Salta al contenuto principale
Talla Mercè Restaurada
Talla Mercè Restaurada | Fotografia: Arquebisbat de Barcelona.

Víctor Rodríguez –CR A pocs dies de la seva festivitat, la talla de la Mare de Déu de la Mercè espera per ser venerada pels fidels després d’una restauració tan necessària com anhelada. Durant els nou mesos que ha durat la restauració, la Basílica de la Mercè de Barcelona ha mostrat al seu cambril una rèplica de la patrona de Barcelona, obra de Josep Barbero. El procés, que ha anat a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, situat a Sant Cugat del Vallès, ha estat possible gràcies a l’Arquebisbat de Barcelona, que n’ha sufragat la part principal, i a la col·laboració de la Generalitat de Catalunya juntament amb les aportacions econòmiques dels fidels.

El mes de novembre de 2021 la imatge va ser traslladada al Centre de Béns Mobles davant la necessitat de sotmetre-la a un procés de restauració i d’embelliment. Un cop a Sant Cugat, en primer lloc es va fer un estudi per copsar l’estat de la imatge i procedir així a la seva restauració.

s’ha descobert que la imatge tenia fins a quatre capes de policromia corresponents a les restauracions efectuades en diversos moments històrics

Fruit de l’estudi s’ha descobert que la imatge tenia fins a quatre capes de policromia corresponents a les restauracions efectuades en diversos moments històrics. Per aquest motiu, una de les finalitats ha estat retornar al color original. En paraules del rector, el mercedari Fermín Delgado: “El resultat ha estat d’una brillantor i d’un to molt aconseguit gràcies a la ingent feina de les restauradores Beatriz Montobbio i Claustre Augé”. Segons es té notícia, les dues darreres intervencions sobre la imatge de la Mare de Déu de la Mercè varen ser l’any 1939, just acabada la Guerra Civil, i de l’any 1989.

Lliure de complements i amb el cambril restaurat

Un altre dels objectius de la restauració d’enguany ha estat el de deslliurar la imatge de tots aquells complements, com claus i ferramentes, que ara no tenien cap funció específica, però que al llarg dels segles s’hi havien anat col·locant. Per la seva festivitat, la imatge recuperarà la corona i el ceptre però no les joies, com els penjolls, a fi de no malmetre la imatge, atès que aquests tipus de complements rallen i malmeten les imatges amb molt poc moviment.

Tal com explica el rector, la basílica també ha recollit fons per restaurar i millorar el lloc on es venera la imatge: el cambril. Les millores, que s’estan fent per fases, suposaran que la imatge pugui rotar automàticament per ser contemplada també des del darrere. Alhora, es millorarà la il·luminació i la seguretat així com s’hi instal·larà un nou baldaquí d’argent. Amb totes aquestes intervencions s’aconseguirà una major dignitat i, alhora, es preservarà millor la talla, evitant actes vandàlics i aconseguint una millor ventilació.

Dissabte de lluïment

La imatge original, atribuïda a Pere Moragues, es col·locarà al cambril divendres a la nit per tal que dissabte es pugui venerar durant totes les misses que es duran terme al llarg del dia. A la missa major de les 10:30 h serà beneïda pel cardenal Arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella, en una missa concelebrada amb altres bisbes com Salvador Cristau, de Terrassa, i Agustí Cortés, de Sant Feliu de Llobregat, i els bisbes auxiliars de Barcelona Sergi Gordo i Javier Vilanova.

Després d’aquests nou mesos de captiveri a Sant Cugat, la “Princesa de Barcelona” espera la visita de tots els ciutadans, tal com ho explica el rector: “Convido tots els barcelonins a venir a veure la Mare de Déu de la Mercè, que sempre escolta a tothom, siguin més o menys creients”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.