Salta al contenuto principale
arq
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Teatre Municipal
Adreça (carrer i número)
Carrer de Tarragona, 81
Municipi
Roses
Nom de l'entitat organitzadora
Universitat de Girona - Càtedra Roses d'Arqueologia i Patrimoni Arqueològic

Els monestirs en època medieval i moderna. Novetats des de l'arqueologia

Assistència gratuïta però amb inscripció prèvia a cat.rosesarqueologia@udg.edu fins el 28 de setembre.

Els monestirs constitueixen un dels elements més característics del paisatge en època medieval i moderna. Per definició són espais de vida comunitària dedicats a l'oració, però històricament són molt més, esdevenint centres de poder territorial, llocs de cultura, però també productius. Els espais dedicats a la vida comunitària, a l'oració o a l'estudi conviuen amb allotjaments per pelegrins i hospitals, però també amb magatzems i obradors.

En ells es poden resseguir els corrents artístics, però també, tot sovint, les tècniques defensives ja que al costat de les esglésies i claustres hi trobem muralles i torres.

La multiplicitat d'activitats desenvolupades, la seva historia i el seu paper religiós, però també social, econòmic i polític fan dels monestirs espais que es poden estudiar des d'òptiques molt diverses, però que sempre aporten valuosa informació sobre la història del territori.

La Jornada comptarà amb una conferència inaugural i 18 comunicacions que aprofundiran en aspectes arqueològics, arquitectònics, antropològics, documentals i socials de la vida monàstica en època medieval i moderna.

PROGRAMA

9,00.- ARRIBADA PARTICIPANTS

9,15.- PRESENTACIÓ

9,30.- CONFERÈNCIA INAUGURAL: Espais i estructures en els establiments monàstics de l'antiguitat tardana i la primerenca edat mitjana: una proposta de tipificació. Jordina Sales i Marta Sancho.

10,30.- El monestir benedictí de de Sant Miquel de Fluvià. Una mirada arqueològica. Andrea Ferrer, Joan Frigola i Jordi Mota.

10,50.- Sant Esteve de Banyoles, la contribució de la recerca arqueològica al coneixement d'un gran monestir. Almudena García.

11,10.- El monestir de Sant Feliu de Guíxols des de la perspectiva arqueològica. Jordi Vivo.

11,30.- PAUSA-CAFÈ

12,00.- Noves descobertes a Sant Genís de Rocafort (Martorell): Precedents i distribució del monestir medieval a la llum de la recerca arqueològica, segles IX – XV. Pablo del Fresno, Josep Socorregut, Esther Travé, Montserrat Farreny, Alfred Mauri i Rosario Navarro.

12,20.- El claustre del monestir de Sant Salvador de Breda, estratigrafia de l'arquitectura.Eduard Píriz.

12,40.- El monestir de Santa Maria del Mar (Calonge i Sant Antoni). Un estudi d'arqueologia vertical. Marc Bouzas, Josep Burch, Jordi Sagrera i David Vivó.

13,00.- Metodologia d'anàlisi dels vestigis arquitectònics conservats al monestir de Santa Maria de Lillet (La Pobla de Lillet). Mireia Barnadas.

13,20.- El monestir de Santa Cecilia dels Altimiris. Fases i dissertació arqueoconstructiva. Walter Alegría i Marta Sancho.

13,40.- Tot redescobrint Pedralbes: Apunts sobre el orígens arquitectònics i constructius del monestir de Santa Maria de Pedralbes de Barcelona. Reinald González.

14,00.- DINAR



15,30.- MonBones: la vida monàstica a partir de l’estudi dels ossos. Dieta, salut, economia i societat en contextos monàstics de Barcelona (s. XIV - XIX) des d’una perspectiva arqueològica. Lluís Lloveras, Carme Rissech, Jordi Nadal, Santiago Riera i Carme Miró.

15,50.- Estudi bioantropològic de les restes humanes exhumades al Convent de Sant Agustí Vell (S. XIV-XVI) de Barcelona. Carme Rissech, Blanca Revuelta, Oscar Creo, Anna Llaurador, Montserrat Jové i Lluís Lloveras.

16,10.- Estudi bioantropològic de les inhumacions primàries i secundàries de la UF 221, corresponents a civils enterrats a l'antic convent de Santa Caterina (1243-1836) de Barcelona. Antony Cevallos, Carme Rissech, Josefa Huertas i Lluís Lloveras.

16,30.- Les restes humanes del claustre gòtic del convent de Santa Caterina (Barcelona, 1243- 1836) de l’orde dels dominics. Anàlisi bioantropològica. Jose Antonio Trujillo, Carme Rissech, Josefa Huertas i Lluís Lloveras

16,50.- PAUSA-CAFÈ

17,10.- El monestir femení hospitaler de Santa Maria d’Alguaire: estructures arqueològiques i vida conventual (segles XIII-XVII). Maria Soler i Walter Alegria.

17,30.- Elements constructius de la comunitat monàstica de l’arxipèlag de Cabrera – Illes Balears (Segles V a VIII dC). Mateu Riera.

17,50.- La recerca arqueològica al priorat de Santa Maria de Bellpuig - Artà – Mallorca.Helena Inglada i equip ATICS s.l.

18,10.- El claustro reglar: una encrucijada de la red hidráulica en los monasterios cistercienses del noroeste de España. Fernando Miguel Hernández.

18,30.- La realitat material dels monestirs d’època carolíngia als comtats catalans a través de les fonts escrites. Una relectura de la documentació d’arxiu amb mirada arqueològica. Xavier Costa.

19,00.- CLOENDA