CÀRITAS BARCELONA En presència del bisbe auxiliar de l’Arquebisbat de Barcelona Javier Vilanova, Càritas Diocesana de Barcelona ha inaugurat dos nous espais d’acollida: un a Badalona i un altre a Santa Coloma de Gramenet. Aquest dilluns, durant les inauguracions el director de Càritas Barcelona, Salvador Busquets, ha expressat la importància de "l'acollida des de la dignitat de la persona" i com aquests espais ho faran possible.
En els dos actes, Javier Vilanova ha beneït els dos espais i ha destacat que són locals centrats en l’atenció de la persona de manera integral. Els espais estan pensats per tenir cura dels més febles i en comunió amb l’acció de les Càritas parroquials.
Durant la inauguració de Badalona s’ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro, i del tercer tinent d'alcalde de Protecció a les persones i impuls comercial, David Torrents. Aquest nou punt d’acollida donarà resposta a les 1.530 llars, és a dir, 3.800 persones que viuen a la Zona Pastoral 5. Aquesta zona agrupa les ciutats de Sant Adrià del Besòs, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Mataró, així com tots els municipis del Maresme fins a Caldes d’Estrac. En aquest nou punt d’acollida s’hi realitzaran entrevistes individuals i grupals, s’oferirà orientació i formació laboral i hi haurà un espai de reforç educatiu per infants.
Salvador Busquets, ha explicat que la feina de Càritas es fonamenta en la proximitat, i que aquest espai d’acollida respon a aquesta voluntat: "Volem estar més a prop de les persones que acollim i acompanyem". "L’acollida s’ha de fer des de la dignitat de la persona, i aquests nous locals responen a aquesta necessitat de dignificació, d’obrir els braços i acollir a les persones que ho han perdut tot", ha afegit. Busquets ha agraït la tasca dels professionals de Càritas, però també ha fet valdre la bona feina de les 476 persones voluntàries que actuen a la Zona Pastoral 5.
Malgrat tot, el director de Càritas ha advertit que si bé el nombre de persones ateses a la Zona Pastoral 5 és similar a les de l’any passat, han augmentat un 7% les ajudes econòmiques. “Ens preocupa la situació laboral de les persones en edat de treballar, ja que un 78% es troben a l’atur”, ha indicat.
Així mateix, Salvador Busquets també ha volgut fer èmfasi en la situació habitacional de l’àrea de Badalona i el Maresme, detallant que Càritas destina en aquesta zona una mitjana de 290€ per família a pagar habitacions de relloguer, quan l’any passat en destinaven uns 267€. “Un 55% de les famílies d’aquesta zona tenen fills a càrrec”, ha dit Busquets. El director de Càritas ha instat a cobrir les necessitats més bàsiques dels infants: “L’objectiu és que aquests infants no visquin situacions de pobresa en l’edat adulta”.
Per la seva banda, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha agraït la tasca de Càritas a la ciutat de Badalona. “Hem de fer valdre la Badalona que cuida, la Badalona solidària, i aquesta Badalona va lligada als valors de Càritas”, ha afirmat l’alcalde.
La situació social i econòmica, agreujada per la pandèmia i la inflació
A la inauguració de l’Espai Polivalent de Sant Miquel, situat al barri de Singuerlín de Santa Coloma, hi ha assistit la setena tinenta d'alcaldessa de Drets Socials de Santa Coloma, Bárbara Ferrer. Durant l’acte, la responsable de la Zona Pastoral 5 de Càritas Diocesana de Barcelona, Anna Selva, ha explicat que aquest espai polivalent dona resposta a unes 294 llars, és a dir, 459 persones. Més del doble de llars que l’any passat, 136 llars i 196 persones.
“Tot i que estem contents que any rere any puguem arribar a més famílies, constatem que la situació social i econòmica a Santa Coloma s’ha agreujat amb la pandèmia i la inflació”, ha indicat Selva. Per aquest motiu, la responsable territorial de Càritas ha afirmat que projectes com el polivalent de Sant Miquel són més importants que mai. Aquests projectes ofereixen serveis com un espai familiar, l’atenció psicològica, bugaderia i dutxes o cursos de llengua i d’autonomia digital, entre d’altres.
A la ciutat de Badalona, Càritas atén a 908 llars, on viuen 2.349 persones. En el cas de Santa Coloma, són 546 llars, on viuen 1.273 persones.