Salta al contenuto principale
Autories
mes-llegits-2022

Find out more

CR Sense dubte el 2022, a Europa, ha estat l'any de l'esclat de la guerra a Ucraïna. Una notícia que també hem seguit des de Catalunya Religió i que ha marcat el rànquing de notícies més llegides del portal aquest any. Però, els articles que encapçalen la llista de més visitats són alguns dels adeus d'aquest any: la mort del bisbe auxiliar de Barcelona Toni Vadell i la del prevere de Barcelona Gaietà de Casacuberta, conegut també com a Tano.

L'article més llegit d'enguany al portal ha estat l'escrit de l'abat Manel Gasch arran de la mort del bisbe Toni Vadell aquest 12 de febrer. "Gràcies, Toni, per tant!", aquest era el missatge de comiat de Gasch en una carta en què recordava l'amistat amb el bisbe i el testimoni entusiasta de "l'amor indestructible per la vocació presbiteral".

La mort de Tano Casacuberta ha estat la segona notícia més llegida del 2022. Pim Queralt, en el seu escrit, definia la personalitat del capellà com inclassificable i complexa. Casacuberta va ser consiliari als moviments d'Acció Catòlica, rector de la parròquia de Sant Sadurní de la Roca i, més tard, de la basílica de Santa Maria del Pi, de la de Sant Just i Pastor i de la de Sant Jaume de Barcelona. De la seva feina amb els joves, Queralt en subratllava l'ajuda per esdevenir ciutadans compromesos i bons cristians. També el seu caràcter crític per arribar a l'arrel dels problemes.

La guerra ha centrat les notícies d'aquest 2022

Però en termes generals, Ucraïna és probablement una de les temàtiques que més ressò ha tingut en la premsa europea. A Catalunya Religió també hem seguit l'ofensiva de Rússia contra Ucraïna que va començar aquest febrer. Pel que fa al nombre de visites, la notícia més rellevant ha estat la carta oberta de gairebé tres-cents sacerdots ortodoxos en què desafiaven el govern rus i demanaven la fi de la guerra a Ucraïna.

Amb l'inici de la guerra d'Ucraïna, van ser moltes les iniciatives i projectes que es van posar en marxa per ajudar a la població civil del territori. L'Església també hi ha posat el seu granet de sorra amb múltiples accions i des de Catalunya Religió les hem explicat. Una d'aquestes propostes que es troba al rànquing d'articles és la de les Franciscanes Missioneres de la Garriga. Les religioses van acollir a casa seva a una seixantena de refugiats. “Estem molt contentes que la nostra casa mare pugui servir per acollir gent que fuig de la guerra i que la nostra obra continuï a la Garriga", expressava en aquell moment la germana Montserrat Soler.

Entre les notícies més llegides a Catalunya Religió també hi ha el nomenament de l'abadessa Maria Àngels Cornellà i el del bisbe Conesa

Al rànquing també hi ha la presència de la vida religiosa amb dues notícies relacionades amb les comunitats de Montserrat. Entre les notícies més llegides hi ha el 70è aniversari de la fundació de la comunitat de Sant Benet de Montserrat. Una celebració on, a més de l'abadessa de la comunitat, Maria del Mar Albajar, i la resta de religioses del monestir, també hi van ser la resta d'abats i abadesses de la comunitat cistercenca de Catalunya.

El primer debat públic compartit entre l'abadessa i l'abat de Montserrat també és present al rànquing dels més llegits. Un acte a Manresa on Albajar i Gasch van defensar una Església autèntica i contracultural.

El bisbe de Girona i la primera laica que predica a les Decennals

Entre les deu notícies més llegides d'enguany també hi trobem la mort del bisbe de Girona, Francesc Pardo, aquest abril. Després de 14 anys com a bisbe de Girona i als seus 75 anys, Pardo va patir una inesperada complicació d'una úlcera. Del seu llegat en destacàvem la tasca pel patrimoni català i el seu acompanyament als esplais cristians.

Un altre dels adeus inesperats que ens ha deixat el 2022 ha estat el de Miquel Àngel Martín, delegat de comunicació del bisbat de Lleida. L'infart que va patir aquest maig no el va deixar acabar amb la tasca que sempre havia somiat: posar els seus coneixements al servei de l'Església. Així ho recollíem en l'article de Jordi Pérez, qui el definia com una persona propera, apreciada i molt estimada.

Tanca el rànquing de les deu notícies més llegides enguany la predica a les Decennals de Valls de la periodista i exdirectora de Catalunya Religió, Laura Mor. I és que la seva va ser la primera vegada que, en una novena, la predicació la feia una laica. En la seva predicació, Mor va demanar "garantir els drets humans" i viure "la igualtat d'homes i dones en les esglésies". "Està en joc que la nostra fe sigui creïble", deia en la seva crida.

Els nomenaments, un altre dels motius per entrar al rànquing

Més enllà de les deu notícies que se situen com a més llegides, han tingut gran repercussió al portal nomenaments com el de la nova abadessa de Valldonzella, Maria Àngels Cornellà; el nou bisbe de Solsona, Francesc Conesa; o el nou director d'Afers Religiosos, Carles Armengol. També han rebut gran interès les notícies relacionades amb personatges públics d'àmbit artístic com les declaracions de Pilarin Bayés sobre els cristians o les de l'àvia de la Rosalía en el nou àlbum de la catalana.

Adeu a Josep Massot, Jordi Bonet i Rosa Prat

Els obituaris ajuden a fer visible l’aportació social i eclesial dels que ens han deixat. Aquest 2022 hem recordat l'aportació a la cultura catalana del monjo de Montserrat Josep Massot; el pedagog, escriptor i folklorista Joan Soler i Amigó; l'arquitecte emèrit de la Sagrada Família i dirigent escolta, Jordi Bonet; la impulsora de la renovació de la catequesi Rosa Prat; el col·laborador de la delegació de Joventut i delegat episcopal d'Apostolat Seglar de l'arquebisbat de Barcelona Jaume Galobart; el vicari judicial de Sant Feliu, Antonio Fernàndez; l'autor dels vitralls de la Sagrada Família, Joan Vila-Grau; el jesuïta i exdegà de la Facultat de Teologia de Catalunya Oriol Tuñí; el felipó puntal de Sant Felip Neri Antoni Serramona; l'activista Jordi Albertí; i els capellans Leandre Gassó, Juan Antonio Arana i Santi Thió. També hem destacat el paper de la reina Elisabet II, Governadora Suprema de l'Església d'Anglaterra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.