Salta al contenuto principale
cie-2021
Fotografia: Vetlla de pregària 2021 | Migra Studium.

Migra Studium Aquest dissabte 1 d'octubre a les 19:00 h tindrà lloc una nova vetlla de pregària davant del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Zona Franca a Barcelona. Sota el lema 'Opaci(e)tat. Què hi està passant?', la novena edició d'aquesta concentració reclamarà major transparència i compliment de la legalitat pel que fa a l'accés a l'interior d'aquests centres. Enguany, l'esdeveniment canvia de data per emmarcar la proposta en la Jornada Mundial de les Migracions i el Refugi, que l'Església celebra l'últim diumenge de setembre. Coincidint amb la convocatòria, l'entitat també ha publicat l'informe sota el mateix títol sobre la situació del CIE de Barcelona durant el 2021.

Des de la fundació dels jesuïtes recorden que es tracta d'un acte de solidaritat amb les persones internades al CIE. En aquest sentit, la directora de la Fundació Migra Studium, Maria del Carmen de la Fuente, recorda que aquests centres d'internament són llocs "on resten privades de llibertat persones migrants que no han comès cap delicte i que són sotmesos a un patiment innecessari".

La vetlla vol visibilitzar la falta de transparència pel que fa a l'accés de familiars i organitzacions de la societat civil; la comunicació i relació dels interns amb l'exterior i amb els serveis que hi són al mateix CIE; i la investigació dels maltractaments i lesions que es poden produir al seu interior. Es tracta també d'un" acte de denúncia d'una violència gratuïta que deshumanitza a qui la pateix, però que acaba per deshumanitzar-nos a tots i a totes", asseguren des de la fundació.

Migra Studium recorda que les entitats, grups o organitzacions de la societat civil que vulguin adherir-se a la Vetlla poden fer-ho a través d'un formulari web.

51 interns aïllats en habitacions de separació temporal

En aquest any, les visites presencials a interns han estat prohibides 170 dies. De gener a juny, la comunicació només podia ser telefònica, i amb escassos interns. A partir de juny, una resolució judicial, instada per una queixa de la Fundació, va obligar la represa de les visites presencials. La direcció d’aquest Centre, però, va imposar unes “condicions operatives” que han obstaculitzat el desenvolupament de la tasca d’acompanyament, entorpint el dret de visites d’interns, famílies i organitzacions de la societat civil.

El CIE de Barcelona ha esdevingut de nou un lloc amb un "penós sobreinternament" dins la privació de llibertat ja prevista per la Llei 4/2000 d’Estrangeria. Segons les dades aportades pel Ministeri d’Interior, 51 persones internades van ser aïllades en habitacions de separació temporal, dada que crida l’atenció respecte a la resta de centres de l’Estat espanyol (cap aïllament a Algecires, Tenerife i València, 2 a Les Palmes, 4 a Madrid i 3 a Múrcia). S’ha anat més enllà de les lògiques mesures sanitàries i/o higièniques per imposar d’altres de difícil justificació a la llum dels drets fonamentals de les persones internades i de la transparència obligada de l’acció de l’Administració davant de la societat civil.

Les persones internades durant el 2021 al CIE de la Zona Franca han estat 397, 32 més del que havia calculat Migra Studiu. I la durada mitjana dels internaments ha estat de 36,16 dies, superior a la mitjana estatal (28,5 dies). De totes les persones internades, només 23 han pogut rebre acompanyament de la Fundació, i la majoria d’elles procedents del Magrib (22). La Fundació constata que hi ha una tendència governamental d’internar nacionals magrebins al CIE de Barcelona.

El 2021 no ha canviat el fet que el CIE representa l’hostilitat vers les persones migrades. "Ha tornat a mostrar el seu rostre visible, físic i estructural de la voluntat cega de no acollir, de no reconèixer, de no atendre a l’altre, al que és diferent, al que ve d’altres terres", asseguren des de Migra Studium. Els interns són persones amb projectes migratoris i desitjos d’una vida millor, que "estan a punt d’ensorrar-se". Els somnis d’integració, de regularitzar la residència, de treballar, d’estudiar, de rebre protecció internacional, de viure com a ciutadans, són "estripats" al CIE. Les persones voluntàries de Migra Studium saben que sovint han d’acompanyar el fracàs i el patiment. Però és també aquí on es fa palesa la humanitat. "Unes quantes visites i unes quantes converses fan possible un acompanyament humà i humanitzador", subratllen.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.