Salta al contenuto principale

(URC) Els diferents superiors i superiores generals i provincials, abadesses i abats, priors i priores, així com delegades i delegats episcopals de Vida Consagrada s'han reunit aquest a les Salesianes de Sarrià per celebrar la 84a Assemblea General de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC). L'acte, que ha tingut lloc aquest 23 de juny, també ha comptat amb la presència del bisbe de Vic, Romà Casanova, que ha presidit la celebració de la missa de benvinguda, acompanyat del president de l'URC, fra Eduard Rey. El caputxí, durant l'acte, ha fet referència a la visibilitat dels religiosos i les religioses i ha afirmat que “ha d'apuntar a l'únic referent veritable: Déu”.

En el moment de l’homilia, el bisbe Romà Casanova ha convidat els religiosos i religioses a ser testimonis de Crist, amb “misericòrdia, proximitat i tendresa”. “La nostra consagració ens demana ser testimonis en la nostra vida amb la paraula i els fets”, ha dit. "Ser creients en Déu i també creïbles i que es manifesti des de la fe que nosaltres tenim al cor”, hi ha afegit. Alhora, ha exhortat els religiosos i religioses a “fer-se present, cada un des del seu carisma, donant mostra així de Déu present en cada un de nosaltres”.

“Cridats a ser la humil visibilitat de Déu”

També ha incidit en el paper de la vida religiosa i, especialment en la seva presència, avui, el president de l’URC. Després de la missa, el caputxí Eduard Rey ha obert l’Assemblea citant una de les frases utilitzades per l’Ajuntament de Barcelona en la campanya de l’'Orgullosa Barcelona' que diu: La visibilitat és essencial per naturalitzar i crear referents”. Rey ha reflexionat al voltant d’aquesta premissa, i l'ha adaptat al sentit de la vida religiosa, parant atenció en la importància de la visibilitat que “no és tant de la imatge sinó de la paraula i del gest”, ha dit.

Rey ha apuntat que “la visibilitat que es demana als religiosos ha d’apuntar a l’únic referent veritable, que és Déu mateix fet visible en Crist”. “Som homes i dones del nostre temps, del temps que no té paraules ni gestos per fer visible Déu", ha argumentat. "Cal que ens esforcem perquè les nostres comunitats, les nostres trobades, siguin espais on sigui possible parlar de Déu, del Déu de Jesucrist”.

Ser sinodals i fer visible Déu

Continuant amb la reflexió, en aquest 'Any de la Sinodalitat' convocat pel papa Francesc, Rey ha assegurat que quan a l’Església “sapiguem compartir la nostra experiència de Déu en comunitat, no serà difícil que també en la presa de decisions o en el discerniment dels camins del futur tots, pastors, religioses i religiosos, seglars, realment caminem junts”. En aquest sentit, ha subratllat també el paper intercongregacional en la vida religiosa i la necessitat de vetllar per aquest to plural en les trobades.

Amb aquests aspectes de base, el president de l’URC ha convidat a la missió, una missió que ha de “poder fer visible Déu”, tot i els impediments que conviuen amb aquest temps. “Hem d’estar especialment atents a la manera en què servim, i ser capaços d’afirmar la nostra llibertat de seguir l’evangeli quan els criteris no siguin coincidents”. “És important trobar el nostre propi estil segons els nostres propis criteris, però si no ho acompanya un discurs propi i que sigui explícit sobre Déu, i específicament sobre el Déu de Jesucrist, difícilment establiran l’interrogant que en un món com el nostre estem cridats a ser”.

Comiats i agraïments

Quant a la Unió de Religiosos de Catalunya, al final de la seva intervenció, el president de l’URC ha anunciat el comiat del Secretari general Llorenç Puig i de la vocal de la Junta de l’URC, Asun Mató. Ambdós marxen a causa d’haver estat traslladats a nous destins des de les seves congregacions. Rey els ha agraït el seu servei a l’entitat durant aquest darrer període i ha informat que els nous càrrecs es donaran a conèixer partir de la tardor.

A continuació ha pres la paraula Puig que ha fet balanç de la memòria d’activitats i projectes del darrer any. D’altra banda, Maria Rosa Olivella ha presentat els comptes actuals.

Projectes amb la vida religiosa

La segona part de l’Assemblea ha anat a càrrec de Migra Studium. Han intervingut el jesuïta Pau Vidal i Montserrat Massó, de la Companyia de Maria, que han presentat el projecte comunitari i la missió que té com a objectiu treballar en favor de la dignitat i els drets de les persones més vulnerables, així com, per sensibilitzar la societat sobre la diversitat cultural i religiosa.

Seguidament, s'ha presentat el projecte de l’Escola CINTRA. Ho ha explicat Imma Bonada, carmelita vedruna i membre de l’equip directiu d’aquest centre educatiu, que acull joves en perill d’exclusió social. Ernest Botargues, d’Escola Pia, ha estat el següent en intervenir, explicant la situació actual de Benallar, que des de diferents àmbits ajuda i dona suport a persones en risc d’exclusió social.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.