Salta al contenuto principale
jp-projecte-nou
Fotografia: Justícia i Pau.

Justícia i Pau 'Art Descalç per la Terra' és la nova proposta col·lectiva que Justícia i Pau ha engegat aquest curs. Liderada per una trentena d'artistes i oberta a tothom, el projecte busca viure i compartir, a través de l'art "una connexió profunda amb la natura", diuen des de Justícia i Pau.

El nou projecte s'anirà desenvolupant al llarg del curs en diferents etapes i moments de creació i participació. "Creiem en l'art com a via de transformació personal i de la humanitat", assegura la coordinadora del projecte de Justícia i Pau, Roser Bosch, per explicar el motiu de la creació de la proposta. Per a ella, l'art pot ser "una via d'eixamplament de la consciència i de connexió profunda". Una connexió que pot ser "amb nosaltres mateixos, els altres, la natura, la Terra i amb el misteri creador, que amara tot el que existeix". Des de Justícia i Pau esperen que la proposta col·lectiva pugui "aportar un granet de sorra en la gran transformació que reclama urgentment la Terra".

Unes setanta persones van participar a la primera iniciativa del projecte 'Art Descalç per la Terra'

Amb tot, Roser Bosch detalla que la primera edició se centra en els conflictes per la terra fèrtil. I és que, segons afirma, "cada dia es destrueixen hectàrees de terra fèrtil, amb la consegüent pèrdua d'ecosistemes i d'espècies". Un fet que també obliga al desplaçament forçós de "les comunitats humanes que hi habiten".

Entre les activitats que es duran a terme en els pròxims mesos hi ha la matinal 'Tocant de peus a Terra', que es farà a finals de gener. Una trobada amb activistes i persones expertes sobre la situació actual dels conflictes de la Terra. Els tallers 'Temps de creació' es realitzaran a finals de març al Delta del Llobregat per a "unir-se a la natura fent art". També tindrà lloc la 'Mostra d'Art descalç per la Terra', entre maig i juny amb les creacions d'artistes i de les persones participants en els tallers.

Totes aquestes propostes comptaran amb la participació d'artistes com Aldo Cardoso, Xavier Perarnau, Concep Serra, Teresa Riba, Marc Vilajuana, Natalia Cajiao, Vincent Bottomley, Gabriela Vargas i Amelia Melo.

"Un viatge sensorial per connectar amb la natura"

La primera d'aquestes trobades es va celebrar el 12 de novembre aplegant una setantena de persones a Vil·la Joana, al cor de Collserola, per meditar per la Terra a través de l'art. La iniciativa va comptar amb la col·laboració de la Xarxa Interreligiosa per la Pau.

La jornada va començar amb "un viatge sensorial per connectar amb la natura a través dels sentits", expliquen des de Justícia i Pau. Les persones participants es van descalçar per sentir la textura i la frescor de la terra. Van palpar, olorar, escoltar i mirar sense pressa tot el que els embolcallava. Seguidament, van entrar en una meditació guiada.

Després de la lectura d’un poema a la Mare Terra, es va iniciar la creació comunitària d’un mandala-LandArt. Durant el procés es va unir el cant, seguit d’un temps per a les pregàries gestuals espontànies en el centre d’aquest. Va acabar amb una dansa per anar esborrant la creació conjunta, en un gest de despreniment en el marc d’una societat tan aferrada a la materialitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.