(Lucía Montobbio –CR) Aquesta semana se celebra la tercera edició del congrés internacional de Pluriel. Amb el tema Islam i l’alteritat, l’esdeveniment té lloc de dilluns a divendres a Beirut i, si no s’hi pot assistir presencialment, hi ha possibilitat de fer-ho en format virtual i gratuïtament. Dos dies seguits de conferències i panells a la Universitat Saint Joseph, combinades amb tallers, trobades i visites culturals a la ciutat. Aquesta iniciativa vol apropar el món cristià i musulmà, alhora que desitja apropar la realitat que es viu al Líban.
El jesuïta català Jaume Flaquer, membre del comitè científic de Pluriel i professor de teologia de les religions de la Universidad Loyola, explica que la pluralitat en un món globalitzat és un repte per tothom. En concret, la idea de reflexionar sobre com l’islam aborda la relació amb l’altre, i el va acceptant de manera inclusiva: “Neix d’una certa demanda, que el món cristià té en terra àrab, de ser reconegut com un igual, amb plena ciutadania.”
El focus d’atenció es posarà en l’islam, amb un accent concret al territori del Líban, espai on es confronten diverses cultures i religions cada dia. Així i tot, també es convida a pensar sobre com els cristians miren l’altre, i en específic a la comunitat musulmana. “La pluralitat ens afecta i ens transforma a tots, de manera individual, global, emocional, racional, social i polític”, afirma Flaquer.
“Són molts els elements que afecten l’esperança dels libanesos”
Que la seu per celebrar el congrés ’Islam i alteritat’ sigui el Líban és volgut i pensat. Flaquer destaca la voluntat que es faci a la universitat de Saint Joseph on “aquest curs ha començat amb 200 professors menys, perquè el Líban està en una crisi econòmica i social extraordinària, amb una cúpula político-religiosa corrupta, que fa perdre l’esperança que la situació pugui millorar.”
De fet, els ciutadans han deixat de manifestar-se com ara fa uns anys. “Són molts els elements que afecten l’esperança dels libanesos, reben a refugiats que vénen de Síria, reben a refugiats que arriben de Palestina, hi ha hagut l’assassinat del primer ministre Rafic Hariri i la gran explosió a Beirut dels quals s’ha donat poca explicació, també una pèrdua de poder adquisitiu per 20, els ciutadans no veuen com sortir de la situació en la qual es troben”. Per tot això, Pluriel defensa la iniciativa que organitzadors, investigadors i assistents coneguin aquesta ciutat. “És una manera de donar-los suport i alè, de donar a conèixer quina és la seva realitat.”
Promoure el vincle entre investigadors en islam i diàleg islamo-cristià
La crida sobre el tema ‘Islam i l’altre’ ha tingut bona acollida, i s’han presentat més d’un centenar d’investigadors. “Ha estat difícil fer-ne la selecció, i s’ha intentat que hi hagi representació tant occidental com oriental, tant cristiana com musulmana, són totes ponències coherents que conviden a la reflexió”. Tots els panells es detallen en el programa.
Pluriel va ser creada al 2014, impulsada per la FUCE (Federació d’Universitats Catòliques Europees), que és la Plataforma Universitària per a la investigació sobre l’islam a Europa i al Líban. El seu objectiu és promoure el vincle entre els investigadors que treballen l’islam i el diàleg islamo-cristià en relació amb els cristians oriental. També fomenta la interacció entre investigadors acadèmics, i actors socials com ara les empreses. Amb tot, es volen unir els camps d’investigació sobre l’islam i desenvolupar eines metodològiques per evitar situacions de bloqueig.