Salta al contenuto principale
combustibles

Moviment Laudato Si' | Trenta-cinc organitzacions religioses de sis països diferents han anunciat la seva desinversió en empreses de combustibles fòssils. Entre les institucions participants hi ha organitzacions catòliques que sumen una desinversió de 500 milions de dòlars. Un anunci que ha fet el Moviment Laudato Si', el Consell Mundial d'Esglésies, Operation Noah, Green Anglicans i FreenFaith, entre altres organitzacions.

Joshtrom Kureethadam, coordinador del Sector d'Ecologia al Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral al Vaticà, emfatitza la importància d'aquest anunci: "El 2020, el Vaticà va demanar a les institucions catòliques que desinvertissin de les empreses de combustibles fòssils donat el seu mal al medi ambient". Assegura que, si es vol aconseguir la pau i garantir un planeta habitable, cal acabar amb "la dependència dels combustibles fòssils que alimenten l'actual crisi climàtica".

Les organitzacions religioses prenen la davantera en el canvi climàtic

Fa uns dies, els bisbes africans reunits al Simposi de Conferències Episcopals d'Àfrica i Madagascar (SECAM) van emetre una declaració en què demanaven als governs "prendre mesures urgents i ambicioses per protegir la biodiversitat". Una de les peticions principals d'aquest document és la paralització immediata de la construcció de l'oleoducte d'Àfrica Oriental, previst a Uganda i Tanzània. Aquest oleoducte desplaçarà més de 12.000 famílies.

Pel que fa a les finances, el Consell Mundial d'Esglésies va demanar a tots els seus membres sostenir una gestió financera "responsable amb el clima". D'aquesta manera volen assegurar que aquestes organitzacions i entitats no siguin "còmplices del finançament de les indústries de combustibles fòssils que destrueixen el clima". El Vaticà també ha recomanat als inversors que desinverteixin en empreses de combustibles fòssils.

L'informe Invest/Divest 2021 va revelar que les institucions religioses representen més del 35% de tots els compromisos de desinversió a nivell mundial, més que no pas qualsevol altre sector. Més de 1.500 institucions de tots els sectors, amb actius combinats de més de 40 bilions de dòlars, ja han assumit algun tipus de compromís de desinversió a tot el món, des d'un punt de partida de 50.000 milions de dòlars el 2014.

El límit d'escalfament global de 1,5 ºC està en risc

L'anunci de desinversió global es produeix després d'una investigació de The Guardian sobre les empreses de combustibles fòssils més grans del món i les desenes de projectes de petroli i gas previstos com a "bomba de carboni", que portarien el món a superar l'objectiu de limitar l'escalfament global a 1,5 ºC i podrien provocar el desplaçament de centenars de milions de persones.

Només nou mesos després que els líders mundials es comprometessin a "mantenir viu l'1,5" a la conferència COP26 de Glasgow, vint empreses de combustibles fòssils segueixen endavant amb els seus plans d'expansió. Mentrestant, molts governs -com els dels Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, Noruega i Austràlia- continuen aprovant nous desenvolupaments de combustibles fòssils que posaran l'1,5°C fora del seu abast.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.