Salta al contenuto principale
Centre Moral i Cultural del Poble Nou
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Centre Moral i Cultural del Poblenou
Adreça (carrer i número)
Carrer Pujades, 176-178
Municipi
Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Origen i tradició de l'associacionisme obrer a Catalunya

Amb la participació del capellà i periodista Francesc Romeu, el polític i historiador Oriol Junqueras i el periodista Enric Calpena.

L'acte, organitzat pel Centre Moral i Cultural del Poblenou i la Federació d'Ateneus de Catalunya, té com a objectiu aportar una reflexió sobre la funció social dels ateneus des dels seus orígens, la seva consolidació i la seva evolució com a entitats vives i actives al servei de l'extensió de la cultura en totes les seves vessants, i del foment dels valors de l'humanisme, la convivència i la tolerància.

Els ateneus -molts dels quals es van fundar a finals del segle XIX i començaments del XX- van néixer com a resposta a circumstàncies històriques i necessitats que vivia la societat civil en el moment en què van ser creats. Són manifestacions d'una societat civil vital que bategava i que considerava que un centre d'aquestes característiques podria, si no resoldre, sí tractar de canalitzar i trobar mecanismes per aportar solucions òptimes a tota una sèrie de necessitats.

Les finalitats dels ateneus en els seus orígens eren, per una banda, la "creació de cultura", és a dir, posar a disposició dels veïns espais on homes i dones es trobaven per crear a través de les diverses manifestacions culturals: artístiques, escèniques, literàries, musicals... D'altra banda, es pretenia crear una xarxa de relacions interpersonals, establint comunitat i vincles.

En alguns casos -com el del propi Centre Moral i Cultural del Poblenou-, els ateneus eren llocs d'expressió, manifestació i aprofundiment de l'experiència de la fe cristiana. I, en molts altres, la base venia determinada per l'activitat política-social, no sempre partidista, però amb l'objectiu de contribuir a la cohesió de la ciutat i a la construcció de la virtut de la civilitat o de la ciutadania.