECC amb el suport de les escoles afectades. Sens dubte que el coneixement directe de la realitat pot ajudar a eixamplar el pensament i obre la porta al diàleg serè i objectiu que permet exposar els fonaments i el relat d’allò que l’Escola Cristiana, i també l’escola concertada, és i representa.

Continuar treballant en aquesta línia és important, per mantenir oberta la possibilitat de fer-nos sentir, d’explicar-nos i de poder exigir allò que ens correspon. Tant de bo que aquesta coincidència tan esperançadora en el discurs polític es pugui reflectir en les actuacions concretes que, dia rere dia posen en evidència l’autèntica maduresa d’una societat que creu i garanteix el dret a elecció d’escola, el dret a la seva creació i direcció i el dret de tot l’alumnat a una educació que permeti el seu desenvolupament com a persona en tota la seva dignitat i trobar les oportunitats que des de l’escola li puguem procurar.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.