Salta al contenuto principale

(Justícia i Pau) "La mateixa terra que va veure néixer el cristianisme està, avui, trencada pel patiment dels seus fills i filles". El president de Justícia i Pau Barcelona, Eudald Vendrell, ha començat així l'acte de presentació del documental 'El patriarca del poble' que narra les reflexions de Michel Sabbah, patriarca llatí emèrit de Jerusalem. L'acte telemàtic ha promogut un debat sobre la presència de la comunitat cristiana a Palestina on "està en joc la dignitat i la realitat d'un poble", ha assegurat Vendrell.

En la seva intervenció inicial, Eudald Vendrell ha destacat la persistència del poble palestí: "es manté fidel a la seva fe malgrat que sofreix persecució i privació de drets". Ha demanat allunyar-se de culpabilitzar la tragèdia del conflicte a Palestina a altres pobles que "són creients en el mateix Déu i salvador". "Són els interessos i cobdicies de les persones riques i poderoses de la Terra qui treuen profit d'un conflicte i fan mal a la gent de pau", ha dit.

"Donar a conèixer la situació del poble palestí i el treball de Sabbah". Aquest ha estat l'objectiu del seminari web organitzat per la Comissió General de Justícia i Pau aquest 23 d'abril segons ha explicat Vendrell.

"A escala mediàtica, Palestina no rep ni el 5% d'atenció que Ucraïna"

A l'obertura del seminari web hi ha estat present José G. Vera, de la Comissió Episcopal de Comunicació Social, que ha encoratjat la projecció del documental sobre la vida de Sabbah com una finestra a la situació palestina. Ha compartit l'experiència de les visites, com a membre de la Coordinadora de Conferències Episcopals per a l'Església a Terra Santa, transmetent la gran tasca que realitza la comunitat cristiana, i que necessita "suport, sosteniment i pregària". "Hi ha gent com el patriarca que ens fa pensar que allà seguirà endavant la vida cristiana com un signe de presència del poble de Déu", ha assegurat.

Entre el públic que ha compartit aquest espai hi havia la productora del documental, Lily Habash. Quan va pensar a produir-ho, la seva idea va ser fer un homenatge a Sabbah per mantenir el seu llegat com a primer patriarca llatí palestí que va dirigir l'Església catòlica a Palestina, Jordània i Xipre en 500 anys. Volia assegurar-se que molta gent n'estigués informada i s'inspirés en el seu lideratge. Un sacerdot palestí la vocació del qual ha estat la immersió de l'Església en el patiment quotidià del seu poble.

Les paraules de Sabbah són clares des d'aquest acompanyament i vivència. "Israel està intentant transformar tota Jerusalem en una ciutat jueva, encara que som dos pobles d'uns set milions d'habitants cadascun, vivint a la mateixa terra". "Avui Israel té un Estat, però el poble palestí no té res més que el sotmetiment a un règim d'ocupació militar, que el tortura i expulsa de casa seva", ha dit.

Sabbah ha diferenciat el conflicte del d'Ucraïna insistint en el fet que Palestina "és víctima de la política europea". "A escala mediàtica no se li dona ni el 5% d'atenció que a la guerra d'Ucraïna", ha denunciat. Per al patriarca, no hi ha ningú, tampoc a Europa, que tingui "el coratge d'implementar les resolucions de l'ONU per resoldre aquesta situació".

"La millor manera d'ajudar la comunitat cristiana a Terra Santa és treballant perquè hi hagi justícia i pau", ha dit Sabbah. Ha demanat als cristians responsabilitzar-se de la reconciliació perquè Palestina és el lloc "de les arrels cristianes". També ha volgut remarcar el fet que no es demana a les esglésies que donin suport a un costat o a l'altre. "El deure de les esglésies és mirar els pobles jueus i palestí per buscar reconciliació", ha argumentat.

"Que el poble jueu practiqui la llibertat de la Pasqua per a tothom"

En aquests dies de Pasqua, Justícia i Pau informa que altres religions han patit limitació a l'accés als llocs de culte, ocasionant nous enfrontaments a Palestina. Per aquest motiu, l'ONG ecumènica Sabeel demana signar una crida per poder realitzar els serveis espirituals cristians de forma lliure.

"L'ésser humà ha de ser lliure per resar al seu Déu i no necessita un permís de l'exèrcit ni el control de la policia", diuen. Tampoc no existeix la llibertat i la independència per al poble palestí que té la determinació i el dret de continuar vivint al seu país. "Esperem que el poble jueu practiqui la llibertat de la Pasqua a la seva terra per a tots els pobles", expressa la Comissió General de Justícia i Pau.

Michel Sabbah, natural de Natzaret, ha viscut a Palestina gran part dels seus 89 anys. La seva vida i reflexió enriqueixen la presència cristiana a Palestina. Una terra avui de dos pobles, que continua albergant moltes confessions religioses. Una terra dessacralitzada per ser escenari permanent de guerra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.