Salta al contenuto principale
jmj-papa
JMJ del 2019 a Panamà.

Anna Robert –CR Madrid, Rio de Janeiro, Cracòvia, Panamà... i ara Lisboa. Des de fa mesos, les delegacions de joventut dels bisbats catalans i balears es preparen per a participar en una nova edició de la Jornada Mundial de la Joventut, el que es coneix com la JMJ. Per primera vegada, Portugal acollirà aquesta gran festa de la joventut presidida pel papa Francesc i ho farà de l’1 al 6 d’agost a Lisboa, un any més tard del previst a causa de la pandèmia.

Amb el lema 'Maria se n’anà decididament' (Lc 1,39), la Jornada Mundial de la Joventut se celebra cada tres anys i es presenta com un camí, una trobada entre cultures i per a compartir la fe i viure-la sense complexos amb joves dels cinc continents. "Estimats joves, somio que a la JMJ torneu a experimentar l’alegria de la trobada amb Déu i amb els germans", expressa el papa Francesc en el seu missatge per aquesta jornada.

Què es proposa en aquesta edició?

El Secretariat Interdiocesà de Catalunya i les Illes Balears (SIJ) ofereix participar en aquesta JMJ als joves d’entre 16 i 35 anys, els quals poden triar la modalitat d’inscripció que més s’adeqüi a les seves necessitats. Les inscripcions ja s’han obert i es poden tramitar a través de la mateixa delegació de joventut. "Tot i que la JMJ contempla viure uns dies previs a les diferents diòcesis del país d’acollida, des de Catalunya hem optat per a participar únicament en els dies propis de la JMJ", explica Joan Àguila, delegat per als joves de l’arquebisbat de Tarragona.

"Serà la primera que es realitza a Europa després dels moments més forts de la pandèmia. Caldrà veure si hem après alguna cosa dels esdeveniments dels darrers anys o, si més aviat, ens mantenim en formes i propostes antigues", manifesta Carles Muñiz, delegat de joves del bisbat de Sant Feliu de Llobregat.

“Es respira un ambient de molta motivació entre els joves dels bisbats”

La proposta catalana serà del 30 de juliol al 7 d’agost. El dilluns 31, tots els joves arribats des dels diferents punts de la geografia catalana i les Illes es trobaran al Santuari de Fàtima on celebraran una eucaristia d’inici del pelegrinatge. "Calculem que podem arribar a ser unes 2.000 joves catalans en aquesta JMJ", assegura Àguila, que afegeix que "es respira un ambient de molta motivació entre els joves dels bisbats".

Ja instal·lats a Lisboa, els següents dies participaran en les propostes que s’ofereixin des de l’organització com la missa Rise Up, el Festival de la Joventut o l’arribada del Papa. El divendres 4, serà el moment del Via Crucis i l’endemà, dissabte, la jornada estarà marcada per la celebració de la vigília nocturna amb l’adoració al Santíssim. La missa d’enviament, finalment, es farà, com és tradició, el diumenge al matí, just abans de retornar a casa.

Ara, però, és el moment d’organització i motivar aquesta participació. Al bisbat de Sant Feliu de Llobregat, com explica Carles Muñiz, han pensat que les tres activitats que desenvolupen durant el curs tinguin com a rerefons la JMJ. Això vol dir que a la Jornada d’Animadors i a la Trobada diocesana d’adolescents i joves ressonarà la JMJ, i que en el marc de la Trobada de +18 anys hi haurà l’enviament dels joves que participin en la trobada.

Un punt d’inflexió

La JMJ pot ser un punt d’inflexió en la vida de fe d’un jove? En Joan Àguila creu que sí. "Estem acostumats a celebrar i viure la fe en comunitats petites i més aviat envellides, i participar en una JMJ pot refermar la mateixa fe i sentir-se part de l’Església universal, veure que no som els únics ni els últims", afirma. Muñiz creu més interessant que "tots plegats féssim l’esforç de participar en la JMJ, de fer nostra la crida a participar en la JMJ, posant als joves al centre de la nostra acció (pregària, iniciatives, etc.)".

"La JMJ", creu, "és més gran que Lisboa, perquè la invitació va molt més enllà d’anar-hi o no". En aquest sentit, el delegat de joves de Sant Feliu de Llobregat pensa que és coherent la petició que reben de revitalitzar les JMJ a nivell diocesà el diumenge de Crist Rei. "Aquí haurem d’esforçar-nos molt més", diu. No obstant això, "si un jove pot anar a Lisboa i té dubtes d’anar-hi, cal animar-lo a confiar, a refiar-se de la proposta i anar amb altres joves de la seva diòcesi per a gaudir d’aquesta experiència".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.