Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
Galeria d'imatges

Els pobles propers a grans capitals, malgrat disposar d’una activitat cultural i patrimonial considerable, sovint queden eclipsats per la projecció de les grans ciutats que tenen a tocar. Possiblement sigui el cas de Constantí. Amb poc més de 6.000 habitants i a només 8 quilòmetres de Tarragona, lluita des de fa anys per projectar-se culturalment amb tota la seva força. Aquesta setmana ho ha ben aconseguit.

I és que aquest dissabte els seus carrers bullien de gent. Una població que atresora la vila romana de Centcelles, una gran església amb decoració jujoliana, un casino modernista i coneguda també per ser el poble descrit a la cançó ‘Bon dia’ dels Pets. L’ambient que s’hi respirava era el d’una autèntica festa major totalment prepandèmica. El motiu? Celebrar el retorn de la relíquia del braç de Santa Tecla, 701 anys després que aquesta sortís en comitiva des del castell de Constantí –avui desaparegut– cap a Tarragona per a quedar-s’hi definitivament.

Com en tantes altres festes i commemoracions que havien de fer-se el 2020 o el 2021, la pandèmia va fer que aquesta celebració tan esperada es posposés fins que la situació sanitària ho permetés. Probablement, aquest endarreriment encara ha fet la festa de dissabte més solemne, més sentida i, sobretot, més esperada.

Gent als carrers i a les places, les autoritats mudades i els balcons endomassats amb la imatge de Santa Tecla esperaven el retorn de les relíquies d’aquesta màrtir. Però el braç de Santa Tecla no arriba sol a la vila, sinó acompanyat per bona part del seguici festiu tarragoní que en una ocasió tan especial s’ha desplaçat fins a Constantí, on s’hi ha sumat la seva gent i també el seguici local.

Una nova relíquia per al poble

Durant la missa, que ha omplert la plaça de l’església i bona part de les escales que feien de graderia, l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha fet un repàs històric de l’arribada de la relíquia fins al nostre país fa 700 anys, remarcant la importància de “no descuidar la fe rebuda amb l’exemple de Santa Tecla” un fet que emparentava també amb el de “saber veure en aquella gent llunyana la nostra fe”.

Arribat el moment de presentació de les ofrenes per part dels nens que es preparen per la primera comunió, el rector de Constantí, Antoni Pérez de Mendiguren, ha comunicat una sorpresa als assistents: “El capítol de la Catedral de Tarragona ha volgut fer donació d’un tros de la relíquia de Santa Tecla a la parròquia de Constantí”. Una notícia que ha estat rebuda amb un aplaudiment entusiasta per part dels feligresos, que han pogut contemplar el nou reliquiari que podrà venerar-se a la parròquia.

La processó més esperada

La sortida fora de la ciutat del seguici tarragoní ha estat un dels plats forts que reforçaven l’arribada de la relíquia. És el segon cop en la història que el seguici surt de la ciutat, després que l’any 1998 fes una visita excepcional a Elx. Per això, els constantinencs s’han abocat al carrer per veure la plantada del seguici, l’anada a ofici i la processó que ha comptat amb els gegants, els nans, la mulassa, l’àliga, el lleó, el Magí de les timbales, el ball de turcs i cavallets, entre d’altres elements, pels carrers del casc antic de Constantí.

Després de l’eucaristia, que va acabar amb els Goigs de Santa Tecla, la processó més esperada ha sumat també els representants dels gremis que 700 anys enrere també van ser presents al trasllat, com el Gremi de pagesos i el Gremi de Marejants, tots amb el seu estendard. Els acompanyaven les autoritats polítiques i religioses, amb l’arquebisbe al capdavant, acompanyat a tothora pel rector de Constantí, que és degà també del capítol de la Catedral de Tarragona, de la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, de l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, i del secretari general del PSC, Salvador Illa, entre d’altres.

La processó ha voltat pel nucli antic fins ben entrat el vespre, recordant festivament que un 17 de maig de 1321 la relíquia sortia del castell episcopal de Constantí, on era custodiada, per ser trasllada cap a Tarragona per milers persones. Mentre s’anava fent fosc, Constantí s’ha omplert de foc, de llum per acompanyar la relíquia de Santa Tecla, que ha estat portada de manera compartida per les diferents autoritats.

Una celebració local que ha durat dies

La commemoració dels 700 anys dels trasllat ha tingut el seu punt àlgid dissabte, però va començar diumenge 8 de maig, amb una caminada entre Constantí i Tarragona amb més de 200 participants. L’aniversari també ha estat ocasió per la presentació d’un conte infantil titulat El trasllat del braç de Santa Tecla que es va fer dijous, mentre que divendres va tenir lloc una representació teatral i una conferència varen servir per preparar la gran rebuda de dissabte.

El temple, tancat al culte des del 2016

La missa de dissabte s’ha fet a l’exterior de l’església perquè fa sis anys van aparèixer unes esquerdes a la façana que van aconsellar de tancar l’espai al culte. Dos anys després, al 2018, s’esfondraria una part de la teulada. Des de llavors, no s’hi celebra culte a l’interior.

Cal destacar que la decoració del temple, que té unes grans dimensions, té l’empremta de l’arquitecte Josep Maria Jujol, que va dissenyar-ne els bancs, una pica baptismal, unes reixes forjades o l’anyell, de gran valor patrimonial i que presideix l’entrada al baptisteri.

Els darrers anys, el temple ha estat sotmès a diferents obres de rehabilitació i millora, i s’espera que en un futur proper pugui reobrir-se de nou al culte, un cop estabilitzada la seva estructura i a l’espera d’obres menors. Per aquest motiu, la col·lecta de dissabte s’ha destinat íntegrament a les obres de rehabilitació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.