Fundació Pere Tarrés Generar aliances i complicitats amb les entitats del tercer sector com a estratègia per abordar els nombrosos reptes que afronta el país després de les “successives crisis” que estem vivint com a societat. Aquesta és la recepta que ha plantejat aquest dimecres el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, durant la seva intervenció en el 83è Fòrum Social Pere Tarrés, l’espai de debat i col·loqui de la Fundació Pere Tarrés en col·laboració amb El País.
“El valor del tercer sector va molt més enllà de ser un mer proveïdor de serveis públics i té a veure amb construcció de comunitat i de capital social en temps de polarització ideològica”, ha detallat Campuzano, que ha afegit: “La qualitat d’un país es mesura per la qualitat de la seva societat civil. En aquest context, l’administració de la Generalitat ha de ser un aliat còmplice per desenvolupar projectes.”
El conseller ha dedicat la major part de la seva intervenció a enumerar els reptes que afronta el seu departament després d’una successió de crisis “inèdita per la nostra generació” i que ha deixat “conseqüències socials greus i ferides que ni molt menys s’han curat”. Diversitat, canvi climàtic, infrafinançament de la dependència, acollida dels menors estrangers, gestió del 0,7% de l’IRPF, despesa en família o l'abandonament prematur del sistema educatiu. Campuzano ha repassat tots aquests temes i s’ha aturat especialment en detallar l’alt índex de pobresa infantil que registra Catalunya, del 38,1%, només superat per Romania, el conjunt de l’Estat espanyol, Bulgària i Grècia, “una situació que com a país ens hauria d’avergonyir”, segons ha lamentat.
Una urgència: augmentar el finançament
“Malgrat això, no vull mostrar un escenari catastròfic”, ha afegit tot seguit el titular de Drets Socials, que ha reconegut “una realitat complexa” però que també ha apuntat els ingredients de la recepta que permetrà afrontar tots aquests reptes de futur. En aquest sentit, ha demanat “estabilitat política i temps per governar” i ha apostat per un “pacte social” i per la “cooperació entre institucions”. Finalment, ha reclamat, també, responsabilitat a la resta de formacions polítiques per tal que aprovin els pressupostos per tirar endavant algunes de les polítiques que permetran abordar aquests reptes: “El més revolucionari que es pot fer a Catalunya avui és aprovar els pressupostos.”
Dins aquest “pacte social”, ha destacat també la importància que tiri endavant la Proposició de Llei del Tercer Sector que actualment està tramitant el Parlament de Catalunya: “Necessitem aquesta llei”, ha afirmat.
En l’apartat de polítiques a desenvolupar, Campuzano ha destacat projectes com la reforma de la renda garantida (“La Generalitat i l’estat tenen dues regulacions diferents, i això no té ni cap ni peus, és un infern burocràtic”), el reforç de les polítiques de família o l’enfortiment de les polítiques de joventut a través del Pla Nacional de Joventut. En aquest àmbit, ha destacat de manera especial “la necessitat d’incrementar el reconeixement del paper del lleure educatiu, un dels principals valors que té aquest país”. També la urgència d’“augmentar el finançament i millorar les condicions laborals dels professionals del sector social”.
Campuzano, que ha protagonitzat la 83a edició del Fòrum Pere Tarrés, que ell mateix ha definit com “un espai consolidat de referència de debat social en aquest país”, ha estat presentat per Sonia Fuertes, comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament de Barcelona. Fuertes ha assumit el repte de presentar el conseller, tot i les diferències ideològiques i polítiques, per transmetre la necessitat de col·laboració entre les dues administracions: “Tenim la responsabilitat de bastir ponts, compartir i arribar a acords, per a mi això és la política”. Per la seva banda, el director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol, ha destacat també la “simbologia política que dues administracions que de vegades no us heu entès participeu conjuntament en aquest acte”. Pujol ha valorat la trajectòria del ponent i li ha posat deures: “Teniu una feina difícil. Les necessitats són moltes, els recursos limitats i les expectatives elevades.”
Al llarg de 15 anys, el Fòrum Social Pere Tarrés s’ha consolidat com un espai de reflexió plural en temes d’acció social que reuneix periòdicament representants de l’àmbit social, polític, educatiu, acadèmic, institucional o econòmic. Durant tot aquest temps, pel Fòrum han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering; l’Abat de Montserrat, i nombrosos experts del món acadèmic i empresarial, entre altres ponents.