Salta al contenuto principale

(Bisbat d'Urgell) La Coordinadora dels Bisbes en suport dels cristians de Terra Santa, representants de les Conferències Episcopals d'Europa, s'ha trobat del 21 al 26 de maig a Jerusalem. Entre ells hi participa des de fa dinou anys el bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, com a representant de la Conferència Episcopal Espanyola. En el comunicat fet públic després de la trobada, els bisbes asseguren que, malgrat els desafiaments, “hi ha signes d'esperança a Terra Santa”. També demanen que els pelegrins es comprometin “amb la realitat cristiana” del territori.

El comunicat parla d'organitzacions cristianes que es responsabilitzen del benestar de la seva comunitat. “Treballen incansablement per alleujar les dificultats i millorar la vida”. Els bisbes també expliquen que han conegut joves que, malgrat patir violacions dels drets humans fonamentals, “es neguen a ser la darrera generació de cristians a la ciutat”. Aquests, diuen els bisbes, són signes d'esperança.

“Els demanem que donin suport als cristians de Jerusalem i de tota la Terra Santa”. Aquesta és la crida dels bisbes als pelegrins que tornin al territori. Les peregrinacions han quedat aturades durant dos anys a causa de la pandèmia, fet que “ha devastat els mitjans de subsistència”. És per aquest motiu que els bisbes creuen que és essencial que tots els pelegrins comprenguin i es comprometin amb “la realitat de la vida de la comunitat cristiana aquí”. “Un veritable pelegrinatge a Terra Santa ha de ser un viatge de fe, trobada i solidaritat”, conclouen.

Podeu llegir el comunicat sencer de la Coordinadora dels bisbes en suport dels cristians de Terra Santa a continuació:

Comunicat final de la Coordinadora de Terra Santa 2022



“Si mai t'oblidava, Jerusalem, que se m'encasti la llengua al paladar”. Salm 137,5



Jerusalem és una ciutat jueva, una ciutat cristiana, una ciutat musulmana. Ha de continuar sent un patrimoni comú i no convertir-se mai en el monopoli exclusiu de cap religió. Hem vingut a reunir-nos i resar amb els nostres germans i germanes, conscients del missatge del Patriarca Pizzaballa que és el nostre dret i el nostre deure com a cristians defensar l'obertura i la universalitat de la ciutat.



La comunitat cristiana és essencial per a la identitat de Jerusalem, tant ara com en el futur. Tot i això, la continuïtat de la seva presència es veu amenaçada per l'ocupació i la injustícia. Molts dels que trobem s'enfronten a la violència i la intimidació de grups de colons, a restriccions a la seva llibertat de moviment o a separacions familiars per l'estatus que se'ls ha assignat.



Compartim la preocupació expressada per la comunitat cristiana sobre les restriccions unilaterals a la llibertat de culte durant la Pasqua, imposades per la policia israeliana. Experimentem el profund dolor i la ira que senten els cristians locals per l'assassinat de la periodista catòlica palestina Shireen Abu Akleh i el vergonyós atac als acompanyants en el seu funeral.



Vam ser testimonis de com moltes persones de tots els orígens estan vivint en la pobresa, que s'ha vist agreujada per la pandèmia. L'absència de pelegrins durant els dos darrers anys ha devastat els mitjans de subsistència, incloent-hi membres de la comunitat cristiana de Jerusalem, deixant algunes famílies amb dificultats per aconseguir habitatge, aliments o altres productes bàsics.



Enmig d'aquests desafiaments, però, hi ha signes d'esperança. Hem visitat organitzacions cristianes que es responsabilitzen del benestar de la seva comunitat i de la societat en general. Treballen incansablement per alleujar les dificultats i millorar la vida. Hem conegut joves que, malgrat enfrontar-se diàriament a violacions dels seus drets humans fonamentals, es neguen a ser la darrera generació de cristians a la ciutat.



Quan els pelegrins retornin una altra vegada, els demanem que donin suport als cristians de Jerusalem i de tota la Terra Santa. És essencial que tots els pelegrins comprenguin i es comprometin amb la realitat de la vida de la comunitat cristiana aquí. Un veritable pelegrinatge a Terra Santa ha de ser un viatge de fe, trobada i solidaritat.



El Papa Francesc afirma el valor universal de Jerusalem, que va més enllà de qualsevol consideració de les qüestions territorials (cf. Carta del Papa Francesc al Gran Imam d'al-Azhar, gener 2018). Inspirats per Crist la nostra pau, tots els cristians han d'ajudar a preservar el caràcter sagrat de la ciutat i a promoure una autèntica visió de Jerusalem com a lloc de diàleg i d'unitat.



Jerusalem, 26 de maig de 2022, solemnitat de l'Ascensió del Senyor.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.