Laura Mor –CR/ACN Amb l’inici del curs escolar a tocar, claustres de mestres i professors s’han reincorporat aquest dijous a les escoles i instituts de tot el país. Un curs especial. El 2022-2023 comença una setmana abans, amb un nou currículum encara provisional i sense mascareta. Aquest mateix matí la conselleria d’Educació ha anunciat mesures per pal·liar l’infrafinançament històric del sector, amb un pla centrat en l’augment de l’oferta pública de centres.
El conseller d’Educació, Josep González Cambray, ha valorat com una “oportunitat” el fet d’iniciar un curs sense afectacions per la pandèmia i els ha demanat “reconnectar amb l’orgull de ser mestre”. Ho ha fet aquest dijous al matí en roda de premsa, poques hores abans de reunir-se amb els sindicats, que mantenen jornades de vaga pels propers dies. Entre les novetats del nou curs i buscant un acord perquè es desconvoquin les mobilitzacions, Cambray ha anunciat la reducció d’una hora lectiva per als docents dels instituts, amb una inversió de 170 milions d’euros, que es traduirà amb la contractació de 3.500 professionals.
Reconeixement a la concertada
Un dels eixos claus que ha presentat la conselleria l’ha expressat Cambray i manté una línia continuista amb les polítiques que el Govern ha implementat els darrers anys en Educació: “Fem créixer la pública”. Una idea que s’ha anat repetint en els altres parlaments. El conseller ha anunciat la voluntat de reduir ràtios en diferents etapes. Començant per Infantil 3, amb la gratuïtat d’aquesta etapa en les escoles municipals i amb subvencions per a les famílies de l’escola que no sigui pública.
En el curs que comença la ràtio de 20 alumnes per aula està en un 90% dels grups de l’escola pública i en més d’un 30% a l’escola d’iniciativa social. “Això també és molt rellevant”, ha apuntat Cambray. Considera que cal “fer aquest reconeixement a la concertada que, com a servei educatiu de Catalunya, com està fent en altres àmbits, se suma també a aquestes propostes, novetats i reptes de l’educació del país”.
El conseller ha matisat que “la concertada no té perquè fer aquesta oferta de ràtio 20” perquè “tenen uns concerts vigents per uns anys”. “Fins que no hi ha la renovació, no marcarem les regles de concertació”, hi ha afegit.
Cambray també ha assenyalat la voluntat d’establir “una distribució equilibrada” dels alumnes de famílies vulnerables per evitar la segregació, “amb acompanyaments econòmics tant a la pública com a la concertada”.
Augment de l’oferta pública de centres
La secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, també anunciat que el Departament augmentarà l’oferta pública de centres. Han previst la construcció d’11 nous centres i de 4 grans ampliacions. “Incrementem els centres públics”, ha dit Gomà, referint-se a la integració de centres concertats i municipals a la xarxa pública.
Unes inversions en edificacions impliquen 305 obres arreu de Catalunya i sumen 94 milions d’euros. Unes inversions que es produeixen malgrat la davallada d’alumnat a Catalunya. El Departament preveu un decreixement de cinc mil alumnes menys pel curs vinent entre Infantil, Primària i els primers cursos de Secundària.
El nou currículum i la cultura religiosa
En la roda de premsa, Núria Mora, secretària de Transformació Educativa, ha lamentat que hores d’ara no tinguin el nou currículum aprovat. I ha demanat utilitzar les indicacions i propostes del departament de cara a fer les corresponents programacions de curs aquests primers dies.
Mora també ha explicat que, en el nou currículum, la classe de religió no compta amb una assignatura mirall com fins ara. I que l’alternativa té com a base la cultura religiosa. “La previsió que vam fer amb el currículum és que mentre aquest alumnat no estava fent religió, feia una matèria que contemplava un ensenyament i coneixement dels monuments religiosos que poguessin tenir al voltant, propers al centre, relacionats amb cultura de la religió”.
“Cap aula aplicarà el 25% de castellà”
El Departament també ha comunicat que “cap aula aplicarà el 25% de castellà”. “És un èxit de país”, ha valorat Cambray. Les resolucions sobre el 25% afectaven actualment 48 alumnes de 27 centres. La conselleria els ha fet arribar una carta on defensa que els percentatges són “incompatibles” amb la nova normativa impulsada des del Govern i des del Parlament. El text, signat per la secretària general, afegeix que resolucions recents del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) també han posat de manifest aquesta "impossibilitat". Educació ha informat també el TSJC d'aquesta situació i ara el tribunal podria respondre.