Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
diego-sola-curs-historia-ub-ausp
Fotografia: Universitat de Barcelona.

Roger Vilaclara –CR La Universitat de Barcelona (UB) i l'Ateneu Universitari Sant Pacià han anunciat una nova edició del curs que organitzen conjuntament sobre la Història espiritual d'Occident. La tercera edició d'aquest curs té un programa completament renovat i començarà aquest 15 de febrer. Una proposta que exemplifica la col·laboració entre la universitat pública i la universitat catòlica i que suposa "un enriquiment de la diversitat d'estudis", segons el coordinador del curs Diego Sola, professor de la UB.

Fins ara una cinquantena d'alumnes han passat per les aules amb el curs d'Història espiritual d'Occident que organitza l'Àrea d'Història Moderna de la UB i la Facultat Antoni Gaudí d'Història, Arqueologia i Arts Cristianes de l'Ateneu Sant Pacià. La col·laboració ajuda a ampliar l'oferta i la diversitat dels estudis a través de l'aportació de cada institució del seu àmbit d'expertesa i generant un punt de trobada entre ambdues.

Per a la UB, l'aportació de l'Ateneu Sant Pacià és molt necessària i valuosa

La relació de cooperació entre la UB i l'Ateneu Sant Pacià neix d'un acord establert entre les dues institucions el 2016. La col·laboració fomenta activitats acadèmiques conjuntes com congressos, conferències, seminaris, col·loquis i altres activitats organitzades per qualsevol de les dues parts.

En concret, sobre aquest curs, Diego Sola explica que des de la UB van pensar que, per a un curs d'història de la cultura religiosa, l'aportació d'una institució acadèmica expressament especialitzada en l'àmbit de les ciències religioses "podia ser molt necessària i valuosa".

“El perfil d'estudiants que s'interessen pel curs d'Història espiritual d'Occident és molt heterogeni”

Després de dos anys, des de la UB asseguren que la valoració és molt positiva. A través del curs, "sorgeix un interès reforçat per qüestions d'història de la religió i de la teologia". "Els nostres alumnes valoren la importància de formar-se en temàtiques que, sovint, han estat poc ateses o oblidades en la confecció dels plans d'estudis d'història, d'història de l'art o de filosofia", explica Sola.

En aquest sentit, el curs omple un buit que abans els estudiants no trobaven. I és que, al llarg del programa, s'estudia i es reflexiona, des d'un plantejament acadèmic i científic, el fenomen religiós com un element clau per entendre l'evolució sociològica dels països del món occidental. El curs també pretén estudiar el paper de la religió en els processos polítics i culturals, l'organització social i els conflictes de les societats del passat.

Sobre els estudiants, el coordinador del curs, Diego Sola, explica que es tracta d'un perfil "molt heterogeni". Hi ha un seguit d'alumnes més joves que provenen dels graus d'Història o d'Història de l'art i dels màsters la UB. Aquest perfil busca "aprofundir en elements de cultura religiosa per reforçar els seus coneixements en l'estudi dels processos històrics on l'element religiós va ser fonamental". També hi ha una part de l'alumnat més habituat a "realitzar cursos d'extensió universitària". Són, segons el coordinador del curs, estudiants de mitjana edat o jubilats amb "gran interès per formar-se en aquests temes".

Des de la UB, no dubten a subratllar que els agradaria poder ampliar el programa del curs en un futur. "Amb una major durada i col·laboració de professors experts en història, teologia, història de l'art, antropologia o filosofia", conclou Sola.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.